Ga naar hoofdinhoud

Problemen door penanten

Het woonproject Schiehart, opgeleverd in 2003 en ontworpen door Inbo Architecten te Amsterdam is gelegen in Nieuwland (1950), de grootste wijk van Schiedam. Schiehart zorgde voor een moderne impuls, maar nu spelen een paar penanten het project lelijk parten.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

3 reacties op “Problemen door penanten

  • Leon

    De geveldrager lijkt inderdaad door te zakken, maar dat is op zich niet zo gek natuurlijk, dat voorkom je nooit helemaal. Juist om die reden is het belangrijk om voldoende ruimte tussen geveldrager en de onderliggende penant te houden. Een dilatatie dus…

  • Theo

    Mij lijkt dat de last van het lichtgekleurde gevelmetselwerk onvoldoende wordt opgevangen door de onderliggende stalen latei. Kijk eens op foto 4 en stel dan vast dat de vrijgemaakte latei boven de penant omhoog buigt. Die penanten krijgen dus de volle laag en spatten naar buiten (knik). Die penant op de bewuste foto staat erg strak onder de latei. Uiteraard spelen hier diverse oorzaken maar de verticale dilataties m.i. in mindere mate.

  • Uit het beeld wat in het artikel wordt geschetst is de hele gevel een rampenplan. Uit de foto’s maak ik echter op dat de gaten in de hogergelegen gevel er in zijn gemaakt. Mogelijk voor nader onderzoek. Duidelijk is wel dat de nodige dilataties ontbreken. Dat de gemetselde penanten op straat liggen is een blunder van de eerste orde in de uitvoering en geen reclame voor bouwend Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *