Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Peil van woningen

Of het een bouwfout is, daar valt over te discussiëren. Althans in de zin van of het de fout van de bouwer van de woningen is en of er iets fout is met de woningen zelf. Niettemin gaat er iets mis met het peil van deze woningen. En de gemeente als vergunningverlener en als toezichthouder, en als opdrachtgever voor het straatwerk, gaat dan niet vrij uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

16 reacties op “Peil van woningen

 • Kunne

  Volgens mij is er geen fout, want als je naar het straatwerk krijkt mist je nu een stoeprand, waar de aannemer rekening gehouden zou kunnen hebben. Als deze stoep[rand en stoep aangebracht zouden zijn was het peil gewoon goed. De vinger moet eerder naar de desbetreffende Gemeenten, want die bepalen de peilhoogte bij nieuwbouw.

 • Adrie

  Vloerpeil moet 10 cm boven het maaiveld liggen. Zeker omdat de weersomstandigheden extremer worden wil je ook niet dat het water naar binnen loopt. Woningen moeten rolstoeltoegankelijk worden gebouwd met een max. hoogteverschil van 2 cm. De standaard onderdorpel hiervoor is dan ook toegepast.
  Een draingoot i.c.m. bestrating geheel of plaatselijk verhogen (helling 1:20)zorgt voor de verplichte toegankelijkheid

 • Leon

  Moraal van het verhaal: een woning direct grenzend aan het openbaar gebied moet je gewoon niet willen. Het geeft je geen enkele marge in de hoogtemaatvoering. En dat terwijl wegen vrijwel altijd onder afschot liggen. Dat kan alleen maar mis gaan…

 • Edward

  Volgens mij moet er ook gekeken moeten worden naar het afschot van het straatwerk. Dit ziet er naar mijn idee ook uit alsof het afwatert naar de gevel

 • Marcel

  Waarom dat vingertje naar de Gemeente?

  Diegene die uitvoering geeft aan een vergunning is verantwoordelijk. Als de toezichthouder hier niet komt, moet het ook gewoon voldoen!

 • Gert

  Het schort hier aan communicatie tussen de betrokken partijen. Zo te zien ligt het trottoir ongeveer op gelijke hoogte met de straatstenen. Het was (en is nog) eenvoudig op te lossen met opstraten. De waterslag onder het kozijn ligt te vlak.

 • Wellicht is dit zo’n wijk waar de voorbelasting veel te kort heeft gelegen en verzakt alles heel snel. Lag het bij de oplevering netjes aansluitend en nu alweer 10-15 cm. lager…. 😉

 • Annemieke

  Wat mij nog het meest intrigeert is hoe het zit met de toegankelijkheid van deze woning in relatie tot het Bouwbesluit.
  Je zou maar aangewezen zijn op een rolstoel, dan kom je je woning niet eens binnen.
  Of is er misschien een mogelijkheid om via de tuinzijde binnen te komen?

 • sjoerd nienhuys

  Als het flink regent dan wil je niet dat het water uit de buurt je huis binnenloopt, dus dat de binnen vloer een of twee treden hoger ligt is verstandig. Het lijkt hier dat er stedebouwkundig misschien iets aan schort.

 • Leon

  Waarom zou dat niet voldoen? En waarom zou een prefab kantplank (zoals je zelf voorstelt) dan wel voldoen? Een klampsteen is ca. 5 cm dik, een (ongeïsoleerde) kantplank is niet dunner (je hebt ze zelfs in 6 cm).

 • Arend

  Je hebt helemaal gelijk, het is de keuze vd aannemer en als hij daarmee aan de huidige isolatienormen voldoet is dat prima, maar daar heb ik mijn twijfels over.

 • Leon

  @Arend
  Dat het nieuwer is wil niet zeggen dat het beter is. Wat is volgens jou het verschil? Ik ken meerdere aannemers die in de seriematige bouw liever met klapstenen aan de slag gaan dan met prefab kantplanken.

 • Arend

  Klampstenen zijn iets van de vorige eeuw, ik bedoel dit soort oplossingen:
  https://tinyurl.com/ybf2xcfx

 • Leon

  Wat is er mis met die afwerking onder de dorpel? Nee, mooi is het niet. Maar dat komt dus omdat de woning te hoog staat of de bestrating te laag. Een klampsteen is in de regel een prima manier om de ruimte onder een kozijn dicht te zetten. Ik krijg hier de indruk dat het straatwerk in hoogte verloopt. Dan is een voordeur direct aan de stoep niet handig, zeker niet als het een rijwoning betreft.

 • Theo.R

  Tja Arend, is dit misschien “hogere bouwkunst”? En wat dacht je van de niet afwaterende raamdorpel? En als die al afwaterend zou zijn dan is dat naar het kozijn toe? Een meer overzichtelijker foto zou misschien nog wat extra venijnig commentaar opleveren!

 • Arend

  Het peil van de woningen zal wel oke zijn, maar het straatwerk ligt niet op peil.
  Rolstoeltoegankelijkheid is hier kennelijk een onbekend begrip.
  De afwerking onder de dorpels is ook niet om over naar huis te schrijven.
  En dan die muurdam met horizontaal en verticaal metselwerk, hoe verzin je het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.