Ga naar hoofdinhoud

Meer hemelwater

In plaats van hemelwaterafvoeren naar de riolering is het tegenwoordig de gewoonte dat water te laten infiltreren. Dat kan op allerlei manieren. Onder meer door het gewoon de stoep op te laten lopen. Maar bewoners lijken over het algemeen niet zo gecharmeerd van hemelwater rechtstreeks voor hun eigen voordeur op de stoep. Ze verzinnen allerlei oplossingen om het wat verder van de gevel te brengen of rustiger te laten infiltreren. Fraai, minder fraai of benenbrekend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Meer hemelwater

  • Graaf

    Even een reactie op de post van Laurens…..

    Ook ik heb geleerd dat voor de doorspoeling van een vuilwaterriool een (kleine)Hwa-aansluiting het riool schoon houdt. Dat is me eens duur te staan gekomen in de Gemeente Amsterdam. In een distributiecentrum (tegenover de Bijlmerbajes) had ik dat zo ingediend en goedkeuring ontvangen. Maar bouwtoezicht heeft in het werk bepaald dat ik de hwa van een relatief klein dakje (10×10 m.)alsnog binnendoor hoog onder de spanten door naar buiten moest leiden, in plaats van achter 4 dubbele toiletgroepen op de begane grond. De overige daken (12.500 m2) hadden een pluvia systeem.

  • 1 lengte pijp eraan ondergronds uitlaten komen in een infiltratie krat ingepakt in wortel doek met daar rondom heen bij voorkeur drainage zand

  • TheoR

    Laurens: Deze zaken gingen ook door mijn hoofd toen ik mijn commentaar schreef. Liet het echter weg met de hoop dat een andere “vakidioot” mijn betoog zou aanvullen. Mijn wens is vervuld. Dank je! (Excusez le mot.)

  • Laurens

    @TheoR: Dan heb jij vast ook geleerd wat een trasraam is. Die zie je ook nergens meer.
    Ik heb ook wel eens geleerd dat het voor de vuilwater riolering erg fijn is om 1 HWA er op aangesloten te hebben. Het idee hierachter is dat de riolering lekker schoon spoelt bij een flinke regenbui. Kan me er wel in vinden.

  • Aad

    Door water vrijelijk over de stoep te laten lopen of de regenpijp een stukje de grond in te laten gaan zodat de uitwaterende regenpijp minder opvalt bestaat de kans op verzakkingen omdat de ondergrond wordt uitgewaterd en het onderliggende zand wegspoelt. Slechts repareren schuift hetzelfde euvel weer verder weg. Een ondergrondse uitwateringsgoot kan een oplossing zijn.

  • TheoR

    Wat in ieder geval uit de hier gepubliceerde foto’s blijkt is dat er sprake is van natte gevels ter hoogte van het maaiveld. De redenen om af te voeren regenwater in de bodem te laten infiltreren hebben mijns inziens ook nadelen. Het gebouw krijgt “natte voeten” wanneer dat op de hier getoonde wijze geschiedt. 48 jaar geleden heb ik geleerd dat je (hemel-)water “van de gevel weg/af” moet voeren. Verder van de gevel af infiltreren??? Buffers??? De meeste dingen in ons vak blijven simpel: gewoon logisch nadenken. En het mag ook iets kosten!

  • Sjors

    Klein molgootje, al dan wel of niet verborgen, eronder met afschot van de gevel af. Problemen opgelost

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *