Ga naar hoofdinhoud

Lelijke lekke gevels

Het Metzo College in Doetinchem van Erick van Egeraat zou in augustus 2006 opgeleverd worden. Dat is er eigenlijk nooit echt van gekomen, want het binnenklimaat is nog steeds slecht, de gevels hebben al die jaren gelekt en het hout is akelig groen geworden.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

17 reacties op “Lelijke lekke gevels

 • Jo

  Het zijn toch wel bijzonder vaak gebouwen in opdracht van de overheid waarbij dit soort ellende voorkomt

  -vaak foeilelijk (kwestie van smaak)
  -te duur (slecht managementt)
  -verkeerd gedetailleerd (slecht management)

  zou de Architect dit project als referentie in zijn porfolio op hebben genomen?

  Ik zeg alle koppen bij el kaar en structureel oplossen die hap. de overheid heeft vast nog wel ergens een potje voor dit “vastgoedonderhoud”

 • @ Leon
  Mee eens, het lijkt me ook positief om de goede bureaus en details meer aandacht te geven, wellicht ook een wekelijkse rubriek: BouwBriljanten?

 • Leon

  Er zijn helaas veel ‘artiesten’ in de architectenbranche actief. Zolang het bij bij handschetsen blijft ziet het er leuk, gaan we over naar de technische vertaalslag dan is het echter kommer en kwel. Bijkomende ellende is ook nog eens dat veel opdrachtgevers gevoelig zijn voor leuke plaatjes, hoe extremer hoe beter. En eerlijk is eerlijk: dat kun je ze niet eens kwalijk nemen. Je mag er immers van uitgaan dat zo’n architect z’n vak verstaat en niet met dingen op de proppen komt die in werkelijkheid niet fatsoenlijk te realiseren zijn. Nu is op dat vlak ook zeker een taak weggelegd voor de uitvoerende partij(en), maar dat zou zich moeten beperken tot de laatste details. De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Een klein voordeel van de hele crisis is dat opdrachtgevers die vaker bouwen hier ook beter op letten, de kwaliteit komt dan vanzelf bovendrijven. Het zijn echter de kunstenaars (of moet ik zeggen: knutselaars) die doorgaans in de publiciteit staan en daarmee een bepaald beeld scheppen die de hele beroepsgroep in een slecht daglicht zetten. Gelukkig zijn er nog altijd bureaus die écht gebouwen ontwerpen voor hun opdrachtgevers, in plaats van de zoveelste egotripperij in de vorm van één of ander nietszeggende architectuurprijs. Misschien moet Bouwwereld eens komen met zoiets als de ‘Nico Hendriks-award’ voor de grootste misser van het jaar…

 • vincent

  Beste Nico,

  Het valt me op dat bij uw stukjes over ‘gebouwfouten’ altijd direct de architect, met naam en toenaam, als hoofdschuldige wordt aangewezen. Ook als er aanwijsbaar geen schuld ligt bij de architect maar bijvoorbeeld bij de aannemer, betonmortelcentrale, adviseur, bouwmateriaal. enz. Waarom schrijft u niet objectief en noemt u het hele team van verantwoordelijken.

 • TheoR

  Een dergelijk ontwerp afleveren toont aan dat je òf er niets van begrijpt òf dat je lak hebt aan opdrachtgever, gebruiker en het allerergste: de belastingbetaler. De opdrachtgever dacht met zijn architect eeuwige roem te verwerven maar haalde het paard van Troje in huis. Dit huis bleek onmiddellijk zo lek als een zeef en ontbeerde elke vorm van een acceptabel klimaat en enkele jaren later, voorspelbaar, ligt de gebouwschil er bij als een vod. Alle blaam treft hier het duo opdrachtgever-architect. De overige participanten van het proces zijn enkel slachtoffer evenals de gebruikers van dit gedrocht. Het “Boze Oog” (1983) van Gerrit Komrij heeft aan actualiteit nog niets ingeboet. Overigens heb ik ook ernstig medelijden met omwonenden. De architect is enkel aanspreekbaar tot de hoogte van zijn honorarium.

 • Fred

  Oorzaak is mijn inziens in de ondeskundigheid van de werkvoorbereiding en het niet aangaan van de discussie met de opdrachtgever en ontwerper. Als deze discussie tijdig op gang komt kan een hoop leed voorkomen worden. Helaas is het zo dat de bouwer deze discussies niet wenst aan te gaan voor belangen die mij nooit duidelijk zijn geworden da angst voor ontwerper respectievelijk opdrachtgever.

 • m.hovens

  Het denken voor nieuwbouw moet helderder worden naar de opdrachtgevers toe. deze zit tenslotte nog ± 50 jaar vast aan dit gebouw. vooraf duidelijkheid in onderhoud is een must! een gebouw neerzetten is snel genoeg gebeurd Beheren en onderhouden is echt wel weer wat anders.

 • Deze architect moet vervolgd worden en verdient gevangenisstraf.

 • Lars

  @ Arie, helemaal mee eens. Zijn stadhuis van Alphen a.d. Rijn was ook onbetaalbaar, lek, slecht binnenklimaat.
  @Henk, soms is naar de architect wijzen wel begrijpelijk, toch?

 • MvZoggel

  Als oplossing voor de geveldelen zou men kunnen gaan denken over HighCrete betonnen elementen. Deze zijn van UHSB en daardoor dun uit te voeren, zeer weinig permeabel en daardoor zeer duurzaam en bestand tegen de atmosferische invloeden. Tevens kunnen deze elementen in elke vorm, kleur en uitstraling vervaardigt worden.

 • Arie Molenaar

  Met deze architect weet je toch wat je kunt verwachten als opdrachtgever.
  De school aan het Gelderlandplein in Amsterdam was ook een financieel drama om te bouwen.

 • victor van munster

  @philip:
  goed lezen is daarentegen ook een kunst…

 • Brugman

  @Philip: leg eens uit wat er mis is met die zin?

 • Henk van Kampen

  Typisch geval van een mislukt bouwteam.
  Waarschijnlijk was er iemand in het team die niet luisterde…..
  Maar om nu direct naar de architect te wijzen is wat overdreven!

 • M.Hovens

  ik bedoel een meerjaren onderhoudsbegroting bij aanbesteding zou verplicht moeten zijn

 • M.Hovens

  de architect persoonlijk aansprakelijk stellen tot een bep. bedrag !! schandaaaalig ! er zou verplicht aan de opdracht een exploitatie berekening ten grondslag moeten liggen van een deskundige! piepen ze wel anders.

 • Philip

  ‘Slechts een paar keer schreef ik tweemaal over hetzelfde gebouw’. Naast gevels bouwen is goed Nederlands schrijven ook een vak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *