Ga naar hoofdinhoud

In de goot

Dit dak is opvallend gedetailleerd, zonder gevelpannen en dergelijke, maar binnen een strak kader. Jammer alleen dat de goot aan de onderzijde zo groot is dat het wel lijkt alsof er simpelweg een rij pannen vergeten is. Dat had met een iets andere panverdeling toch beter gekund.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

21 reacties op “In de goot

 • Ik herkende de woning ook al, het is te zien vanaf de N325 bij Lent inderdaad. Dus ook nog prominent aanwezig… Als dit de bedoeling was van de architect, pakt het in ieder geval niet goed uit. Zonde.

 • Het is gewoon een perfect ontwerp!!

 • André

  Huis bestaat echt. Staat op de nieuwbouw in Lent bij Nijmegen.

 • Bas

  – geslepen pan naast de schoorsteen
  – stof in de dakgoot
  – weerspiegeling ramen is overal zeer divers
  – huis staat scheef op de foto

  kortom gen rendering maar een leuk ontworpen dakgoot, met een iets te kleine schoorsteen (iig geen waar je hout(=biomassa) in kan stoken)

  Kom mensen aan het werk

 • Henrico

  Vlekken op de pannen
  Loodvervanger niet digitaal gemonteerd
  Eindstukken daklijst goed zichtbaar
  Conclusie : geen rendering
  Wel mooi uitgevoerd zeer zeker geen bouwfout

 • Hans Bora

  Volgens mij is het ook een rendering. Waar is bijvoorbeeld de afwatering van de schoorsteen naar de pannen? En is die schoorsteen ook niet wat ‘laag’ uitgevallen?

  Maar………leuk ontwerp hoor.

 • Ernst Kleeblatt

  Het hele dak is perfect op pannenmaat uitgezocht, de dakkapel past prima binnen de pannenmaat. De goot is eens anders dan traditioneel maar wel mooi om te zien. De opvangcapaciteit van hemelwater lijkt mij inderdaad bij een flinke regenbui een probleem te worden. Maar de echte fout zit bij de maatvoering van de schoorsteen, daar is een geslepen (gezaagde) pan te zien. En dat doet afbreuk aan het geheel.

 • fred

  goede oplossing, ik vind het we mooi. 20 jaar geleden vond niet iedereen de futuristische auto mooi. we moeten af van het conservatieve denken in de bouw.

  wat de boer niet kent kan toch lekker zijn

 • fred

  Hmm, ik zie hier geen bouw fout.
  Wél een grappig dak c.q. goot ontwerp.
  Op achterliggend pand zie ik eenzelfde oplossing.. Zal wel een complete wijk zijn.

  Smaken verschillen, ik vind het een gedurfd ontwerp.

 • Michel

  Als er op de redactie geen bouwfout-foto’s meer voorradig zijn, plaats dan niets!
  Bouwtechniek voor professionals???

 • Jasper

  Het lijkt mij een rendering, geen foto…

 • kees

  @ Leon, nee de architect, of degene die zichzelf zo noemt, zal dit bedacht hebben. De overige benoemden zouden er een knulliger oplossing van gemaakt hebben, zoals zo vaak in deze rubriek (aan)getoond. Over de detaillering is met oog voor esthetica nagedacht (al is dat technisch niet altijd perfect).

 • Leon

  @kees
  Geen idee. Ik ken het project niet, ben er niet bij betrokken. Maar op een gegeven moment is er iemand geweest die de goot als zodanig heeft bedacht en/of uitgevoerd. Misschien wel de architect, misschien de bouwkundig tekenaar, misschien de werkvoorbereider, misschien de timmerman op de bouw, misschien de kapleverancier…

 • TheoR

  Probleem in dit soort zaken is dat de architect veelal een beperkte opdracht heeft. Niet alles wordt uitgezocht en/of vastgelegd en zie: bij afwijkende situaties gaat het mis! In de onderhavige situatie is wellicht voor één woningtype het dak qua pannenmaat uitgezocht, bij de rest zoekt de aannemer het maar uit. Vroeger beschikten de aannemers voor dat doel over werkvoorbereiders maar die zijn inmiddels ook al uitgestorven. Vroeger waren er ook opzichters maar ook die raken stilaan een bedreigde minderheid. Het grote euvel luidt: het mag niets kosten waardoor ook BETROKKENHEID ontbreekt. Tot slot doet de afnemende vakkennis de laatste duit in de zak!

 • kees

  Misschien dat Leon even wil aangeven wie dit dan wel bedacht heeft als de architect dit niet gedaan heeft.

 • Leon

  Of het zo bedoeld is door de architect? Ik betwijfel het. Mijn inschatting: hier is iemand aan het werk geweest die zijn bouwkundige kennis vers in het geheugen heeft. ‘De waterlijn van de pannen moet op de gootboden eindigen’. Tot zover geen klachten. Probleem is echter dat die insteek in een dergelijk project weinig meerwaarde biedt. Zo op het oog is de inhoud van de goot nogal beperkt, dus bij een flinke hoosbui zal de goot al snel overstromen. Vaak wordt dat opgelost door de goot een ‘oortje’ te gevel, maar visueel is dat geen porem. Ik dit geval had ik er persoonlijk voor gekozen om die pannen wel lager door te trekken, om vervolgens het capaciteitsprobleem van de goot op te vangen middels een extra hemelwaterafvoer.

 • amfaconsultancy

  Ik vermoed inderdaad dat de architect het zo bedoeld heeft. De afvoer van water wordt meestal niet bepaald door de goot-capaciteit, al moet deze wel voldoende zijn, maar ook door de afvoer-capaciteit. Deze lijkt mij, gezien er maar 1 afvoerpunt is met een kleine diameter, onvoldoende. Ben benieuwd of er reacties (met fotos) komen na de eerste forse aanhoudende regenbui!

 • kees

  Nog iets: Het ‘lullige’ schoorsteentje is volledig in tegenspraak met het zorgvuldig uitgevoerde dak.

 • kees

  Ik sluit mij volledig aan bij rb., ik vind dit een nette oplossing. Ik kan me best voorstellen dat de ontwerper gevelpannen niet fraai vindt, temeer daar deze vaak enigszins van kleur verschillen met de ‘normale’ dakpan.
  Je mag je echter wel in gerede afvragen of de inhoud van de goot wel voldoende capaciteit heeft om een flinke bui te verwerken.

 • svdhorst

  Kijk eens naar de goot bij de woning linksachter…Als dit een keuze van de architect is geweest dan iig een vreemde. Maar misschien is het gebouw op de achtergrond ondergeschikt aan het hoofdgebouw en rechtvaardigt dat de verschillen… Ik ben overigens benieuwd hoe ver de goot onder de pannen door loopt, waar blijft smeltwater van stuifsneeuw?

 • rb

  Wie zegt dat dit niet zo bedoel is doo de architect. Zo te zien zijn er geen geslepen pannen toe gepast. het komt perfect op pannenmaat uit dus lijkt het zo bedoeld te zijn. Dat de plaatser van deze foto het niet mooi vind betekent niet dat het hier om een bouwfout gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *