Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Halfsteensverband

Halfsteens verband was de opdracht. De metselaar heeft zijn eigen plan getrokken. Rechtlijnig is het in ieder geval niet!

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

14 reacties op “Halfsteensverband

 • Het is wel heel makkelijk om de metselaar aan de schandpaal te nagelen. Het werkelijke probleem zit in de uitgangspunten die bij het ontwerp zijn gehanteerd. Als in het ontwerp wordt uitgegaan van standaard waalformaat en de geleverde stenen zijn 5 mm langer of korter, dan moet ben je soms gedwongen om bij smalle muurdammen een andere verdeling aan te houden dan bij de (langere) borstweringen. Met dit als gevolg. Als je het metselwerk op 5 m afstand beoordeeld, zul je het waarschijnlijk niet zien.

 • Joris De Greef

  Dit is een wildverband zonder klezoor…

 • edwin

  dit krijg je als er niet meer wordt gekeken naar kwaliteit , maar alleen maar , hoe goedkoop kunnen we de metselaar inhuren , net als bij de vrachtwagenchauffeurs poolse krachten zo goedkoop mogelijk , en onze mensen zijn te duur ,verder is het wel lastig om alleen deze foto te beoordelen , is die bouw wel op koppenmaat getekend , misschien heeft de metselaar de stenen verdeeld om in de hoek uit te komen boven het platdak ,dus er zijn meer factoren van toepassing om alleen op een foto te oordelen .

 • Als de kozijnen niet meer op koppenmaat gemaakt worden dan krijg je dit soort ‘aanpassingen’ van de metselaar!

 • n.c van der wilk

  Metselwerk is net als schilderijen en vechtpartijen
  Dat moet je van afstand bekijken

  Groet van een metselaar

 • Ook het simpelste metselverband, wordt nog uit zijn verband gerukt, zoals deze toepassing laat zien.
  De lijfspreuk : Vakmanschap is Meesterschap
  gaat hier niet op.

 • Annemieke

  Door de hoek waarin de foto gemaakt is valt dit wel heel erg op. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een foto op grotere afstand van de gevel.

 • paul

  tja… Je kunt er veel van zeggen, maar het is wel halfsteens verband.

  Wellicht is dit zo’n moderne breed opgeleide metselaar die 5 uur per week Franse les kreeg, 10 uur Engels, 3 uur Aardrijkskunde en een half uurtje praktijk metselen.

  Paul

 • Krius

  Tja, meters maken hé

 • Realiseer me dat het een zadeldak kan zijn en dan lopen de dakranden schuin, dat zou het vertekende beeld kunnen verklaren. Bovenin bij het kleine raampje zit dan de nok.

 • De waterslag van het raam is niet in dezelfde lijn als de gootbodem(?) er boven, zo lijkt het alsof de gevel ook niet vlak is. Komt wellicht door de hoek van de foto?

 • fred

  Daarbij heeft de uitvoerder ook zitten slapen.. dit had voorkomen kunnen worden!

 • Kees

  Nee hoor, dit is echt een fout van de metselaar. Men mag van de metselaar wel iets meer verwachten dan alleen maar het wegleggen van zo veel mogelijk stenen per tijdseenheid. Als je de stootvoeg van linksonder naar boven volgt zie je deze ‘keurig’ naast het bovenste kozijn uitkomen en dat is zeker niet de bedoeling van de, in volgorde, architect, tekenaar, aannemer, werkvoorbereider, uitvoerder geweest. Voor zo’n strakke steen ziet het er verder erbarmelijk uit. Mijn ervaring is dat er helaas erg veel slechte en weinig goede metselaars zijn (vaak ongeschoold). Waar is de koppenlat gebleven?!

 • Leon

  Oei, dat zijn dingen die je vaker ziet. Erg slordig. Je kunt je alleen afvragen of alleen de metselaar hier schuld aan heeft, wil je een strakke gemetselde gevel dan zul je op z’n minst moeten zorgen dat de maatvoering (zo veel mogelijk) is afgestemd op koppen- en lagenmaat. Een taak die in principe voor de ontwerpende partij is weggelegd, of eventueel de werkvoorbereiding (afhankelijk van hoe de opdrachten/taken verdeeld zijn). Het lijkt er op dat dat hier niet goed gedaan is, en dan moet het in het werk worden ‘opgelost’…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.