Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Goedkope fundering

Voor een uitbouw van een woning is een oud ijzeren hek gebruikt als wapening. Geen bekisting, niet tot onder de vorstgrens, en geen houten piketten in de te storten randbalken.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

25 reacties op “Goedkope fundering

 • Great common sense here. Wish I’d thhugot of that.

 • rb

  @maarten,
  Inderdaad, je ziet in Brabant dat er stroken funderingen van 250mm dik gemaakt worden die enkel (plaatselijk dubbel) gewapend zijn terwijl in Limburg veel gebouwd wordt op stroken van 400 mm of dikker zonder wapening erin. In beide gevallen zowel theoretisch als praktisch juiste oplossingen.

 • @Karel Tjemmes; als inzender van deze foto kan ik je mededelen dat eea. uiteindelijk niet zo is uitgevoerd, wij hebben een ontwerp voor een OVERKAPPING op poeren gemaakt dat wel functioneert en inmiddels zo is uitgevoerd. Als het plan voor deze UITBOUW zou zijn doorgezet hadden er palen onder gemoeten en dan kun je niet zo’n “randbalk” maken. Wellicht was de stal uit uw voorbeeld een strokenfundering op staal en daarin zou theoretisch òngewapende beton al kunnen volstaan. Dan is de beddenspiraal zo gek nog niet als (krimp)wapening want er is dan slechts een minimale hoeveelheid wapening nodig alleen om eventuele ongelijke zettingen op te vangen.

 • Heb 40 jaar geleden iemand stalen bedspiralen zien gebruiken voor wapening in beton van een melkveestal (als je dus praat over belasting, en milieuklasse) en dit functioneerd nog steeds, geen scheuren, geen aantasting of wat dan ook, dus zeg het maar, in de ogen van een technicus is dit not done, maar mogelijk staat het gewoon nog over dertig jaar.

 • Leon

  @rb
  In de strijd om duurzaamheid en milieu is blijkbaar alles geoorloofd 😉 Al kun je je afvragen hoe duurzaam een uitbouw is die 5 jaar in elkaar gedonderd is. Hoewel, hoef je niet meer te slopen naderhand, scheelt weer in de CO2-uitstoot 😉

 • rb

  Voor iedereen die dit nog goed wil praten;
  Wapeningstaal moet blank zijn en niet geschilderd/gelakt omdat er anders geen of onvoldoende hechting plaats zal vinden!
  Verder zie reactie Maarten!
  (vraag me trouwens af hoe serieus je jezelf moet nemen als je dit recht wilt l*llen!)

 • @BSwag; u doelt nu waarschijnlijk op het hergebruik van een smeedijzeren hekwerk als wapening maar dat is slechts een detail van dit prutswerk en nog niet eens het ergste.
  Andere knelpunten waren oa.;
  1) In eerste instantie illegale bouw. Pas na forse aanpassing maatvoering conform vergunningvrij bouwen.
  2) In te storten houten bekistingdelen.
  3) Kolombekistingen die op zeker niet zouden voldoen zodra er beton in komt.
  4) Fundering niet tot onder de vorstgrens.
  5) Geen beugelwapening, geen laslengte.
  6) Hoofdwapening ergens middenin balkhoogte, dus geen onder- en/of bovenwapening.
  7) Plan voor grindvloer storten op bestrating.
  Etc. etc. etc.

 • BSwag

  Het is pas (echt) een bouwfout als het blijkt dat het niet werkt. Misschien is het wel een hele creatieve besparing en duurzame recyclingsmethode (geen omsmelt en brandstofkosten maar direct hergebruik). Hoewel ik deze beslissing wel erg riskant vind, vind ik dat iedereen zelf moet kunnen bepalen wat voor risico ze willen lopen. We moeten niet alles dicht gaan timmeren met regeltjes. Daar krijg je innovatieproblemen van.

 • @Arjan; hoewel ik me wel kan vinden in jouw verhaal over vakmanschap etc. betrof het in dit geval een particulier initiatief. Er was geen vakaman bij betrokken zoals duidelijk moge zijn….

