Ga naar hoofdinhoud

Optrekkend vocht

Hier wordt een bouwfout getoond in een oude woning met optrekkend vocht. De eigenaar van de woning heeft zelf met speciale producten geprobeerd om het probleem te herstellen. Helaas geen resultaat.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

52 reacties op “Optrekkend vocht

 • Jeroen Vara

  Dit is een veelvoorkomend probleem bij oudere woningen en helaas weinig aan te doen. Ik sluit me aan bij wat Van Eijk schrijft en ik zou eens vochtmeting laten uitvoeren want de oorzaak van het vochtprobleem kan dieper liggen. Kan je aanvragen op http://www.vochtexpert.com waar je iemand kan vinden in de buurt die dit gratis komt doen. Op het eerste zicht lijkt dit mij een geval voor ofwel een muurinjectie ofwel een onderkapping (als de muur dik en/of te oud is). Beide mogelijkheden zijn moeilijk te bepalen vanop afstand want het moet eigenlijk afhangen van een keurige vochtmeting. Veel succes!

 • Fien van maaren

  Was reactie van Ronald van leeuwen voor mij bedoeld op vraag van Fien van maaren? Te weinig droogtijd tussen lagen? zou ik dan aan kunnen kaarten bij de schilder.

 • Ronald van Leeuwen

  het probleem kan best wel verholpen zijn er is hier volgens mij sprake van dampspanning.
  een combinatie van te snel de lagen over elkaar aanbrengen en schilderen zonder dat er een droog tijd is in gebouwd.
  m.v.g. Ronald van Leeuwen

 • Mandy

  Hoi Spike helaas aannemer faiiiet en architect ingehuurd door aannemer dus ook geen rechten. Alle 4 de muren hebben last van optrekkend vocht , expert bij geweest Al meerdere vochtbedrijven maar daar zit hem nu het probleem ze zeggen allemaal wat anders.. er zit geen waterkering onder de aanbouw. Zou tot 70 cm boven maaiveld. Binnenkant muren laten behandelen helpen? Wanden worden dan geïmpregneerd met pro- kiesol daarna 3 lagen pro sulffatexmortel iedere laag wordt afzonderlijk geïmpregneerd met weer pro kiesel. Vervolgens sanneermortel aangebracht.is dit wat? En dan dus niet injecteren

 • Spike Erschot

  Hoe dichter bij de bron hoe beter, alleen is het nadeel met injecteren dat de lekkage ernaast weer terug kan komen. Waar nu geen lek zit zal eerst niet meegenomen worden neem ik aan?

  Van binnenuit helpt alleen (tijdelijk) tegen de uiterlijke kenmerken (vochtplekken/schimmel) het probleem blijft nog wel in de muur.

  Is de aannemer er al bij gehaald? Zoals het nu lijkt is het gewoon niet goed gebouwd en dus mag hij het oplossen.

 • Mandy

  We hebben 9 jar geleden een aanbouw later plaatsen helaas met tekenfout , geen waterkering . De aanbouw is twee trappen de grond in gebouw dus onder maaiveld.We hebben ( al gecontateerd) optrekkend vocht . Nu hoor ik verschillende verhalen .het ene bedrijf zegt injecteren en wandafdichting binnenkant, het andere bedrijf zeg alleen wandafdichting want injecteren heeft geen zin , je zou het juist lek maken en omdat het in de grond is gebouwd blokkeer je alleen het onderste gedeelte ermee. Ik weet het nu niet meer wat is goed? €1.600 of €4.900.

 • Fien van Maaren

  Hoop reacties gelezen. Wij hebben probleem met binnenmuur. Wonen hier al 40 jaar en hadden 25 jaar geleden Plafondplast op de muur,een structuurverf,elastisch,makkelijk afwasbaar. Paar keer geschilderd na die tijd. Op een enkele plek liet de verf los een stukje los. Wij dachten hechtingsprobleem. Verder niks te zien en geen problemen.
  Dit jaar schilder gehad om de kamer te schilderen. Structuur eraf,stuclaag bleek te vochtig. Is geïnjecteerd en behandeld tegen optrekkend vocht. Daarna ging het al snel helemaal mis. Een donkere grillige streep tot op twee meter hoogte bijna. Ook blazen op die hoogte.
  Bedrijf zegt dat injecteren bij ons dus niet hielp en zegt dat het van water onder druk miet komen…in afwachting
  van lekdetecteerbedrijf maar we geloven dat dat onmogelijk is. Er zijn geen leidingen in die muur en hiernaast ook niet. Iemand enig idee wat er verkeerd gegaan kan zijn?

