Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Latei

Bij de renovatie van een woning is het metselwerk keurig aangeheeld, zij het dat er enkele klezoren zijn gebruikt waar drieklezoren zouden moeten worden toegepast. En dat er een betonnen latei is aangebracht om de krachten op te nemen is goed bedacht maar waarom zo’n zwaar exemplaar? Een prefab voorgespannen latei van 6 cm dik had dit ook met gemak kunnen doen en was veel netter geweest. En waarvoor dient in hemelsnaam de rollaag?

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “Latei

 • jan

  Ik hoop dat de gevel nu alsnog gestucd wordt!

 • WV

  Tja, of dit nu echt bouwfouten zijn…
  Na de laatste foto’s gezien te hebben blijft wel dat e.e.a. niet echt met heel veel gevoel voor detail en respect voor het bestaande is uitgevoerd. Let hierbij dan vooral op het voegwerk (geen knipvoeg zoals het overige) en een totaal afwijkende steen in kleur en textuur. Wel goed om te zien dat er een finke boom voor deze ingreep staat!

 • Ernst Kleeblatt

  Enkele extra foto’s kunt u hier vinden:
  http://www.mijnbestand.nl/Bestand-L7R6UBNXTIB7.doc
  Groeten,
  Ernst Kleeblatt

 • Leon

  Je zou ook je foto kunnen uploaden en de link hier vervolgens plaatsen. Ben wel benieuwd. Wat ik overigens wel vreemd vind is dat je ‘adviseert’ om een lagere betonlatei te plaatsen, terwijl uit je reactie blijkt dat die ook nergens terug te vinden zijn. Dat is dan ook niet bijster fraai. In zo’n geval zou ik er persoonlijk voor keizen om bijvoorbeeld een (plaatstalen) hoeklijn of lintvoegwapening toe te passen.

 • John

  Top dat je reageert. Ik zou het proberen bij ‘contact’ rechtsboven elke pagina.

 • Ernst Kleeblatt

  Wat ik me zo herinner was boven geen der andere kozijnen een latei aangebracht, als het mogelijk is wil ik wel een extra foto maken van de hele gevel. Wel was de gevel wat verzakt, zie ook de brede voeg rechts helemaal boven in de foto. Geeft u maar aan waar die foto naar toe gestuurd moet worden.
  Gezien het feit dat het metselwerk in kruisverband is uitgevoerd ga ik uit van minimaal steens werk.
  Groeten,
  Ernst Kleeblatt

 • John

  Graag ook een overzichtsfoto erbij. Het is niet te beoordelen of dit esthetisch zo gekozen is.

  Gezien de vervuiling lijkt de muur vrij oud, wellicht is het niet eens een spouwmuur?

 • Leon

  Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat dit om esthetische reden is gedaan? Als je een gebouw hebt waar 99 kozijnen op die manier zijn uitgevoerd, dan ga je bij nummertje 100 niet opeens de slimme jongen uithangen met een latei van 6 cm. En die rollaag? Nee die heeft geen technische functie. Maar het is wel heel toevallig dat die rollaag even breed is als de kozijnsparing. Ik vind dit aangezicht helemaal niet zo gek. Ik denk dat de fout van dit geheel zit in de gedachtengang van de betreffende ‘lezer van Bouwwereld.nl’ en niet in het getoonde werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.