Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Nagels

Deze houten bekleding is keurig vastgezet, waarbij de koppen van de nagels buiten het houtvlak zijn gebleven. In het hout drijven vergroot de kans op vervuiling of aantasting van het hout. En toch blijft het lastig. Op een aantal plekken is de hamerslag toch weer net te fors geweest.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Nagels

 • bas

  kunststof hamer in je kist is soms zo gek nog niet

 • Leon

  Het kozijntje even netjes uitzetten op plankbreedte was blijkbaar ook al te veel gevraagd.

 • RB

  @Nico, ik zie niet in wat “te mooi aangebracht is” een beetje timmerman maakt dit zo, gewoon in het werk. Het zijn ook geen draadnagels en (@Jaap)ook geen bombé nagels, maar RVS rilnagels die met een bandspijkerapparaat zijn aangebracht. Juist door het gebruik van dit apparaat, waarbij de indrijfdiepte instelbaar is zie je dat de diepte van de nagels varieert doordat de tacker iets wat terugslag kent en daardoor mee naar achteren komt bij het schieten. Wanneer de tacker te diep is ingesteld en je deze hard tegen het hout drukt bij het nagelen zal de nagel ietwat te diep ingedreven worden.
  Een rilnagel wordt juist door de ril en gladde bovenschacht(zoals bij een houtschroef) niet door werking van het hout naar buitengedreven.

 • Jaap

  De gebruikte nagels lijken mij zg. bombé-nagels [koper] Deze hebben een half ronde kop, en het is de bedoeling dat de kop precies buiten het hout blijft, het hout wordt dan net niet beschadigd. Het juist aanbrengen is hier dus nogal eens mis gegaan. Wat Theo zegt is juist: er zitten nog meer bouwfouten in. Correct bouwen lukt de meeste Aannemers nog steeds niet.

 • Nico

  Het lijkt erop dat het een in de fabriek gemaakte gevel is. De draadnagels zijn namelijk te “mooi” aangebracht. Door het werken van het hout worden de draadnagels eruit getrokken. Dit probleem komt vaker voor.

 • Theo.R

  Gaan we weer: wat hier echt fout is volgens mij de te geringe speling tussen de ondereinden van de houten geveldelen en de bovenzijde van het kozijn. Dit zou ruimer moeten zijn vanwege de broodnodige ventilatie waardoor de onderzijden van de geveldelen goed kunnen drogen. Daar tekenen zich nu al de gevolgen van het onvoldoende drogen af. Verder moeten die onderkanten schuin worden afgezaagd en geschuurd ten behoeve van een soepele waterafloop. De bevestiging van de houten geveldelen is meer slordig dan fout. Bijna 50 jaar geleden leerde ik om hier koploze nagels te gebruiken en dan de “laatste tik” met een drevel erbij. Doen onze houtminnende oosterburen ook al eeuwen. De hier gebruikte bolkopnagels veroorzaken uiteindelijk altijd vuilstrepen tenzij ze, zoals hier, slordig en soms schuin in het vlak van het hout zijn gemept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.