Ga naar hoofdinhoud

Lijmwerk

Lijmwerk

Elke lijmfabrikant beweert dat zijn lijm nooit loslaat en volstrekt veilig is. De praktijk wijst nog wel eens wat anders uit. Gelukkig gaat het hier om smalle en dunne steenstrips op geringe hoogte. Maar eigenlijk zou het gewoon niet moeten kunnen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Lijmwerk

  • TheoR

    Hoe ook bedoeld: het oogt als een zootje. Misschien zijn deze strips bedoeld om onderling met een dunbedmortel te worden te worden verlijmd. Links en rechts een metalen ankertje naar de achterconstructie en klaar is kees. Mijnheer E. Linthorst slaat de spijker op zijn kop!! Dat deed hij overigens altijd al.

  • rb

    @ben kleijntjens, wat een vergelijk. De tegeltjes op de spaceshuttle hebben wel wat meer te verduren dan de gemiddelde Nederlandse gevelbekleding hahaha!
    Er zijn legio voorbeelden waar prima resultaten worden behaald met lijmsystemen en waar zelfs de lijnverbinding sterker is dan het verlijmde materiaal zelf.

  • E. Linthorst

    Bij verlijming heb je met diverse variabelen te maken: produkt, verwerker, lijm, achterconstructie en verwerkingsomstandigheden.
    De bovenste foto doet vermoeden dat er óf geen lijm is gebruikt óf de lijm heeft zich niet aan de achterconstructie gehecht.
    Het is te snel geoordeeld om de oorzaak bij één van de variabelen te leggen omdat een combinatie vaak de realiteit is.

  • Lijmen is altijd een probleem.
    Zelfs bij de space-shuttle lieten de gelijmde tegeltjes los en die waren onder de beste omstandigheden er op gelijmd, en dan zouden wij het op de bouw in weer en wind wel kunnen?
    Laat je niks wijsmaken en kies altijd voor mechanische bevestiging.

  • Mee eens, de lijm is vaak het probleem niet maar de gebruiker er van.
    Wat heel vaak fout gedaan wordt is dat de lijm eenzijdig wordt aangebracht. Bij constructies is het van groot belang dat beide zijden lijm hebben (voorbranden)en goed ingewreven wordt. Ik zou wat dat betreft de achterkant van de steenstrips wel eens willen zien (zijn waarschijnlijk schoon). Net als bij onze BeQwaam workshops en het maken van wrijf-houtverbindingen. Eender.

  • Heeft deze fout wel te maken met lijm? Lijkt mij meer een fout in de ondercomstructie, je ziet nog de verankering. Daarnaast bij de bovenste opening zit niet eens lijm.

  • RB

    beetje een flauwe en onterechte tekst “Elke lijmfabrikant beweert dat zijn lijm nooit loslaat en volstrekt veilig is”. Wel een bouwfout, maar de fout moeten we zoeken bij de verwerker en niet de lijmfabrikant. Bij de juiste verwerking en product keuze zal de lijm niet loslaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *