Ga naar hoofdinhoud

Latei

Deze latei is opgelegd op een geveldrager. Waarom de aansluiting op het bovenliggende metselwerk niet gevoegd is, is onduidelijk. Of is het een extra dilatatie? De dilatatie naast het raam loopt in ieder geval niet door in deze latei. De dilatatie in de latei ligt net iets verder naar links. En helemaal links duikt ook nog eens de bovenste steen van de latei. Constructief zal het allemaal wel kloppen, maar het esthetische beeld is vast niet wat de ontwerper voor ogen had.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “Latei

 • Leon

  @Mozes
  Ik bedoel (uiteraard) niet dat die rollaag een dragende functie krijgt. Maar blijkbaar zijn er al geveldragers opgenomen (waar die lateien weer aanhangen), monteer dan gewoon een stalen hoeklijn boven het kozijn en leg daar die rollaag op.

 • Mozes

  De rollaag onder de balkonafscheiding is ook niet stootvoegloos. Er deugt niet veel aan dit beeld.

  Waarschijnlijk er te laat achtergekomen dat de rollaag in de latei zonder stootvoegen niet op een hele steen uitkwam in de werkende breedte?

  Afgaand op de foto lijkt er ontwerptechnisch niet gekeken te zijn naar dit soort details.

  @Leon Ik heb geen idee hoe groot de overspanning is, maar hier een rollaag in het werk metselen? Ik denk dat heel bewust is gekozen voor de prefab latei.

 • rb

  @hans, mooie redenatie dat de “staande voeg in de rollaag” feitelijk een lintvoeg is die een kwartslag gedraaid is en het daarom consequent zou zijn… Waarom zijn alle andere stootvoegen dan weggelaten, of zijn dat feitelijk geen kwartslag gedraaide lintvoegen?

  (Ik snap het principe van het maken van een prefab latei, maar die hadden ze ook stootvoegloos kunnen verlijmen)

 • TheoR

  Één verzameling flutoplossingen. Ziet er toch niet uit! Wanneer metselwerk wordt versimpeld tot een facade-bekleding kun je enkel deze onzin krijgen.

 • Leon

  Ah, nu ik de foto wat vergroot wordt het duidelijker inderdaad. Vraag me nog steeds af waarom men dan een prefab latei onder een geveldrager hangt. Waarom die rollaag boven het kozijn gewoon in het werk metselen?

 • Hans

  De geprefabriceerde latei bestaat uit een halfsteense rollaag met daarop een strekkenlaag. De latei is niet opgelegd op maar opgehangen aan een geveldrager.
  Ter plaatse van de flens van de geveldrager is de lintvoeg niet afgewerkt. Dat ziet er vreemd uit evenals het niet stroken van de verticale dilatatievoeg in de latei met die in het opgaande metselwerk.
  De staande voeg in de rollaag is in feite een lintvoeg die een kwartslag is gedraaid. Dat kan grappig lijken maar is wel consequent.

 • Leon

  Het zal aan mij liggen, maar ik kan de tekst onder de foto niet volgen. Een latei, opgelegd op een geveldrager? Met daarboven een dilatatie? De rest van het metselwerk zweeft dus?

 • rb

  Ook grappig… Stootvoegloos metselwerk, maar dan wel weer rollagen toepassen met… Stootvoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *