Hemelwater over de stoep. Niet iedereen is ervan gecharmeerd, maar het zij zo. Bij deze hwa’s zijn gootjes aangebracht om het water naar de weg te leiden. Behalve bij de voorste, die grenst aan een betonnen plateau. Daar moet het water kennelijk maar zijn eigen weg zoeken.
Hemelwater over de stoep

Geweldig al die geulen in de straat voor mindervaliden rolstoel en rollator gebruikers. Het is een drame voor die mensen.
Lang leve de infiltratie!
Hele wijken voeren het water af via het straatwerk naar bijv. een wadi.
Maar je moet toch wat te zeuren hebben…
Bij de situatie vorst/dooi/vorst/dooi en sneeuw op het dak kunnen hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan. Overdag loopt het dooiwater de straat op. Eind van de middag begint het weer te vriezen. Gevolg? IJsgladde troittoirs ter plaatse van de HWA’s met gevaarlijke valpartijen. Zeker als er een flink afschot is. Ik spreek uit ervaring.
Jaap heeft natuurlijk helemaal gelijk met zijn geperforeerde ton in een grindbed of iets dergelijks, maar…die oplossing komt voor rekening van de bouwer, terwijl de wijkinrichting…
We zijn het denk ik zo langzaamaan wel allemaal er over eens dat hier niet per se sprake is van een bouwfout.
Niet om het één of ander, maar er zijn ook gewoon gemeenten die eisen dat het hemelwater bovengronds wordt afgevoerd. Je mag het water dan vanaf je eigen erf op de stoep lozen, zodat het via het openbaar terrein (al dan niet met gootjes) in bijvoorbeeld een wadi uitkomt. Als reden wordt dan aangedragen dat je op ondergrondse leidingen geen zicht hebt (en je dus niet weet of er per ongeluk toch een vuilwaterafvoer op wordt aangesloten), daar is iets voor te zeggen maar daardoor ontstaan wel hele netwerken aan molgoten. En daar wordt je ook niet altijd blij van. Dat het hemelwater wordt afgekoppeld van de riolering is een prima initiatief, maar het moet niet tot andere problemen leiden.
@ Frans van Dongen
Als dat de bedoeling is wat jij schrijft, heb dat zelf eerder al eens gedaan, dan pas je toch die geperforeerde (kunststof)tanks in de grond toe speciaal voor dit doel vervaardigd omringd met een grindbed o.i.d. en sluit je daar de h.w.a. op aan, dan ben je toch van al die problemen die hieronder worden aangegeven in de diverse reacties meteen verlost.
Eigenlijk werkt het dan net als een drainagebuis die je gebruikt in vochtige gebieden, maar nu dan de werking hiervan precies de andere kant op.
Pas op, er zijn tegenwoordig ook wijken waar bewust er op gestuurd wordt dat regenwater maximaal aan het grondwater ten goede komt en niet via het riool wordt afgevoerd. De totale wijk dient er dan wel op ingericht te zijn en met name de waterdoorlatende kwaliteit van de bestrating en de ondergrond er van dient dan in orde te zijn. Ik ben benieuwd naar wat langduriger ervaring met zo’n wijk…
Alleerst lijkt dit wel de foute foto van de maand, het zogenaamde probleem is nauwelijks in zicht.
Die gootjes zijn onzin, het lozen op straat komt op vele plaatsen en in vele landen voor en bij voldoende afschot (wel de goede kant op) is er geen enkel probleem. Ook de regen gaat dan die kant op.
als er veel water naar beneden komt gaat dit richting straat niks mis mee jammer van die gooitjes want dat is struikelgevaar.
vaak kan dit water niet eens weglopen in de straatput want die zijn voor het gemak ook maar weggelaten,zodoende krijg je met veel water plassen en vaak stroomversnellingen op de weg waardoor je weer snel moet herstraten en ook moet je daardoorheen met de fiets of lopend om de container weg te brengen waardoor je dus een redelijke kans op natte voeten hebt,ook in mijn werk als hovenier is het lastig want het hemelwater moet ook via de grond zijn weg vinden en dan krijg je dus ook dat de boel nat blijft en dus plantsterfte krijgt
@hans
De dorpel zal ongetwijfeld een opstandje van 2 cm hebben en de voordeur een valdorpel. Geen probleem dus.
Die gootjes zijn in de praktijk een drama.
Ook zorgelijk lijkt me de dorpelhoogte van de voordeuren. Bovenkant dorpel lig ongeveer gelijk met het straatwerk. Een beetje wind en je kunt dweilen.
Wat Cornelis terecht zet, maakt dit gewoon tot een giga blunder.
Pak smeltend sneeuw (en zeg niet dat dat zelden voorkomt want de afgelopen 4 jaar hebben wij elke winter sneeuw op het dak gehad) en het wordt een ijsbaan.
Ook wel spannend als de ondergrond bevroren is en er overdag door het zonnetje wel dakwater uit de pijp komt..!
Daar komt nog eens bij dat het water gewoon op de naastgelegen straat loost. Het water zal dus sowieso z’n eigen weg zoeken, ik heb niet de indruk dat de stoep daarbij ontzien wordt van water. Een molgoot op deze positie(s) lijkt mij derhalve niet meer dan een schijnoplossing…
Uit ervaring weet ik dat die zgn gootjes verdraaid lastig kunnen zijn voor rolstoelgebruikers, ik zou daarom de detaillering hiervan wel willen zien. Dat het water zijn weg maar moet zoeken is tot daar aan toe, maar met een slecht geprofileerde goot is er wel degelijk sprake van een bouwfout. Dus Henk Wind graag wat meer informatie.