Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Gootje

Een korte dakgoot moet bijdragen aan goede afwatering. Maar de goot heeft geen afvoer. De achterzijde zal open zijn, maar is helaas net de hoogste kant. Zonder goot was goedkoper en waarschijnlijk ook beter en mooier geweest.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Gootje

 • Arend

  Jellema adviseert afschot van 5 tot 10 mm per m1, dit om zinkaantasting door stilstaand water met chemische verontreiniging te voorkomen. Doorstroming is behoud van je zinken goot.

 • rb

  Dat deze goot niet recht zou hangen lijkt mij een vertekening, want dat zou ook inhouden dat de dakgoot scheef zou zijn, aangezien de gootbeugels hierop gemonteerd zijn. Goten op afschot? Kom op zeg, een goot die niet waterpas hangt zou lelijk en een bouwfout zijn… Volgende foto graag!

 • TheoR

  Dit “probleem” is het gevolg van vormwil. De architect in kwestie is kennelijk geïnspireerd door de bouwtrant van de 30-er jaren. Een probleem als hier werd destijds simpelweg voorkomen door eenzelfde goothoogte van alle dakvlakken. Keurig kilgootje, prachtige details. Bot gezegd: wanneer je iets “over naait”, doe het dan goed. Liefst ook met bronvermelding!!!!

 • Arend

  Het gootje heeft geen pijp als afvoer, niet te zien is of het een open eind heeft en toch afwatert op de dakpannen daaronder. Een beetje afschot was beter geweest.

 • Leon

  Ik sluit me aan bij KeesR. Zo op het eerste oog is er aandacht besteed aan dit gebouw, daar hoort zo’n gootje ook gewoon bij. En ja, dat gootje hoort dan ook recht te hangen. Maar dat is het dan ook wel. Als ogenschijnlijk onnodige kosten ook als bouwfout bestempeld worden, dan kan ik er wel meer aanwijzen in die foto…

 • KeesR

  Tamelijk onzinnig verhaal van de redactie. Het enige wat klopt is dat het zonder goot goedkoper geweest zou zijn. Maar is dat het criterium………? Kijk eens frontaal naar het topgeveltje, keurig links en rechts een goot. Was het gootje weggelaten, dan was het een vreemd gezicht geweest (wellicht een bouwfout dan?). Ergo mooier zonder gootje? Niet dus. En al watert het gootje verkeerd af, op een gegeven moment zal het water toch weglopen aan de kant waar het bedoeld is.
  Graag bouwfouten en professioneel commentaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.