Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Oplegging

De onderwapening van de versterkte strook hangt los in de stalen ligger. De stalen ligger zou ook met beton volgestort moeten zijn, maar door een te smalle opening kan het beton niet in de ligger vloeien. De bovenwapening van de versterkte strook is nu de oplegging.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “Oplegging

 • Hans

  @Jaap
  Die onderwapening is de uitstekende wapening van de breedplaat en had dus weggehaald moeten worden als er ‘in het werk’ een andere oplossing is bedacht aanvullende rand-stekwapening met voldoende laslengte. Zoals de staven nu zitten doen ze niets en kunnen op termijn de plaat aan de onderzijde beschadigen (roest zal de schil er af drukken)
  Ben het met je eens dat lassen geen ideale oplossing is en is ook alleen mogelijk bij een binnensituatie. Gezien de zichtbare kolom (zwart) zou het hier heel goed om dat stukje kunnen gaan. Anders was het wel een doorlopende kist geweest. Maar het blijft voor allen gissen op basis van dit plaatje

 • Jaap van den Bosch

  @ Hans
  Die onderwapening kan er al gelegen hebben, en met extra opgebogen staven hoef je dan alleen voldoende laslengte te hebben en doet de rest van die onderstaven gewoon weer dienst.
  En schotten lassen zoals je schrijft, hier is gekozen voor een thermisch verzinkte stalen latei zoals is te zien, als je daar aan gaat lassen keldert de kwaliteit naar beneden, en alle spuitbussen en overige wonder middeltjes die je er alsnog op kunt smeren, die thermisch verzinkte kwaliteit zal je niet meer halen, en niet vergeten die latei volledig te ondersteunen bij het lassen anders zakt de handel nog in elkaar ook.
  En dat het alleen maar om dat deel van dat kistje zou gaan, dat neem je ook maar aan, lijkt me niet echt logisch.

 • Hans

  Het is in ieder geval een fout. Als er ‘in het werk’ een oplossing is gevonden en deze situatie voldoet dan had de nu zichtbare wapening er niet gezeten.
  Aan het kistje is te zien dat het hier om slechts een klein stukje vloer/balk gaat.
  Uitgangspunt is dat de bovenkant van de gestorte vloer gelijk lag met de prefab vloer.
  Oplossing is een hoeklijntje onder de vloer vastdrukken en met behulp van kopschotten aan het stalen profiel lassen.
  Uiteraard eerst restwapening weghalen en alles goed nabehandelen (coating)

 • pkuperus

  Ik heb het gevoel dat het detail niet goed getekend/ontworpen is. Ik vind het er nogal onlogisch uitzien. Ik zou de stalen balk hoger geplaatst hebben, en de schil op de onderflens gelegd hebben. Dit kun je beter gedeeltelijk slopen en aanpassen. Blijkbaar heeft men zich niet afgevraagd hoe dat beton in het profiel moest komen. Ik betwijfel of dit wel als een versterkte strook bedoeld is, want dan had het staalprofiel geen functie gehad.

 • Jaap van den Bosch

  Wat ook nog kan en daar weten wij te weinig van, is dat het uiteindelijk helemaal geen bouwfout meer is, tijdens de controle bij wapeningkeuring is de constructeur of opzichter hier tegen aan gelopen, de constructeur is aan het herberekenen geslagen, en heeft er de nodige (opgebogen) staven bij laten leggen, zodat het constructief in orde is, en dit alleen maar een leuk plaatje is voor de (onkundige) fotograaf op dit gebied, wie zal het zeggen?
  Dat weten alleen de direct betrokkenen.

 • Jaap van den Bosch

  @ Leon
  Terechte vraag van je.
  Die bekisting aan de onderzijde is dus geheel gesloten, zo ook waarnodig de uiteindelijke kopschotten, je hebt dus een geheel gesloten bak, en nu moet die grijze soep er nog in.
  Ik ga uit van een zelf nivelerende hoogwaardige beton die druk kan hebben, want je kunt er ook niet met een trilnaald meer bij, vandaar zelfnivelerend.
  Van te voren kun je dus ankers aan de stalen latei bevestigen, en eventueel nog wat langsstaven, dit allemaal nog in overleg constructeur.
  Je boort vanaf de bovenkant betonvloer enige gaten die in die gesloten bak uitkomen, dat doe je uiteraard van te voren, want anders ligt die rommel in de bak, gaten van laten we zeggen rond 40 of 50 mm. en dat om de 2 of 3 meter, en daar laat je die zelfnivelerende beton in lopen totdat die vol is, dus tot bovenkant vloer, en dat is het dan.
  Die doorsnede rond 40 mm. en 2 of 3 meter afstand is even een slag in de lucht, dat zal in samenspraak met constructeur en leverancier hoogwaardige mortel definitief gemaakt moeten worden, dat van mij is uiteindelijk niet meer als het principe idee, om de boel weer vlot te trekken.

 • Leon

  @Jaap
  Technisch zal dat wel (kunnen) voldoen, maar hoe krijg je die betonmortel er in dan? Door de bekisting heen drukken? 😉

 • Jaap van den Bosch

  Vanuit de buiten rand van de onderflens van de stalen balk zet je een schuine bekistingsstrook naar de onderkant vloer, en wel zo schuin, dat die vloer daar straks zo’n 8 cm op gaat dragen, en die hele ruimte dus dat schuine deel, met die ruimte van de stalen balk laat je in 1 geheel vol lopen met een hoogwaardige krimpvrije soort vloeibare mortel, je kunt eventueel in het lijf van die stalen balk want daar heb je van de onderkant af gezien nog wel ruimte voor, om de 40 of 50 cm. nog een verankering aan dat lijf bevestigen, die in de mortel wordt opgenomen.
  Dat zou mijn voorstel zijn om de onderkant van die vloer ook te laten dragen, constructeur moet er nog even een handtekening onder zetten, maar dan is het geregeld.

 • Leon

  Ben razend benieuwd hoe ze dit op gaan lossen. Alsnog aanstorten lijkt me geen optie, je krijgt het beton nooit goed gevuld en verdicht.

 • Michiel

  Eindelijk een echte bouwfout.. Dit hangt inderdaad van fouten aan elkaar.

 • Stefan

  en nou maar hopen dat ze ook echt een bovenwapening gebruikt hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.