 • Het wordt tijd dat de vak diploma’s terug komen eerdat je voor jezelf mag beginnen of een vak mag uit oefenen.
  Elke koekenbakker – zzp-er die geen verstand van zaken heeft mag een timmer cq bouwbedrijf beginnen. Vroeger had je de gilden . Een timmerman moest een gezel opleiding volgen tot uitvoerder-projektleider-bedrijfsleider. Als timmerman was je de ambassadeur van het bedrijf waarvoor je werkte met heel veel verstand van zaken. Een goede BOB – KOB opleiding al dan niet vanuit de praktijk gevolgd en opgeleid door ervaren “oude rotten”. Waar zijn de “ambachtscholen van weleer. Alles is om zeep geholpen door alles vrij te geven . De beroepen , het vergunningvrije bouwen, rondom belachelijk. Een opdrachtgever kijkt niet in het begin van een klus wat iemand daadwerkelijk kan of welke staat van dienst die heeft , maar men kijkt alleen maar , wat kost het bij de 1 en wat kost het bij de ander! Een “habbi wabbi aannemer of timmerbedrijf ” gast zal altijd goedkoper zijn en zie in heel Nederland de gevolgen. wanneer worden ze in Den Haag eens wakker dat dit zo niet langer kan! vakkundige mensen op elke werkplek met een opleiding en opdoen van juiste ervaring tijdens de opleiding ! Tijd voor verandering !!

 • Leon

  @Maarten
  Ik denk dat je vooral niet wilt weten wat er net goed gaat (althans, zonder dat er zichtbare problemen zijn). Volgens mij wordt er genoeg in elkaar gebeunhaast, met wat goed geluk blijft dat allemaal wel staan/hangen en dan hoor je er niemand over. Ik ben op die manier ook al van alles tegengekomen: een uitbouw met een binnenspouwblad van 100 mm Ytong-blokken, een dubbele carport welke in het midden gefundeerd is op twee betonpoertjes van 20×20 cm, elektradraden zonder kunststof buis door de metalstudwand (inclusief een stukje door het stalen montagekozijn). Het ziet er ook zo makkelijk uit he, dat bouwen. Bij Eigen Huis & Tuin (of Het Blok, nog erger…) gaat het immers ook altijd goed. Terwijl we hier wel beter weten, sterker nog: zelfs veel zogenaamde professionals beheersen het vak niet eens op voldoende niveau.

 • Jullie willen niet weten wat er misgaat in vergunningvrij bouwend Nederland. Ik ken een aannemer die 2 uitbouwen per WEEK voorziet van een deugdelijke paalfundering omdat de uitbouw aan het verzakken is. En dat het hele jaar door.
  Ook wij worden er wel eens een paar jaar na de bouw bijgeroepen, soms door inderdaad een nieuwe eigenaar van de woning die kampt met een afscheurende uitbouw. Als ik dan vraag naar de paalberekening, constructieve onderbouwing oid. dan krijg ik alleen maar vraagtekens. Als de aannemer al te achterhalen is bestaat die vaak al niet meer. Sommigen mensen hebben wel nog foto’s van tijdens de bouw en daarop kan ik soms al zien waar het fout is gegaan.

  En dan gaan we miv. 2015 over op de situatie waarbij de aanvrager/opdrachtgever zelf verantwoirdelijk is en de gemeente alleen een toets bestemmingsplan en eventueel Welstand doet. Vergunningen worden dan een hele eenvoudige procedure. Of het pand na de bouw ooit in gebruik kan worden gegeven is dan wel even afwachten…….

 • p. kuperus

  Zo zie je maar weer. Mensen denken het zelf wel te kunnen door wat willekeurige materialen van marktplaats samen te voegen en voila, we hebben een uitbouw. Goed dat ze op tijd gestopt zijn, ik zou niet graag later de koper van dat huis geweest zijn met zo’n zelf geknutseld bouwsel in de achtertuin.

  Mensen denken lekker goedkoop uit te zijn, maar uiteindelijk komen ze toch wel op de koffie. Ik blijf erbij dat vergunningsvrij bouwen een hoop ellende veroorzaakt.

  Mensen denken dat ze er mee weg komen, maar handhaving blijft noodzakelijk.

 • rb

  @maarten
  Thnx, erg verhelderend! Wat mij betreft, na het lezen van de toelichting van Maarten, nu al de bouwfout van het jaar!

 • NB.: het onderschrift bij de foto is niet geheel correct;

  “Voor een uitbouw van een woning is een oud ijzeren hek gebruikt als wapening. Geen bekisting, niet tot onder de vorstgrens, en houten piketten in de te storten randbalken”.