 • van der Aard

  Optrekkend vocht komt overal voor en heeft niet zo veel te maken met de vochtigheidsgraad van de grond. Vroeger werd geen waterdichte laag tussen de fundering en de muur aangebracht maar was het probleem beheersbaar omdat de muren binnen en buiten geen stucwerk hadden zodat de muren konder “transpireren ” in de eerst 30 a 50 cm. Tegenwoordig wil men vocht bestrijden door de muur goed aan te smeren met als gevolg dat het vocht steeds hoger optrekt en vaak een uitweg zoekt met als gevolg dat verf afbladderd of stucwerk loslaat. Injectie kan werken maar neemt niet de oorzaak weg en is vrij destructief en duur.
  Beter is om de oorzaak weg te halen door installatie van een electromagnetisch systeem wat de capilaire werking, veroorzaakt door het aardmagnetisch veld, opheft.

 • Daniel

  Beste Bettine,

  Mijn ervaring is om het ter plekke te beoordelen. Vaak werken wij in monumentale panden, ik weet wel een onafhankelijke bedrijf die voor u kan kijken om het probleem op te lossen.

 • Johannes Samuel

  Ik sluit mij aan bij wat Jan schrijft. Ik krijg een beetje de indruk dat er bij boven getoond object een (relatief)dampdicht product is toegepast, alhoewel dat van een foto natuurlijk niet met 100% zekerheid te zeggen is. Een dampopen pleister met een zekere mate van vochtgegulerend vermogen [lucht kalk] had mogelijk deze problemen kunnen voorkomen.

 • Jan

  Natuurlijk waren er ook vroeger problemen met optrekkend vocht, zeker in de tijd dat molens nog niet de capaciteit hadden om het waterpeil in polders perfect constant te houden.

  Vierhonderd jaar geleden werd er vooral veel meer dampopen gewerkt. Muren waren soms vochtig, huizen waren in hun geheel vochtig, en dat werd niet meteen als een probleem gezien.

 • Johannes Samuel

  @TheoR

  Vreemd dat onze hoofdstad in een voormalig veenmoeras gebouwd is dan. Maar als ik het goed begrijp schrijft u deze ‘bouwfout’ dus volledig toe aan omgevingsfactoren?

 • TheoR

  Johannes Samuel: u vroeg hoe men het probleem met optrekkend vocht zo’n drie- tot vierhonderd jaar geleden zou oplossen. Volgens mij heel simpel: de bouwers van toen wisten haarfijn waar ze wel en niet moesten bouwen. Vooral niet waar je natte voeten krijgt!!! Later ging dat vaker mis omdat droge bouwplekken schaarser werden!

 • @Steven de Jonge,

  Resultaten met deze methode zijn bijzonder wisselend en dus niet aan te raden.

  Met vriendelijke groet,

  Elroy van Eijk
  OpstijgendVocht.nl

 • @Bettine

  Het is perfect mogelijk dat de wand goed geïnjecteerd is maar dat de zouten vocht blijven aantrekken. Als het lokale vochtige plekken zijn dan zijn deze meestal vochtig door de zoutvorming. Best neemt u contact op met een bedrijf dat actief is in de vochtwering om de zaak nader te laten onderzoeken.

  Met vriendelijke groet,

  Elroy van Eijk
  OpstijgendVocht.nl

 • Johannes Samuel

  @Steven de Jonge

  Hoe deden ze dat eigenlijk drie, vierhonderd jaar geleden, optrekkend vocht stoppen? Ook door te injecteren?

 • Steven de Jonge

  Er is een mogelijkheid om optrekkend vocht te stoppen,20 gaten per meter boren en dan met trechterbekers in de gaten steken en dan constant vullen met injectie vloeistof zodat de muur zich vanzelf vol zuigt , dat kan wel 14 dagen duren.

