Ga naar hoofdinhoud

Groene baksteen

Een tuin is groen, maar of de tuinmuur groen moet worden is een andere vraag. In ieder geval is niet elke baksteen geschikt voor een dergelijke liggende toepassing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

18 reacties op “Groene baksteen

  • bram

    Kwestie van achterstallig ( periodiek ) onderhoud. Dit is geen bouwfout.

  • Arend

    Maak de bovenkant van het muurtje in ieder geval afwaterend naar een of beide kanten in het laatste geval door een ezelsrug.

  • Henrico

    Gewoon bijhouden, net als je straatwerk.
    Ik zie dit niet als een bouwfout ,dit is gewoon de wet van de natuur.
    Je hebt het ook op daken/sneldekkers en ook op je straatwerk in de schaduw
    Conclusie gewoon bijhouden of te vertragen door te impregneren

  • Frank

    @RM De vrag of hier sprake is van een bouwfout is, zoals uit de reacties hier moge blijken, in hoge mate afhankelijk van de doelstelling. Kun je die er dan even bij vermelden? Moest deze muur geheel mosvrij blijven of was het juist de opzet dat er wat mosgroei plaats mocht vinden om het klinische karakter van de stenen tuinmuur op termijn wat te verminderen?

  • RM

    Deze bouwfout wordt regelmatig gemaakt.
    In het project van 27 woningen waar ik woon komt dit voor bij alle tuinmuur-afscheidungen, trapmuren en gemetselde bloembakken.
    Dit schijnt tegenwoordig zo normaal te zijn, dat mensen dit niet meer zien als een bouwfout.

  • JP

    PS. er groeien planten over het muurtje heen, kennelijk is het ook een ontwerpfout, omdat het muurtje te laag is ontworpen.

  • JP

    Mijn rieten dak slaat ook wat groen uit. Kan ik dat ook insturen als bouwfout?

  • muder

    Weer een voorbeeld van zoeken naar bouwfouten om deze rubriek maar te kunnen voeden.

    Is een groene stoep ook een bouwfout? Ik maak anders wel even een foto an mijn terras, dan hebben ze weer een foto voor de bouwfouten rubriek.

  • JP

    Ik hoop dat de redacteur die dit heeft geplaatst zich beperkt tot de journalistiek. Ik vrees rampzalige gevolgen als deze man of vrouw zich werkelijk met de bouw gaat bezighouden.

  • peter gruters

    Dit is natuurlijk helemaal geen bouwfout.
    Als je geen groen muurtje wil moet je een gewoon een kelderklinker toepassen. Daar heet het het water minder vat op. Als je ervan af wil kan er een afdekker van natuursteen of beton over gelegd worden.

  • Ja, wie zet er dan ook planten in zijn tuin!

  • Vincent

    Het is zeker komkommertijd voor wat betreft de bouwfouten? Dit is geen bouwfout maar gewoon de natuur. Misschien kan de inzender van deze “bouwfout” eens toelichten wat hij hieraan fout vindt en hoe hij dit denkt op te lossen……

  • TheoR

    Als dit een bouwfout is dan ben ik een ….. Misschien af en toe een borstel en een beetje azijn. Wel naspoelen! De eigenaar is in elk geval iemand met groene vingers! Liever dit dan de onstuitbare terreur van de met grind en tegels geplaveide (voormalige) voortuintjes. Omgevallen vazen en andere treurigheden moeten hier enige romantiek scheppen. Heb altijd de neiging om aan te bellen en te vragen wiens laatste rustplaats is aangelegd.

  • Frank

    @Jan, @KeesR: Hear hear! Er zijn al genoeg muurtjes gebouwd en terrassen gelegd met stenen die de vergelijking met Donald Bubble Gum glansrijk kunnen doorstaan en waar zowat geen leven op mogelijk is.
    Tip: Mix een handvol mos met karnemelk en een beetje suiker of pokon in de blender en sprenkel het over de tuinmuur. Houd hem vochtig en je krijgt een prachtige moslaag.

  • Jan

    Ik vind ‘m mooi. Een stuk beter dan zo’n steriele bak.

  • KeesR

    Elke baksteen is geschikt om als tuinmuur te worden verwerkt. Edoch elke baksteen heeft zijn eigen kwaliteiten. Wellicht is de eigenaar van het getoonde muurtje gecharmeerd van een rustiek muurtje, welke na een paar jaren wat vorstschade en schade door plantengroei vertoont. Zo denkende was een muurtje van verblendsteen hier uit den boze. In zijn algemeenheid: menig woningbouwplan zou aan kwaliteit winnen als er wat vaker een tuinmuur(tje) aangebracht zou worden. Dus oproep: meer tuinmuren.

  • Als je dit al een bouwfout noemt is er niet veel correct te vinden…

  • Leon

    Beetje gezocht dit… Uiteraard zul je een steen van klinkerkwaliteit de voorkeur geven aan in zo’n bloembak maar zelfs dan zal een periodieke schoonmaakbeurt geen overbodige luxe zijn lijkt me…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *