Als iemand achteraf bedacht heeft om luiken te plaatsen, heeft hij dat creatief opgelost. Als de luiken vooraf in het plan zaten, is het eigenlijk natuurlijk gewoon een ontwerpfout. Maar een leuk detail blijft het wel.
Luik

Als iemand achteraf bedacht heeft om luiken te plaatsen, heeft hij dat creatief opgelost. Als de luiken vooraf in het plan zaten, is het eigenlijk natuurlijk gewoon een ontwerpfout. Maar een leuk detail blijft het wel.
Wat vos zegt is in principe waar : dubbelscharnierend maken.
Wat Marjan zegt is echter dodelijk voor de bedenker. Luik kan nooit anders bediend worden dan elektrisch. Zo zie je: maar praktisch denken prevaleert soms boven hoog opgeleid.
@m.j. Vos
Een dubbel luik opsplistsen geeft ook een feestelijk resultaat een enkel Louvre Luik is 4cm dik, dat maal 4 geeft een pakket van 16 cm… Praat ik nog niet over het uiterlijk van het Luik (breedte stijlen t.o.v. Louvres)… Estetisch is het sowieso de vraag of bij dit type woning wel een Louvre lui toegepast moet worden en geen paneel Luik, maar toegegeven, dat kan ik op basis van deze foto niet goed beoordelen. Het is hier of een zware ontwerp fout, met luiken getekend, maar niet op de juiste maat, danwel niet functioneel bedoeld. Of er hebben nooit luiken op tekening gestaan en de aannemer heeft niet goed opgelet. Of de overstek is anders gemaakt dan de edoeling was.
Gewoon:
Of mamma wilde perse luiken, want dat staat zo gezellig;
Of [email protected] heeft hier gebouwd.
Waarom de hele luik niet opsplitsen in twee scharnierende luiken – dat geeft een betere inpassing qua maatverdeling in de gevel – in plaats van een jaap uit het dak en een luik dat deels daarin verdwijnt.
Hoe moet je eigenlijk het luik bedienen, het raam draait vrolijk naar buiten. Voor zover ik kan zien kan je er niet eens goed bij.
Kan natuurlijk ook zo zijn dat voorheen de gordingen in het zicht zaten met daar tegenaan alleen het boeiboord. Dan had het luik waarschijnlijk vrij kunnen draaien. Wellicht pas later bedacht om er een gootbodem tegenaan te maken en dan stuit je op zoiets. Voor de rest kan ik mij aansluiten bij de eerdere opmerkingen.
Kees, mijn eerste commentaar sloot ik af met: “Ach…., het zal mij ook een zorg zijn om mij over dergelijke onzin druk te maken. Prettige dag voor iedereen”! Jouw volgende commentaar kon ik niet onbeantwoord laten. Vandaar de term “uitdaging”.
Hoezo uitgedaagd TheoR? De inschatting van jou qua locatie zou kunnen, echter dit soort oplossingen tref je in elk nieuwbouwplan aan.
Helaas Leon, ik zou het niet beter kunnen omschrijven, voor een betere uitleg zou ik moeten gaan tekenen (essentieel onderdeel van ons vak, om elkaar iets duidelijk te maken).
Ten aanzien van het luik hebben jullie gelijk. Had ik niet gezien.
Maareh Kees, hoezo ‘zgn vaste raam’? Waarom zou dit gesuggereerd zijn? Is gewoon een vaste ruit met roedes…
Lijkt een “boerderette” waar half Westfriesland mee is volgeplempt. Ik gok op een buitenwijk van Medemblik. Met uitzicht op het Ijsselmeer en dromen van zeilboten (achter het linkerraam!). Indien mijn vermoeden juist is dan is deze gevel op het oosten georiënteerd en heb je de raamblinden “hard nodig” om de ochtendzon te beteugelen. Kees, ik voelde mij uitgedaagd door je commentaar!
Ik sluit mij aan bij TheoR. Wat het luik betreft kijk je tegen de buitenzijde aan. Was het een ‘enkel’ luik geweest, dan waren de louvres verkeerd om geweest (dan had je nl tegen de binnenzijde aan gekeken).
Verder aandacht voor de aansluiting onderdorpel – gemetselde raamdorpel, komt mij krap voor.
Het zgn vaste raam links is helemaal fraai. Hier wordt een vast raam gesuggereerd door kennelijk in het kozijn flinke sponningen te frezen, met als gevolg raamhout wat er uit ziet als panlatten. Hetzelfde geldt voor de rechter stijl van het kozijn t.p.v. het zgn. vaste raam.
Kortom het gonst van de creatieve aannemersoplossingen – ‘k zou wel wat meer van deze woning willen zien.
Leon, het luik is volgens mij “dubbel” uitgevoerd en kan als het uitgevouwen wordt waarschijnlijk anderhalf venster bedekken. Zoom de foto maar eens. Ter linkerzijde is waarschijnlijk voor dezelfde oplossing gekozen. Ziet dat uit? Verder is de “keep” in het dakoverstek natuurlijk een giller. Waarschijnlijk geadviseerd door een buurman die net een hamer kan vasthouden (op de helft van de steel). Plankjes van de Gamma. Verder is het interessant om te ontdekken hoe bij die naar buiten draaiende raamvleugel de luiken worden bediend en vastgezet. Daarboven is iets zwarts te zien dat lijkt op een onderdeel van een “mechanische” bediening. Ach…., het zal mij ook een zorg zijn om mij over dergelijke onzin druk te maken. Prettige dag voor iedereen!
En dat speciaal voor een luik dat ogenschijnlijk toch te smal is en niet gebruikt gaat/kan worden.