Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Kalkzandsteen verlijmd met polyurethaan

Bij de bouw van een nieuwbouwwoning constateerde een toezichthouder van de gemeente dat de aannemer zowel de dragende als niet-dragende kalkzandsteen blokken had verlijmd met polyurethaanlijm. Niet goed volgens de toezichthouder, die daarom een bouwstop oplegde.

De aannemer beweerde dat hij al meerdere huizen op deze manier had gebouwd en dat deze huizen nog steeds staan. Bovendien zou zijn leverancier gezegd hebben dat de lijm wel geschikt is.

Uit navraag bij de kalksteenfabrikant blijkt echter dat de PU-lijm niet geschikt is voor het lijmen van kalkzandsteen blokken. De lijmfabrikant geeft aan dat de toegepaste lijm gespecificeerd is voor een drukweerstand van 0,3 N/mm². De hoofdconstructeur had een mortel druksterkte van 10 N/mm² voorgeschreven.

Uiteindelijk moest de aannemer alle muren afbreken en opnieuw doen. De opdrachtgevers hadden inmiddels het vertrouwen in de aannemer wel verloren.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Kalkzandsteen verlijmd met polyurethaan

 • Arno

  Ter info: De aannemer had Rectavit Easy Fix polyurethaan lijm toegepast. Op het etiket stond vermeld: “voor niet-dragende muren”. De gespecificeerde drukweerstand is 0,3 N/mm² (volgens ISO844).

 • Remco

  Ik vind het een misleidend artikel, geef in het artikel dan aan welk merk en type lijm toegepast is. Illbruck PU-700 steenlijm voldoet volgens het KOMO rapport wel aan de eisen van de drukweerstand, mits correct toegepast. Gezien de fabrikant heeft aangegeven dat dit product 0,3N/mm2 gecertificeerd is geeft dus al aan dat er een ander product gebruikt is, het lijkt op de foto ook wel gewoon pur te zijn i.p.v. steenlijm. Nu ben ik geen voorstander van het lijmen met de steenlijm omdat er altijd wel tijdens de werkzaamheden klein vuil, beetje zand o.i.d. ervoor zorgt dat de blokken niet altijd helemaal strak op elkaar staan en dat heft een normale blokkenlijm zonder problemen op maar bij de steenlijm zorgt dit ervoor dat in de praktijk de eisen om aan het komo rapport te voldoen niet uitvoerbaar is. De eis voor de steenlijm is dat de blokken vol contact maken en dat is in de praktijk niet haalbaar.

 • Vanwege allerlei toleranties en maatafwijkingen dient de mortel tussen de blokken een vullend vermogen te hebben. Een PU lijm schuimt bij grotere ruimtes en kan dan geen krachten doorstapelen. Dit is de belangrijkste reden vanuit de producenten dat een PU lijm wordt afgeraden.
  Hans Verkleij, productmanager Calduran kalkzandsteen

 • Henk

  Hoe zit het met de eerste laag in de fundering, voordat je gaat metselen?

 • Roelof Ybema

  Ik had dezelfde gedachte. De PU700 steenlijm is volgens mij een goedgekeurd produkt voor dragende KZ steenwanden en wordt regelmatig als zodanig toegepast. Al lijkt me hetgeen hier is toegepast, gezien de foto, dit geen PU700 steenlijm.

 • Hoe zit dit dan met de PU700 van Illbruck zij geven aan dat hun polyurethaan lijm KOMO gecertificeerd is voor dragende wanden van kalkzandsteen. Kan die ook maar een drukweerstand van 0,3N/mm² hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.