Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Glimmend

Deze hwa is keurig vlak in het gevelvlak gelegd. Helaas was de metselaar naar boven toe wat minder nauwkeurig met de breedte van de sparing. En extra jammer is dat er geen zwarte folie achter zit, maar reflecterende isolatie.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Glimmend

 • TheoR

  Aan de basis lijkt mij dat er op de al dan niet digitale tekenplank zorg is besteed aan het geheel. Nadeel echter is dat er teveel exact moet kloppen en op elkaar moet aansluiten. Zonder de uitvoerenden te kort te doen gaat het net hier fout. Kijk ook maar naar de verschillende sparingshoogten boven het kozijn rechts en links. De hoogste voeg in het “liggende” metselwerk strookt met de bovenzijde van de kozijnen, echter het “staande” werk (net) niet. Waar laat je dan het plafond aansluiten? Of is er natuurlijke ventilatie voorzien langs de bovendorpels? Misschien het ontwerp iets versoberen? Wat de al dan niet ingewerkte of inpandige hwa’s betreft ben ik van mening dat je deze altijd op een eenvoudige wijze bereikbaar moet laten, vooral ter plaatse van de verbindingen.

 • rb

  Hemelwater afvoer altijd buiten houden? Pluvia systeem wat veel in de hallenbouw word toegepast is niets mis mee!

 • Graaf van Gelre

  @ den Hartog. Deze detaillering heb ik al decennia uitgevoerd in tal van bouwwerken. Een Loro© afvoer van 100×100 in en sparing van 120 mm waar naderhand en uv-bestendige denso-band in geplaatst wordt. Achter de hwa een foamglas isolatie-plaat van 60 cm breed over de hele hoogte. Nooit doorslag of tocht problemen gehad.
  Met uw stelling hwa’s altijd buiten een gebouw te houden ben ik het overigens roerend eens

 • H.den hartog

  Dat de reflecterende folie te zien heb ik al vaak meegemaakt. Kwestie van goed om schrijven in bestek en tekeningen, want anders kost het geld. in principe ben ik tegen hwa in de gevel opnemen.Het gevelmetselwerk is een beproefde regenjas voor een woning. Ik ben van mening dat je buitenwater buiten moet houden. Het is tpv de hwa ook een iets mindere isolatie waarde
  Het metselwerk zou moeten worden afgekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.