Ga naar hoofdinhoud

Open nok

Bij dit nieuwbouwproject is deze fout aangetroffen. De dakelementen horen dicht tegen elkaar aan te zitten met een minimale opening. De opening dient worden afgedicht met een dichtingsmateriaal. Het gevolg nu is een gigantisch lek.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

18 reacties op “Open nok

 • Henrico

  Ja idd een stomme fout, laat dit een les zijn
  Ik zou zelf de platen laten zitten en de ruimte opvullen met een isolatie met dezelfde r waarde, verleng de tengels en je kunt je ruiter en bovenste panlat prima kwijt . Let wel op doorslag van condens dus voeg ook een doek toe onder de bestaande tengels met een goede overlap.
  Dit is de goedkoopste oplossing

 • Graaf

  Zoals de heer Geesing al opmerkte. De meest kapitale blunder is de opleglengte. Verder heeft degene die de ankers aangebracht heeft geen notie van de statische belastingen van een dakconstructie. Door die zo schuin te plaatsen voorkomen ze geen afschuifmoment; ze draaien gewoon mee.
  De enige oplossing is de platen er af halen en de nokgording aan weerzijden opdikken met een afgeschuinde gording. Voor het aanhelen/opvullen van de opening zijn wel meerdere afdoende oplossingen.

 • Wim

  Volgens mij is de enige goede oplossing, platen eraf en nieuwe met de juiste hoek en lengte er op! De rest zijn allemaal lapmiddelen.

 • van de nood een deugd maken.
  een steigerplank in het midden stellen en netjes afschuimen en daarop de ruiterplank bevestigen.

 • BvdR

  @Ton,

  Had u de vorsten anders in de specie willen leggen dan?

 • ton

  Misschien moet er nog een ruiter geplaatst worden? Kan deze mooi tussen de platen maar dat wordt dan wel een hoge!!

 • Eindelijk weer eens een detail waar de mussen van kunnen profiteren.

 • Zonder een oordeel te willen geven over dit detail, wil ik als medewerker van UNILIN Insulation, producent van isolerende dakelementen,opmerken dat het bestellen van dakelementen met een afschuining tot 60 graden zonder beperking mogelijk is.

 • Paul

  Het zal je woning maar zijn…..

 • Natuurlijk is dit waarschijnlijk een fout in de combinatie inkoop en montage of één van beiden.
  Voor de voorbereiding hebben we daarvoor al een passende oplossing in ons assortiment. Binnenkort wellicht voor de montage ook. Houd daarom onze website in de gaten en volg de ontwikkelingen.

 • rob van Doren

  dit is tekenend voor veel projekten. Alleen de prijs die telt en er is geen geld meer voor echte kwaliteitsbewuste aannemers en vaklui. De enige goede oplossing is alles opnieuw, goed, aanbrengen en de veroorzaker laten betalen !

 • Dakplaten zijn inderdaad niet meer dan 45 graden te leveren.
  Dat de platen te kort zijn lijkt me alleen een fout.
  Met minerale wol opvullen en met dampopen folie
  afsluiten.
  De pannenlegger heeft hier vast geen probleem
  mee en zal dit varkentje echt wel vaker gewassen hebben.

 • R Geesing

  @Jan-Willem. Klopt wat je zegt, dat de plaaten maar tot 45 graden wordt geleverd. Maar zo te zien, hebben ze deze zelf gezaagt. Dus gaat jou redenatie, niet op. Ze hebben gewoon de verkeerde lengte en schijnte toe gepast.

 • Herny

  Het is niet alleen de isolatie-lek en/of een grotere nokvorst en ruiterbeugel(wordt wel lastig), maar wat dacht je van de bevestiging van de bovenste panlat. Deze kun je niet zwevend aanbrengen, dus extra tengels. Een brede panlat kan ook, met als maatvoering een stijgerplank!

 • Jan-Willem

  Wat een theoretische reacties zeg. Ik mag toch aannemen dat iedereen weet dat je de dakelementen niet met een grotere afschuining dan 45 graden kunt bestellen. Bij dakhellingen groter dan 45 graden zal er dus altijd aanvullend iets moeten gebeuren, dan is heel normaal en gebruikelijk. Het enige terechte commentaar is de te korte oplegging van de dakplaten aan de rechter zijde.

 • De ruimte tussen de plaaten, is niet het grootste probleem. Daar heb je wel nokijzers voor. De oplegging van de rechtse plaaten, is veels te weinig. Daar zullen ze toch wat onder moeten maken.

 • Leon

  Bouwfysisch is dat wel op te lossen. Niet met pur, maar gewoon die ruimte vullen met bijvoorbeeld minerale wol. Ben wel benieuwd hoe de pannenlegger dit op gaat lossen. Dat wordt een flinke nokvorst ben ik bang…

 • Han Peters

  Dit is niet maar zo met PUR te dichten.
  Goede voorbereiding is het halve werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *