Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Koudebrug vergeten

Deze bouwfout werd ontdekt bij een nieuwbouwwoning. Volgens de aannemer zou dit constructief beter zijn. Tussen blokken binnenmuur en buitengevel rest een maat van 0,5 cm. Aan koudebruggen bij alle kozijnen had de aannemer niet gedacht.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Deze bouwfout is genomineerd in de bouwfoutencompetitie 2013. Bekijk alle nominaties »

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “Koudebrug vergeten

 • Leon

  @ger & rb
  Ik denk dat de waarheid in het midden ligt. Het is inderdaad merkbaar dat prijzen onder druk liggen en dat de kwaliteit vaak evenredig mee gaat. Anderzijds merk ik wel (zeker bij adviserende partijen) dat kwaliteit altijd blijft. Ik heb diverse partijen voorbij zien komen die de crisis dachten op te lossen door gewoon minder werkzaamheden en/of kwaliteit aan te bieden voor een scherpe prijs. Dat kun je één of twee keer doen, maar daarna komt een opdrachtgever niet terug. Het grootste probleem is denk ik dat veel bedrijven/directies niet commercieel genoeg zijn. Vaak worden deze geleid door techneuten, daar is niets mis mee maar als je je vakmanschap niet kunt vermarkten heb je er nog niets aan. In de economisch goede tijden ging dat prima, nu moet men het werk zelf binnenhalen en daar zit vaak de bottleneck.

 • rb

  @ger
  Helaas blijkt het tegendeel waar. Mensen willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Gevolg is dat het ontwerp gemaakt wordt door een tekenaar die van bouwen geen kaas heeft gegeten en de bouw wordt gemaakt door prutsende zzp’ers. Alles zo goedkoop mogelijk dus. Hierdoor gaan juist de goede architectenbureaus en aannemers failliet.

 • Je zou toch mogen aannemen dat anno 2013 een kostbare investering zoals een gebouw op een professionele manier wordt ontworpen, met de inhoudelijke kennis van alle details (constructief en bouwfysisch) en dat ook volgens het ontwerp dit wordt uitgevoerd ? De oude Romeinen konden al stenen stapelen en beton storten ! De crisis zal ervoor zorgen dat alleen professionals een inkomen in de bouw kunnen verwerven. Helaas voor deze rubriek, maar een zegen voor de maatschappij !

 • Marc

  Wat dachten jullie van het feit dat die stenen gemetsled zijn op een houten balkje. Een stuk hout dat onbehandeld in de spouw contact maakt met metselwerk. En dat ook nog eens ter plaatse van een koudebrug. Bouwfysisch fout en constructief ook nog eens geen lang leven beschoren!

 • p.kuperus

  Het plaatje is wel wat onduidelijk. Maar als ik het goed begrijp is dit een soort omgezet binnenspouwblad? (maar dat overdreven ver omgezet is). Creatief bedacht is het wel. Wel een vrij dikke klodder specie, hoezo constructief beter? Misschien is dit wel een sympthoom dat ontstaan is door een problematisch ontwerp.

 • Jan

  Ik vraag me ook af waar ik naar kijk. De spouwankers lijken aan te geven dat er nog een 2e blad wordt bevestigd.

 • jack

  Het is toch ook nog steeds koud !!! Hoezo koudebrug.
  Ja en waar kijken we eigenlijk naar?

 • Leon

  Kan iemand mij uitleggen waar ik naar zit te kijken? Waarom die blokken in de spouw? Ter vervanging van de spouwlatten/stelkozijnen of zo?

 • WB

  Wie wil er hout in de spouw en nog dragend ook?

  weer een detail van op de bouw zoeken ze het maar uit… (het nieuwe ontwerpen)

 • Hans

  Koudebrug vergeten ??? Dit is dan geen bouwfout.
  Dit is een prachtige koudebrug die je tegenwoordig nog maar zelden ziet.
  Of heeft de melder ook een foutje gemaakt 😉

 • W.V.

  maçon/constructeur zéro points
  Contrôleur douze points

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.