Ga naar hoofdinhoud

Opgaand werk

Twee voorbeelden van opgaand metselwerk boven een hellend dak, in hetzelfde project. Twee verschillende oplossingen, maar beide gaan helaas fout. Links is de geveldrager omgezet, wat een raar en opvallend hoekje oplevert. Rechts is geprobeerd het met een rollaag op te lossen en die met enig hakwerk aan te laten sluiten bij de dilatatie in de gevel. Ook dat is niet echt strak geworden.

bwe009_goed05

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Opgaand werk

 • Leon

  ‘In hetzelfde project’. Ik betwijfel of dat ook echt zo is, waarschijnlijk in dezelfde straat/wijk met een weinig flexibel beeld/kwaliteitsplan. Hoe dan ook: typisch een bouwkundige knoop die niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, waar wel een klein beetje denkwerk behoeft. Loketten hebben dan toch vaak de voorkeur, dat geeft de metselaar wat meer mogelijkheden om de gezaagde oplossingen te verhullen. Verholen gootje onder de pan en het ziet er keurig uit. Het idee met zo’n rollaag is hartstikke leuk, maar in projectbouw (tijd = geld) komen dat soort zaken vaak niet lekker uit de verf. Dan kun je als ontwerper beter voor een iets minder chique oplossing kiezen (zoals loketten), dan ziet het er gewoon netjes uit.

 • Arend

  Misschien is een platdak dan toch te verkiezen boven dit gedoe?

 • Bijzonder creatieve metselaars die van de aansluiting van opgaand metselwerk niets van snappen. Als dat inderdaad een project is met twee verschillende stenen en dakpannen en dito kozijnen dan vrees ik voor de rest!
  Daarom moet de opzichter weer terug op het werk dit had hij nooit goed gevonden.
  Revolutie bouw, foei.

 • TheoR

  De consumptieziekte heeft ook hier toegeslagen. “Veel” voor waarschijnlijk weinig geld. Wat is hier de beoogde levensduur? Grote renovatie over 20 jaar en tegen welke kosten? Ooit werden in dergelijke situaties gewoon netjes loden loketten toegepast zonder alle kunst-en vliegwerk met lateitjes, verholen gootjes en breimetselwerkjes. Twee situaties in hetzelfde project? Ik zie verschillende gootconstructies waarvan een met broddelafvoer, verschillende typen dakpan met verschillende rommelige beëindigingen zijdelings en onderaan, verschillende kozijntypen met dito neggen en tot slot de bakstenen. Dit heet variatie?

 • WV.

  Op de een of andere manier lijkt er over nagedacht te zijn maar zit er toch een verschil tussen theorie en praktijk. En op het knooppunt… zeker als het een niet standaard oplossing is moet daar van tevoren goed naar gekeken worden.

 • Dik.Lubbersen

  Ja gelijk heeft u,lood lokketten veel beter ,goed aan gebracht vind ik het zelf mooie maar belangrijker goede afdichting.

 • Spike Erschot

  Hopelijk zijn er ook voorzieningen tegen afschuiven aangebracht.

  Waarom niet gewoon loodloketten toepassen, is dat nu echt zo storend?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *