Deze houten balk is opgelegd op een kolom en zelfs met aangestorte randjes enigszins op zijn plek gefixeerd. Jammer alleen dat zulk hout dan gaat werken. Het oplegvlak is nu wel erg klein geworden. Voordeel is dan wel dat de houten balk vooral fors is vanwege de overspanning en niet vanwege de belasting.
Dit is een zelfbouw klus, van iemand die niets van stabiliteit weet, en voor het eerst wat materialen op mekaar smeet. Dat zie je toch zo ?
Inderdaad balk rechtop zetten, minder doorbuiging en de balk verankeren aan de kolom. Alleen ik zie de aangestorte randjes niet, zijn er zeker afgevallen.
Gezien het dak van het bijgebouw lijkt me dit een zeer onhollands plaatje , waar veel landen geen sneeuw of wind hebben maakt het niks uit.
Ik zou de balk “rechtop” hebben gezet om de minste doorhang te realiseren. Bovenkant even afschuinen in de hoek van de dakplaten.
Een stalen plaat van bijv. 15 mm onder de balk om de oplegkracht over de kolom te verdelen.
Ik neem aan dat met het werken en de reductie van het oplegvlak gedoeld wordt op het torderen van de balk. Het voordeel van hout is, dat als de druk te hoog wordt het oplegvlak vanzelf groter wordt. De bezwijksterkte van hout is over het algemeen kleiner dan van de ondersteunende betonnen kolom. Anders zou het zijn als een stalen ligger zo op de betonnen kolom zou liggen, dan is de kans groot dat de schollen van het beton af springen.
Het kan natuurlijk ook zo zijn, dat er hier geen sprake is van het torderen van de houten balk. Het zou natuurlijk namelijk ook kunnen dat de houten balk aan het draaien is door een horizontale spatkracht uit de opliggende dakplaten. Dan is het probleem een stuk ernstiger en dan zou ik er niet graag onder zitten.
tja, vakmanschap hé