 • Johannes Samuel

  Het getoonde probleem is prima op te lossen, mits duidelijk is wat de oorzaak ervan is. Alleen dan kan het op correcte en doeltreffende wijze worden verholpen. Zou de inzender van de foto kunnen aangeven sinds wanneer het probleem zich voordoet? Welke ingrepen en/of omstandigheden hebben zich daarvoor voortgedaan?

 • TheoR

  Uit de diverse reacties bij dit onderwerp kun je veel nuttige informatie putten. Misschien is het al gesuggereerd, maar het is zinvol om ook externe factoren te onderzoeken: hemelwaterafvoeren, terreinrioleringen, eigen riolering onder de woning, buren die hun tuin hebben omgegooid waardoor meer terreinwater dan vroeger naar of langs jouw woning spoelt enz. enz. Succes!!!

 • Bettine

  Er is met spul geinjecteerd in de muur. bij 2 muren lijkt het goed, maar bij de andere niet. het huis had ik al gekocht. De problemen ontstonden pas na een jaar of 7

 • TheoR

  Bettine: impregneren is een behandeling van het oppervlak terwijl bij injecteren het inwendige van het betreffende bouwdeel wordt behandeld. Het laatste is bij optrekkend vocht vaak de enige mogelijkheid. Succes helaas niet altijd verzekerd. Wanneer er in je woning echter géén sprake is van optrekkend vocht dan is daar, gelet op de bodemomstandigheden, goed gebouwd. Bij de (latere?) aanbouw is dat kennelijk niet het geval en is het wellicht zinvol om de architect en/of aannemer van die aanbouw bij het nekvel te grijpen. Dat heet garantie. Zo het een eigenbouw betreft wordt hiermee aangetoond dat bouwen toch vakwerk is en dus aan vakmensen moet worden overgelaten. Dus: op basis van een goed plan, een serieuze opdracht voor betrokken adviseurs en aannemer en vooral: een serieuze beloning voor deze lieden! Dat levert doorgaans goede gebouwen op.

 • Bettine

  wat is het verschil daar tussen?

 • rb

  Impregneren is geen oplossing. Deze methode gebruik je alleen voor het tegengaan van vochtdoorslag (bijv. door regen) van buitenaf. Het vocht zal boven het geïmpregneerde gedeelte alsnog naar buiten komen.
  Enige oplossing is injecteren.

 • Bettine

  Ik heb in mijn huis precies hetzelfde. De aanbouw is op zand gebouwd en nu heb ik optrekkend vocht (al jaren) waardoor het stuckwerk eraf gaat, zoutkristallen en schimmelplekken. Nou heb ik het laten impregneren, maar het probleem is nog niet opgelost. Het is nog steeds op veel plekken nat (je voelt het gewoon dat de muur vochtig is) en het wordt elk jaar erger. Wat ik nou niet snap is dat er zoveel mensen en bedrijven zijn die jarenlang in deze problematiek werken maar dat er geen eenduidige oplossing voor is. Hoe kan dit? En wie weet hoe dit op te lossen is? Die mag het me zeggen. Heel graag, want ik wil het graag goed oplossen.

 • TheoR

  “Foutje”: mijn commentaar sloeg enkel op de aansluiting van de vloer aan de plint met het oog op dweilen en/of stomen. Dat had ik moeten aangeven. Mijn suggestie lost niet het probleem van optrekkend vocht op! Daarover lees ik overigens veel mogelijke oplossingen waarvan ik in mijn praktijkervaring wisselende resultaten heb mogen zien.

 • Toch knap dat TheoR die conclusie kan trekken zonder een vochtmeting op de steen te verrichten.

  Met vriendelijke groet,

  Elroy van Eijk
  OpstijgendVocht.nl

 • TheoR

  Bij een plint als hier lijkt mij een goed aangebrachte kitvoeg in de overgang van vloer naar plint voldoende. Enige zorg voor de voegdiepte bij het plaatsen van plint en wellicht een terugliggend geïmpregneerd zwelbandje is raadzaam. Ruim voldoende voor deze situatie.

