Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Koudebrug

Bij een nieuwbouwwoning loopt de verdiepingsvloer door over de buitenmuur. Doordat de buitenmuur onder tegen de vloer is aangemetseld ontstaat er een koudebrug.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

23 reacties op “Koudebrug

 • Ricardo de Blok

  Tevens lijkt hier het gemetselde werk niet loodrecht te staan t.o.v het maaiveld. Als je goed kijkt naar het profiel loopt et metselerk naar mate deze hoger wordt zo’n 15 cm af?

  Ligt dit aan mij of?

 • Leon

  Als je naar de verhoudingen kijkt van de plaat lijkt deze eerder 260 mm dik te zijn. Maar dat is voor deze foto niet zo van belang lijkt me…

 • pkuperus

  Ik schat dat de vloer ca. 20cm dik is. Ik denk dat de overspanning tussen de 5 en 7m is. Met vuistregels kun je een heel end komen.

 • Jaap van den Bosch

  @ Niels,
  Of die kanaalplaat vloer belachelijk hoog is, kun je vanuit die foto niet bepalen, want je kunt niet zien hoe groot de overspanning van die vloer is, en dat is uiteindelijk bepalend.

 • Niels

  @ed

  Als de kanaalplaat afgezaagd gaat worden mag je aannemen dat hier wel degelijk nog een aantal meter metselwerk bovenop komt.

  Ben ik de enige die de kanaalplaat belachelijk hoog vind?

 • Quakkie

  P.S. Ik hoop dat het schoor naderhand scheef is komen te staan… anders staat de hele muur scheef…

 • herman

  Ze zeggen hier dat de buitenmuur tegen de kanaalplaten is aangemetseld , maar zo te zien stond de buitenmuur er al eerder.
  Dit zijn te lang bestelde kanaalplaten die nadehand afgezaagd moeten worden.
  Als er s,morgens een vrachtwagen en een kraan op de bouwplaats staat en je komt er dan pas achter dat ze hoogstwaarschijnlijk 32cm te lang zijn (meetfout)dan kun je ze idd gewoon maar beter leggen en nadehand afzagen.
  Een overstek lijkt me onwaarschijnlijk op deze manier.
  Jammer dat er geen foto van de andere kant bij zit ,dan konden we t beter zien.

 • pkuperus

  Het zou ook een rollaag met lateihaken kunnen zijn.

 • rob

  rollaag zou ook een prefab betonlatei kunnen zijn met ‘steenstrips’.

 • ed

  Zie al bij de buitendeur problemen ontstaan
  als ze hier nog een laag metselwerk weghalen
  heb je alleen maar de rollaag staan ,een paar jaar met de deur klapperen en de rollaag ligt eruit ,timmer dit dan uit ipv een rollaag.
  architecten moeten hier ook eens naar kijken
  en niet lukraak lijntjes trekken.
  maar de klant word weer de dupe.

 • Christian de Jong

  Over deze bouwfout het volgende. Deze bouwfout heb ik persoonlijk ingezonden. Ik zie wat verwarring in de reacties op de fout op uw website ontstaan.

  Het betreft hier een nieuwbouw woning waar de verdiepingsvloer doorloopt over de spouwmuur. Dat de vloer doorloopt is overeenkomstig de omgevingsvergunning. De fout zit in de detaillering doordat de gevel is aangemetseld onder tegen de vloer aan. Zo ontstaat er een koudebrug. In deze tijden van energiezuinig ontwerpen/bouwen is zo’n fout natuurlijk ondenkbaar. De aannemer heeft de fout erkend en zal de bovenste laag stenen verwijderen en isolatie onder de vloer tot aan de buitenkant van het binnenspouwblad aanbrengen.

 • pkuperus

  Dit is wel een heel knullige fout. Misschien fout gegaan in de maatvoering of bij het afzagen in de fabriek? Afzagen lijkt me niet bevordelijk voor de kwaliteit van de kopsekant v.d. plaat, het lijkt mij dat in het werk zagen niet zo strak gedaan kan worden als in de fabriek. Als het nog omtimmerd word dan kan de koudebrug worden opgeheven door de bovenste laag stenen van het buitenblad weg te halen. Ik zou zeggen, als het afgezaagd word moet het wel door de fabriek en of constructeur beoordeeld en geinspecteerd worden. Misschien is er van een oudere tekening met andere maten gewerkt?

 • Leon

  Het lijkt me inderdaad zeer aannemelijk dat die vloer nog afgezaagd wordt, niet in de laatste plaats omdat de kanaalplaten ook binnen de woning een stukje over de muur doorsteken (te zien door het raam/deurkozijn). In eerste instantie niet de meest handige werkwijze, maar we kennen het verhaal achter de foto niet. Wellicht dat Bouwwereld daar wat meer tijd aan zou kunnen besteden, het valt me wel vaker op dat er foto’s geplaatst worden van zaken die achteraf helemaal niet zo fout zijn als dat ze in eerste instantie lijken.

  Ik verwacht overigens niet dat het metselwerk scheef loopt, maar dat het metselprofiel is losgemaakt (en dus uit het lood hangt) om de voegen uit te kunnen krabben.

 • D'Hoossche Guy

  Dit is een niet toelaatbare uitvoering door de aannemer. Architect en de coördinator toezicht moeten zo iets onmiddellijk afkeuren en de aannemer verplichten deze inbreuk op de code van goede praktijk ASAP op te lossen.

 • Erwin

  Dit lijkt me duidelijk. Een maatvoeringsfout. De kanaalplaten zijn waarschijnlijk te lang besteld, en de aannemer heeft om al te grote vertraging en extra kosten te vermijden ervoor gekozen ze gewoon te leggen en ze later af te zagen.

 • Ton Komen

  Ik ben zeer benieuwd naar de tekening waarin dit is uitgewerkt.
  Er klopt iets niet
  De opdrachtgever koper moet gewaarschuwd worden, die gaat hier zijn leven lang problemen mee krijgen, dus bouwwereld, neem je verantwoordelijkheid en zoek het uit

 • S. vd Horst

  Die kanaalplaten worden misschien nog wel afgezaagd, al had het makkelijker gekunt.

  Wat mij opvalt is het metselprofiel op de hoek. Het lijkt wel of het metselwerk scheeft loopt, wellicht de opzet….

 • rob

  Het enige probleem is dat de metselaar 1 laag stenen te veel heeft opgemetseld.
  Deze laag stenen weer weghalen.

 • Victor

  Ook al zou er een betimmering met isolatie omheen komen, feit blijft dat het buitenmetselwerk in direct contact is met de plaat. Overstek mag, mits goed berekend! (Zie handboek VBI)

 • Ook al wordt de vloer omtimmerd, door contact met het buitenspouwblad is er een (te vermijden) koudebrug!

 • bertus

  de koudebrug is al ontstaan, het metselwerk loopt tegen de kanaalplaatvloer aan. het isoleren van een omtimmering lost niets meer op.

  een kanaalplaatvloer mag wel een overstek hebben, maar de grootte van het overstek is wel (erg) beperkt. e.e.a. is afhankelijk van de belasting, en natuurlijk van de wapening in de bovenschil.

 • Ger de Bruin

  Kan het niet zo zijn dat een en ander nog omtimmerd gaat worden en dat de isolatie in de omtimmering is opgenomen.
  Als dit niet zo is dan zijn er hir wel een gigantisch stel Dombo’s bezig en dan DOMBO in hoofdletters!!

 • Niels

  Volgens mij is het ook zo dat een kanaalplaatvloer enkel aan de uiteinden opgelegd mag worden, onder geen beding een vorm van overstek, hoe klein dan ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.