Ga naar hoofdinhoud
Gevels volgens Hendriks

Koperen kubus wordt grauwe bunker

Architect Rik Lagerwaard won met het ontwerp van zijn eigen woonhuis de Architectuurprijs Amersfoort 2007. De woning heeft een kubusvorm en valt op door zijn getordeerde gevels, bekleed met panelen van groen gepatineerd koper strekmetaal. Dat wordt volgens gevelanalist Nico Hendriks  akelig grauw.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

6 reacties op “Koperen kubus wordt grauwe bunker

  • Heeft Nico nog een idee hoe het wel moet? Of hoe de boel te ‘redden’ is?

  • Leon

    Smaken verschillen, zoveel is wel duidelijk. Zolang het zonlicht er op valt is het een prima kleur, in de schaduw wordt het al een stuk grauwer helaas.

  • Peter de Winter

    Of de architect dit effect al dan niet voorzien heeft is hier niet zo relevant??? Lijkt me een onjuiste constatering. Als het niet een groe, maar een bruin/vlekkrig patina de bedoeling was geweest, dan had de architect beter direct onbewerkt koper kunnen toepassen. Dit lijkt me een goed voorbeeld van gebrek aan materiaalkennis.

  • prachtig! ik ben het geheel met mijn voorganger eens, het gebouw is alleen maar mooier geworden. Koper heeft zijn werk gedaan, namelijk: het leeft! Het heeft een prachtige huid, en is absoluut niet het grauw wat beton kan hebben. Of de architect dit effect al dan niet voorzien heeft is hier niet zo relevant, ook omdat het zijn eigen huis betreft, dat geeft de luxe dat je kan en mag experimenteren zeker qua uiterlijk. Ik hoop van harte dat de ventilatie / isolatie uiteindelijk ook goed werkt, zodat het gebouw nog een lange tijd, met plezier voor de gebruikers, mag blijven bestaan.

  • Erwin

    Ik zou wel eens willen weten of de architect dit effect heeft voorzien, en of hij – dit wetende – dan nog steeds hiervoor had gekozen. De huidige uitstraling is toch wel van een totaal andere orde dan de frisse heldere van na de oplevering.

    Over het membraam dat is gekozen: zover ik weet hebben de meeste dampopen membramen een relatief beperkte levensduur; iets wat strijdt met het duurzame koper. Je wil toch niet na twintig jaar zo’n gevel moeten strippen om de folie te vervangen. Je zult m.i. dus moeten kiezen voor een oplossing met horizontale ventilatienaden in de spouw met daarboven een waterslag o.i.d.

  • Prachtig gebouw en mooi pallet aan patina. Dit gebouw wort in de loop van de tijd alleen maar fraaier en boeiend om naar te kijken.
    Wanneer leren we in dit land nu eens dat mooi en lelijk geen exacte wetenschap is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.