 • Allereerst zou ik in dit geval controleren of het pleisterwerk niet te ver is doorgezet. Het is altijd aan te raden een plaatserburg te plaatsen. Gips absorbeert gemakkelijk vocht, de zone achter de plint moet bestaan uit vochtwerende cement (bv cement + compaktuna of UP210 van Knauf) om te voorkomen dat vocht van bv het dweilen of stomen van de vloer het gipswerk intrekt. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van opstijgend/ optrekkend vocht is dit prima te verhelpen doormiddel van gel-injecties. De gel-injecties vormen een nieuwe vochtwerende barrière in uw muur en kan binnen één geplaatst worden.

  Met vriendelijke groet,

  Elroy van Eijk
  OpstijgendVocht.nl

 • Optrekkend vocht laat u niet vangen!

  Indien je optrekkend vocht vaststelt of alleszins wat erop lijkt, dan is dit enkel maar een klein zichtbaar deel van de gevolgschade. Optrekkend vocht is echter NOOIT een oorzaak maar enkel een gevolg van een derde oorzaak. Dit kan een lek zijn in een aanvoer- of een afvoerleiding, het kan liggen aan een ontbrekende maaivelddichting of andere plaatsen van toevoer van vocht (lees meer op: http://www.humida.nl ).
  Indien je besluit om de symptomen te laten bestrijden door deze te injecteren, wees dan ook niet getreurd als de oorzaak hiermee niet weggenomen wordt. Een sticker plakken op een roestplek neemt de oorzaak ervan ook niet weg.
  Optrekkend vocht wordt ook uitgesloten in de meeste (brand-) verzekeringspolissen. Dit is op zich niet erg omdat dit ook nooit de oorzaak kan zijn van de zichtbare schade. Laat je dan ook niet vangen door een schadegeval van u af te schrijven door deze noemer. Teken ook nooit een akkoord waar de term “optrekkend vocht” als oorzaak omschreven wordt. Zoek steeds naar de juiste oorzaak en neem de bron van het vocht of water weg en de gevolgschade, het opstijgend vocht, zal vanzelf verdwijnen. We mogen het ten minste vreemd noemen dat van alle 20.000 onderzochte woningen in het geheel niets meer overblijft van het “optrekkend vocht” na het wegnemen van de echte oorzaken.

  De vastgestelde juiste oorzaken van alle gestelde vochtproblemen bij 20.000 onderzochte gebouwen in België, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zijn:
  – 64% gebrekkige waterdichting ter hoogte van maaiveldzone
  – 19 % slagregen doorheen buitengevel
  – 5 % lekkende afvoeren
  – 5 % overmatige dampdruk vanuit kruipkelder, natte kelder of regenput
  – 3 % lekkende aanvoerleidingen
  – 2 % rechtstreeks lekken in de kelder (echt grondwater)
  – 1 % lekken in betonkelders
  – 1 % lekken in het dak
  – 0 % optrekkend grondvocht (want dit is nooit de oorzaak)

  Zelfs na een grondig forensisch onderzoek bij woningen van 0 tot 2.000 jaar oud is het zogenaamde “optrekkend vocht” nog nergens gevonden als oorzaak van een mogelijk vochtprobleem.
  Met andere woorden “laat u niet vangen” en denk twee maal na.

  Groeten
  Vochtadvies
  Eddy H. J. Cruysberghs
  Technisch forensisch expert
  Internationaal vochtexpert

 • Als het optrekkend vocht betreft en je er vanaf wilt zou je eens kunnen kijken op http://www.muurontvochtiger.nl We geven gratis advies en analyse, 20 jaar garantie en niet goed geld terug ! Rapport incl. behaald resultaat na 8 weken waaruit zal moeten blijken dat het vochtpercentage beduidend lager zal liggen, zo niet dan geld terug ! Het betreft een milieuvriendelijk product en injecteren is hierbij niet nodig en zelfs niet gewenst, ook geen breek of sloopwerk.

 • Daniël

  Hier is een oplossing voor, een damp open pleister op aanbrengen, nadien een silicaat verf er over heen schilderen.

  Ik twijfel of het een hars gebonden sierpleister is of een systeem ( zal de merk niet noemen) wat waterkerende pleister moet voorstellen. Optrekkende vocht kun je beter toelaten voor een gezonde oplossing doormiddel van een dampopen systemen. Het vocht verdampt aan de oppervlakte, probleem opgelost.

