Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Goed isoleren, een vak apart

Isoleren blijft een lastige bezigheid, getuige de vele bouwfouten die de redactie en lezers van Bouwwereld regelmatig tegenkomen. Een kleine selectie daaruit. Om je over te verbazen of juist om van te smullen.

 

Slecht isoleren
Een deel van het buitenblad van de spouw moet wijken voor een aanbouw. Om vervolgens tot de ontdekking te komen dat er hele stukken isolatiemateriaal ontbreken.

 

“Er gaat toch altijd meer in dan je denkt…”, moet de isolatiespecialist hebben gedacht. Bij het na-isoleren van een spouwmuur is een opening in de kelder over het hoofd gezien.

 

Voor het isoleren van dichte delen in kozijnen wordt – vanwege de beperkte inbouwdiepte – veelvuldig hoogwaardig isolatiemateriaal gebruikt. Jammer dan weer van die laagwaardige manier van aanbrengen.

 

Kennelijk had de eigenaar nog wat isolatiemateriaal over. Zo tegen de wand is het misschien een beetje veel en wat slordig aangebracht. Maar isoleren doet het zeker.

 

Hoe isoleer je een woningscheidende wand als het buurpand er al staat? Door de platen klem te zetten met blokjes isolatiemateriaal. Hopelijk zijn die goed genoeg bevestigd aan de spouwankers.

 

Om een per ongeluk weggebrand deel van het PS isolatiemateriaal te verhullen, werkt de dakdekker de schade weg met karton. Creatief, snel en gemakkelijk. Maar niet goed genoeg.

 

Deze rioleringsbuis is keurig geïsoleerd. Op dat vlak geen enkel commentaar. De vraag is of de thermische isolatiewaarde net zo hoog is als die van het aangrenzende isolatiemateriaal.

 

Een nieuw dak, met goede isolatie. En met koudebruggen. Of met warmtelekken natuurlijk, waardoor de sneeuw gaat smelten in het patroon van de bevestigingsmiddelen.

 

Er schijnen kampioenschappen isoleren te zijn. Degene die hier aan het werk is geweest, doet er goed aan zich daar niet te vertonen. Gelukkig is er PUR om alle naden een beetje dicht te maken.

 

Isoleren is meer dan wat minerale wol tegen de gevel aandrukken en een klemmetje zo hard  mogelijk aanduwen. Een enorm verlies aan isolatiewaarde is het gevolg.

 

De twee geveldelen van deze serre staan vrijwel koud tegen elkaar. Even de bus PUR er langs  en het zit wel dicht. Klachten over tocht of vocht nemen we gewoon niet serieus.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Goed isoleren, een vak apart

  • Piet

    Een loodslabbe voor een hemelwaterafvoer langs vind ik anders ook bijzonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.