Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten, Daken

Leien dak

Een leien dak leggen is nog echt vakmanschap. Hier is van het dak een soort puzzel gemaakt. Als het maar past!

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Leien dak

  • gerard

    hier gaat wel degelijk wat fout.

    de overlap is te weinig minimaal 1/3 van de lei of 6 cm.

    het lood werk ziet er niet vraai en en zal het waterdicht zijn.

    de oplossing. een vakman laten komen.

    met een brede lei tegen de hoekkeper aanwerken was de oplossing geweest zo kan je er voor zorgen dat het leiwerk niet verspringt en geen kleine pruts stukjes krijgt.

    leiwerk is een ambacht die je alleen in de praktijk kan leren van een vakman en niet uit een boekje

    voor meer info zie BRL maasdekking

  • TheoR

    @rb: Je bevestigt mijn commentaar en spreekt het tegelijk tegen. Daar bestaan hele dure termen voor. Ik snap je reactie echter wel maar er zijn ondergrenzen aan amateurwerk. Leibedekking ligt doorgaans niet op onnozele gebouwen en dan mag er best wat tijd en aandacht aan worden besteed. Hier is sprake van plak- en knipwerk! Erger nog dan een bouwfout: onkunde.

  • rb

    @TheoR. Klopt. Theorie is mooi, praktisch oplossen ook.

  • TheoR

    Voor een hoekkeper-situatie als hier wordt geadviseerd om met een bredere lei te eindigen. Uiteraard over de volle hoogte van de hoekkeper! Dit ter voorkoming van het invlechten van smalle leistukjes. Smalle passtukjes geven het risico van uitzakken, loswaaien en lekkages. Zo eenvoudig is het. Staat gewoon in de voor iedereen beschikbare vakliteratuur. Kwestie van WILLEN lezen en WILLEN weten. Kost iets meer tijd en moeite. Het prutsen met passtukjes en het geheid voorkomende tussentijdse onderhoud is duurder dan hier aangehaalde methode. Er blijft hoop!

  • MD

    Ik denk dat hier juist wel is nagedacht, anders had je 2 bovenliggende naden in elkaars verlengde gekregen, door dit helemaal onderaan zo te leggen, valt het niet op en is het waterdicht.

  • Dirk

    Sorry, maar gebruik maken van dergelijke ‘scherfjes’ met 1/3e of 1/4e van de leibreedte is m.i. wel degelijk een bouwfout. Dat kan beter.

    Daarnaast ben ik het helaas grotendeels eens met de 2e post van TheoR. Met een goede leermeester komt een BBL’er er wel, maar anders…

  • rb

    En vanavond moet natuurlijk zijn vanaf…

  • rb

    Hier is met 3 leien vanavond de hoekkeper teruggewerkt naar het verband. Noodzakelijk omdat men anders niet uitkwam. Tevens niet zichtbaar vanaf de grond. Netjes opgelost? Ja. Bouwfout? Nee. Wellicht dat de plaatser eens zelf met het ambacht leidekker aan de slag moet.

  • TheoR

    Met mijn vorige stukje doe ik geen recht aan de restauratiesector waar doorgaans zeer zorgvuldig wordt gewerkt. Dat heb ik vaak mogen ervaren. Ik wilde enkel mijn ongenoegen kenbaar maken over de eindeloze uitholling van het beroepsonderwijs. Leerlingen worden niet meer uitgedaagd tot praktische en intellectuele inspanningen. Het onderwijs lijkt op “geboden toegang”: verlaag de drempels of nog erger; geen drempels!

  • TheoR

    Dit is geen Franse vlechthoek maar een vechthoek. Diverse doodzondes op één hoekje. Maar tja, er is nauwelijks nog hoop voor de sector want als het aan het ministerie ligt mag je binnenkort zonder diploma van het VMBO door naar het MBO. Wen alvast maar aan deze beelden! Het blijft tobben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.