  De grootste fout die gemaakt wordt is, dat er een advies wordt gegeven om vocht/zouten tegen te houden zowel binnen als buiten stucwerk.
  Laat u goed informeren voor dat u een afwerking toelaat op u mooie woning!

 • j.c.mulder

  Als de muur door loopt moet er toch ook gemetseld zijn tras steenen of op glas optrekend vocht!!!

 • Dit is een duidelijk geval van optrekkend vocht. De toplaag /afwerking is (meer) dampdicht dan metselwerk ondergrond, waardoor verf/toplaag van deze ondergrond wordt gedrukt. Aanbrengen van een vochtscherm is hier aan te bevelen voor herstel van de gevel.

 • edwin

  maar als het condensatie is dan verwacht ik condensatie op het schilderwerk en niet achter het schilderwerk.
  dan verwacht ik ook schimmel op de wand en geen zouten … klopt mijn stelling ?

 • ik denk, vanuit mijn jarenlange ervaring als bouwfysicus, toch aan neerslag van condens doordat de muur vlakbij de grond afkoelt (koudebrug). Als het optrekkend vocht is is dit te meten met een carbidmeting van boorsel. Als het alleen aan het buitenoppervlak vochtig is, is het dus condensneerslag.

 • Siepie

  Het probleem wordt wel degelijk veroorzaakt door optrekkend vocht. Zoals eerder gemeld is het een dragende binnenwand. Deze is gezien de leeftijd van het pand op staal gefundeerd.

  De grond waarin de fundering is aangelegd zal vermoedelijk vochtig zijn (grondwater). Door dit vocht vind er zout uitbloei plaats.

  Er zijn veel producenten die hier voor oplossingen aanbieden. Mijn ervaring uit de monumentenzorg is dat dit een lastig probleem is. Door het isoleren van het zout (dan bedoel ik niet thermisch) kan er op andere plaatsen een probleem ontstaan

 • edwin

  Hallo mensen… dit probleem komt vaak voor. Toch is er blijkbaar geen eenduidige oorzaak. Wim.. als de vloer op het zand ligt dan is de dragende muur ook direct in verbinding met evt. vochtige grond, dus optrekkend vocht kan goed mogelijk zijn. de hoogte van het optrekkende vocht lijkt te verlopen van laag naar hoog (zie de wand achter in de gang) …. wat zegt dit?

 • energielabelzuidlimburg.nl

  Het commentaar van Wim klinkt heel logisch maar ik zou toch voor alle zekerheid door o.a. Thermografie eerst met zekerheid de oorzaak willen vaststellen alvorens allerlei maatregelen te nemen. Zo voorkom je experimenten die mogelijk niet het gewenste resultaat opleveren en een hoop geld kosten.

 • Wim Baas BaasBouwZaken

  De oorzaak is naar allerwaarschijnlijkheid het afsluiten van de muur daar een muurverf. De muur welke voortdurend vochtig is door optrekkend vocht (hoe gering ook) kan niet uitwasemen en drukt de toplaag los. Als er een “normale”, poreuze, stuuk-laag zonder een afsluitende toplaag wordt toegepast zal er in normale omstandigheden geen schade ontstaan.

 • wim

  Als je goed naar het plaatje kijkt kan je het volgende constateren.
  Het betreft een, waarschijnlijk dragende, scheidingswand, dus géén buitengevel. Dat maakt optrekkend vocht vanuit de grond via de fundering zeer onwaarschijnlijk.
  De betegelde vloer, aannemelijk van een hal, is een vloer op staal maar nog meer waarschijnlijk een vloer boven een kelderruimte.
  Het pand oogt gerenoveerd – geen dorpels bij de deuren – en daarom waarschijnlijk slecht geïsoleerd, en een slecht ventilatie- c.q. verwarmingsgedrag.
  Oorzaak van het vochtprobleem is daarom een koudebrug situatie.
  De wand is geverfd en het is niet zozeer het stucwerk maar de verf die de vochtbelasting niet kan weerstaan.
  Al met al niet zo’n groot probleem en er zijn voldoende specialisten op de markt die dit goed kunnen verhelpen.

