Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Nooduitgang

Deze deur is aangebracht op vloerpeil. De aangrenzende kozijnen liggen lager en sluiten keurig aan op maaiveld. De deurdorpel doet dat niet. Zo is het kennelijk ontworpen en geproduceerd. Vervolgens lijkt het in het werk opgelost te zijn, met een betondorpel die vast nog wel ergens op de bouwplaats voorradig was.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

12 reacties op “Nooduitgang

  • hans

    Het is prutswerk dat een zichzelf respecterend aannemer niet zal afleveren dat is duidelijk. Lekker selecteren op de laagste prijs en klus & co rommelen wat aan.
    Dat ze zoiets hebben kunnen maken komt echter ook door de andere partijen in het bouwproces die in deze rubriek vaak buiten schot blijven:
    Architect-waarom klopt je tekening niet, gewoon maar wat getekend zonder afstemming van de details en of situatie ter plaatse?
    Opzichter-waarom laat je dit maken, keur je dit goed?
    Directievoerder-waarom heb je de architect en klusser niet aangesproken op dit prutswerk? Of ligt de focus op de euro’s zodat je het volgende project weer een baantje hebt?

  • W.V.

    Beste J.J.: de spijker op z’n kop!
    En Bert: Ja hoor…

  • Bert de Jong

    Als verftechnisch adviseur valt het mij op de kozijnen zo strak tegen het maaiveld liggen. Over enkele jaren ontstaan er problemen.

  • J.J.

    Wat me de reacties opvalt is waarschijnlijk ook de oorzaak dat deze situatie is zoals die nu is. Laten we eerlijk zijn het is prutswerk ongeacht wat de oorzaak is. In de reacties lees ik een duidelijke mening van diegenen die ervaren zijn met dis soort details. Een klampsteen of bij voorkeur een kantplank met een nette aansluitende bestrating, klaar, mooi, goed en waarschijnlijk de goedkoopste oplossing. Op het moment dat je tegen beter weten in dit soort prutserij wilt verdedigen dan moet je je ernstig afvragen of je niet bij het zelfde kaliber bouwkundigen behoort die deze verzinsels bedenken en er jammer genoeg vaak nog mee wegkomen ook. Op het moment dat een toezichthouder of directievoerder dit soort oplossingen afkeurt en laat verwijderen dan zullen uitvoerende partijen waarschijnlijk beter nadenken over dit soort detaillering en dat mag ook van ze worden verwacht. Als koper, die veelal toch als welwillende leek aangemerkt mag worden, vraag je niet om dit soort oplossingen en zeker niet wanneer je beseft dat het voor het zelfde geld of zelfs nog goedkoper heel goed en strak uitgevoerd had kunnen worden. De conclusie is dus weer dat er mensen een oplossing hebben bedacht, niet gehinderd door enige vorm van kennis. Dit zijn juist de dingen die de bouwsector zo snel zijn negatieve stempeltje geven. en dat stempeltje dames en heren drukt ook op de gekwalificeerde bedrijven!

  • Leon

    @Mart
    Met een kantplank of klampsteen kun je prima aansluitingen maken die thermisch correct zijn. Die zijn immers dunner dan een standaard buitenblad, dus qua ‘ruimte creëren’ zie ik niet in waarom je het na zou laten. Scheelt je direct weer de kosten van die waterslag…

  • bram

    Hallo Theo, kijk naar de aanhef van het bericht “nooduitgang”. Het kan best zijn dat i.v.m. een gewijzigde indeling binnen in het gebouw deze deur nu als nooddeur is aangebracht in een reeds aanwezige aluminium gevel pui dit verklaard wellicht ook het verschil in peil van de onderprofielen tussen resp. die van de pui en die van de deur. Dat het al met al niet fraai oogd, kan ik in meegaan, maar het is niet bekend hoe een dergelijke oplossing is bedacht, en tot stand is gekomen.

  • TheoR

    Beste Bram, de gehele scène oogt “goedkoop” en toont in de detaillering gebrek aan visie. Het geheel is onpraktisch, kwetsbaar en niet hufterproof en de dorpelconstructie is een nekbreker. Elk “probleem” is afzonderlijk opgelost op een bijna kinderlijke manier. De hier toegepaste waterhuishouding en scharnieren stammen overigens ook uit de beginjaren van aluminiumconstructies voor ramen en deuren! Links van het deurkozijn gaapt een naad en het zetwerk onder de kozijnconstructie hangt met kit aan elkaar. Peilhoogten binnen en buiten spelen hier mijns inziens geen enkele rol. Gewoon knoeiwerk!

  • Mart

    @Leon: hoogstwaarschijnlijk om meer ruimte te creëren onder het kozijn zodat isolatie aangebracht kan worden om een thermische brug te voorkomen.
    @Allen: Eigenlijk is hier helemaal geen sprake van een bouwfout maar van creativiteit na een ONTWERPfout.

  • bram

    Iedereen heeft hier een oordeel over, maar niemand heeft kennis van het feit hoe een dergelijke “oplossing” in de praktijk tot stand is gekomen. Kan ook relatie hebben met bestaande situaties en peilen innen en buiten ? ? ? Ben van mening dat dat eerst helder zal moeten worden gesteld.

  • l.s.

    Dit soort geknutsel geeft de bouwsector een slechte naam. Kunnen deze heren op cursus worden gestuurd?

    Erik Steenbergh

  • Leon

    Blijkbaar is de afwerkvloer tegen het aluminium kozijn aangewerkt. Of het handig is, daar kun je over discussiëren. Fout hoeft het in ieder geval niet te zijn. Een betere oplossing was geweest om de deur dan ook lager te zetten en de afdekvloer tegen een stukje zetwerk aan te leggen, zodat het zandcement tevens als ‘aanslag’ voor de deur functioneert. Dat ziet er een stuk netter uit. En een metalen lekdorpel op maaiveldniveau… ik heb het nooit begrepen. Waarom niet gewoon een kantplank, of eventueel een klampsteen? Bestrating er tegen aan werken en je hebt een super strakke aansluiting.

  • TheoR

    Is dat keurig wanneer onderdorpels zoals hier met een soort van lekdorpel of zetstuk op het maaiveld aansluiten? Lijkt mij eerder knullig en zeer kwetsbaar. De onzin wordt ter plaatse van deur ook nog eens getild. Nog kwetsbaarder. De steenachtige dorpel is trouwens van hardsteen. Wanneer de onderzijde van de deur het vloerpeil raakt dan strookt de bovenzijde van de onderdorpel van de aangrenzende kozijndelen eveneens met het vloerpeil!?? Onderzijde glas is vloerpeil? Alles bij elkaar: knudde!! Een echte bouwfout dus, eigenlijk een blunder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.