 • Hallo allen,

  ondergetekende is de inzender van deze foto dus ik weet exact wat er speelde;

  1) Men was voornemens een “uitbouw” van ca. 3 mtr. diep achter een rijtjeswoning te plaatsen. Vergunning was niet nodig volgens de eigenaar/bouwer. Fundering met twee hoekkolommen volgens foto, verdere plannen waren; siergindvloer over de tegelbestrating(!), houten dakbalklaag met grote lichtstraat van Marktplaats, zijgevels van gipsblokken(!) met steenstrips(!) op het gedeelte dat boven de schuttingen uitstak – ze dachten toch aan de buren – en een grote glazen vouwwand die ook nog van Marktplaats moest komen.
  2) Deze foto was genomen op de dag dat eigenlijk het storten van de beton gepland stond. Plan was om direct na de randbalken “even” de kolommen (2,5 mtr. hoog)te storten op de beide hoeken. Kolomkisten amper geschoord, spatkransen waren de latjes met wat spijkers (foto) en de wapening was vergelijkbaar met de foto.
  2) Nav. een klacht van onwonenden heeft de gemeente de bouw stilgelegd en kreeg ik via-via het verzoek om hulp.
  3) Het plan is toen aangepast naar een vergunningvrije overkapping van <2,5 mtr. diep waar wij een ontwerp voor hebben gemaakt. Tevens ons advies om er een aannemer voor in te schakelen. Daarmee was logischerwijze de bemoeienis van de gemeente gedaald tot nagenoeg nul.
  4) Nadien heb ik begrepen, opnieuw nav. een klacht en via de gemeente dat de bouw was hervat volgens ons ontwerp. Hoewel de gemeente eerder geen interesse had in ons ontwerp (immers vergunningvrij) hebben ze dat alsnog opgevraagd. Sindsdien is het stil gebleven…..

  Wellicht kom ik er nog eens in de buurt voor een foto van het eind(?)resultaat.

  Met vriendelijke groeten,

  Maarten Kraan
  Bureau Kraan
  Bouwkundig adviesbureau
  http://www.bureaukraan.nl

 • M.

  Ervan uitgaande dat de inzender van deze foto ook daadwerkelijk WEET dat het hier om een (permanente) uitbouw van een woning gaat … misschien was een geschikte aannemer een beter idee geweest.

  Maar wellicht is de inzender van deze foto niet volledig ingelicht en is hier een praktische klusser bezig met een prachtige pergola, bloembak of zelfbouwserre. In dat geval zou menig doe-het-zelver hier nog wat van kunnen leren …

  Laat jezelf niet vangen door wat je ziet. Pas op voor een tunnelvisie.

 • Hoeft helemaal geen bouwfout te zijn.
  9 Jaar geleden stortte ik gewoon beton op de klei voor een vloertje van 8 m2. Zonder wapening. Bouwfout? De bestemming was een kippenhok. Het doel: Voorkomen dat ratten binnen kunnen komen en voorkomen dat de ondergrond te nat zou worden. Twee maanden geleden een nieuw kippenhok gebouwd op een andere plaats. Het verwijderen van het beton gaat een stuk gemakkelijker zonder bewapening. Heeft altijd goed gefunctioneerd.
  Zonder dat je de bestemming kent, kun je er weinig over zeggen.

 • Arjan

  Doet me denken aan mijn inzending, die vorig jaar de bouwfout van het jaar werd.

  Ik snap niet dat mensen zonder enige bouwkennis denken dat ze een uitbouw zelf (goed)kunnen plaatsen.

 • rb

  Vooral het feit dat er geen houten piketten zijn gebruikt maakt dit tot een bouwfout ;)…
  Ik vraag me overigens ook af of dit wel echt een uitbouw wordt. Hoe hoog komt de afgewerkte vloer dan wel niet te liggen? Indien het een border, bloembak of wat dan ook wordt… Tsja dan nog had ik het zo niet gemaakt.

 • TheoR

  Niet zo kritisch mensen. Vast een goedwillende amateur die keurig werk levert. Wie heeft er geschilderd wapenings(-tor-)staal in zijn fundering liggen? Volgens mij niemand. De mooiste gebouwen ter wereld werden zonder welstand, BOWOTO of Bouwbesluit gerealiseerd. Het Bouwbesluit is slechts een ondergrens!!!

 • simmu_azhrarn

  Ik betwijfel als het hier om een aan/uit-bouw van een woning betreft.
  1) fundering c.a 300mm breed (zie tegels)
  2) fundering niet vorstvrij
  3) geringe hoofte funderingstrook

  beide zijden van de strook liggen bestrating, ik zou eerder denken dat men hier een borderrand of ander tuin ornament aan het maken zijn.

 • Mozes

  @P. Kuperus, vergunningsplichting of vergunningsvrij zegt niets over de uitvoering.

  Ook bij vergunningsvrij bouwen moet voldaan worden aan de voorschriften uit het Bouwbesluit. Er wordt alleen niet vooraf op veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid, energiezuinigheid e.d. gecontroleerd.

  Er kan wel degelijk door BoWoTo gehandhaafd worden!

 • j

  cradle to cradle

 • p. kuperus

  Dat krijg je met vergunningsvrij bouwen….
  Ongelooflijk! Wat een amateurisme. Dit is nou een echte, oprechte bouwfout. Lijkt me typisch met werk van een zelfbouwer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.