 • edwin

  Ik ben inderdaad ook zeer nieuwsgierig naar de oorzaak van het probleem en daarna de oplossing. Dus ervaringsdeskundigen waar komt dit vandaan… kruipruimte vocht, optrekkend vocht vanuit de wand / grondwater, of vochttransport door gewijzigde vochtregulatie in deze ruimte, of …

 • Sandra

  Ik zie nog niemand een opmerking maken over de achterliggende oorzaak. Dat kunnen er toch twee zijn. Het kan zijn dat de kruipruimte niet goed wordt geventileerd en dat vocht vanuit de kruipruimte omhoog trekt in de wand. Dan is het een kwestie van kruipruimteventilatie verbeteren. Anders is het optrekkend vocht vanuit de fundering. Dan is er een vochtscherm nodig in de wand.

 • Een zoutsper aanbrengen (reactie op provocht)is denk ik! een plaatselijk goed werkende oplossing. Ik ben wel bang dat het probleem zich dan alleen maar verplaatst? Of gaat het vocht in de muur vooral via het stucwerk omhoog? en bijna niet via de steen? Dan kun je bij de plint een sleuf frezen en vol kitten? Dan blokkeer je de water zuiglijn?

 • Bas Kersten

  Ik adviseer contact op te nemen met Remmers bouwchemie: zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van dergelijke problemen en hebben producten die geeigend zijn voor het oplossen van dergelijke problemen. Wij hebben de laatste 15 jaar bij diverse projecten produsten van Remmers voorgeschreven (o.a. ook het Keisol systeem)en hier uitstekende ervaringen mee, zelfs bij kelders waar drukkend (grond) water naar binnen lekt. Let op: Keisol b.v. is onderdeel van een systeem en alleen inderdaad niet afdoende.

 • toine

  hallo deskundigen

  ik heb een zelfde soort probleem maar dan aan de buitenzijde van een gestucte gevel. de stuclaag komt los. adviseren jullie hier een soortgelijke oplossing of zijn daar andere (bewezen) methoden voor ? Hoe los je zoiets op in de kelder waar de zoutkristallen de muurverf eraf gooit ?

 • Helaas is de oplossing door J2L aangedragen niet afdoende. Door via kitkokers de Kiesol in de muur te laten lopen zal er nooit 100% volledige dekking zijn. Onder druk in de constructiemuur brengen is een doeltreffender oplossing. Ook de zouten in het metselwerk zijn al geactiveerd. Dit is ook duidelijk zichtbaar op de foto. Hier is helemaal niet sprake van een koudebrug! Simpel opnieuw stucwerk aanbrengen zal er alleen maar voor zorgen dat dit na een aantal jaren wederom van de muur wordt gedrukt door de zouten. Afhakken en vervolgens aanbrengen van zoutsper op het kale metselwerk en daarna met een dampopen stuc zoals Saneerputz of grove kalk afgewerkt met een dunne laag stuc is doeltreffend en 100% oplossing. Goedkoop is in dit geval dus duurkoop!

 • Cornelis Prul

  Nou, dat wordt dus lege kitkokers sparen. Je hebt er heel wat nodig of je bent heeel lang bezig…
  Jammer dat we tegenwoordig veel met kitworsten werken maar misschien kan er een retourette voor kitkokers georganiseerd worden? Of is het wellicht beter een bedrijf te bellen zoals Prevent, die hebben wel de spullen en ervaring om dit soort problemen goed op te lossen? Denk van wel.

 • Dit is wel op te lossen.
  om de 20cm een gat van rond 16mm schuin naar onderen boren tot half in de muur, hier lege kit-kokers in plaatsen en vullen met kiesol. Paar dagen laten staan, het product verzadigd de muur, hard uit en probleem opgelost, gaatjes stoppen en klaar is Klara. Ps. koudebrug blijft.
  Groeten J2L BV.

 • Absoluut geen bouwfout. Dit komt veel voor in oudere woningen en is relatief makkelijk door een erkend gespecialiseerd bedrijf te bestrijden.

 • Mee eens Siepie, dit is wel een heel snelle conclusie en geheel zonder argumenten.

 • Eppo

  Helaas, gevalletje optrekkend vocht.
  Lastig te bestrijden fenomeen.

 • Siepie

  Dit is duidelijk geen bouwfout. Veel monumentale panden hebben dit prbleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *