Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Plat mv kanaal

De hoofd wapening over de betonen wand ligt te laag t.o.v. van het mv kanaal dus sla maar plat dan past het wel.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Plat mv kanaal

 • Rutger

  Heel slordig. Zo te zien in het werk plat getrapt om te laten passen. Naden van de buis kunnen/zullen scheuren en vollopen met de stort. Afkeuren dus!!!

 • CCurius

  Capaciteit hetzelfde? Ja het kanaal misschien.
  doorsnedeoppervlakte omlaag, levert een hogere snelheid.
  Met een drukverlies dat kwadratisch verloopt met de luchtsnelheid zal ook de ventilator harder moeten werken om een gelijke luchtopbrengst te krijgen. Praktijk: minder luchtopbrengst, want de venilator komt gewoon overeenkomstig bestek van de plank.

 • Leon

  @rvdb
  Heb geen vrees, je hebt niet helemaal ongelijk. De capaciteit van de buis kan wel degelijk gelijk blijven, maar dan moet de luchtsnelheid wat omhoog. En dan loop je inderdaad het risico op geluidsoverlast.

 • rvdb

  @Bart,

  Je hebt helemaal gelijk… Ik had lang geleden wat beter op moeten letten bij wiskunde ;)…

  Natuurkunde:
  De weerstand van de wand blijft inderdaad hetzelfde. Ik doelde op de overgangen van rond naar vierkant, hier zou geluidsoverlast (suizen) door kunnen ontstaan.

 • Bart Schraag

  Volgens mij neemt de capaciteit wel degelijk af: Bij een ronde buis met doorsnede 10 cm is de omtrek van de wand 31,4 cm. Het oppervlak van de doorsnede is 78,5 cm2.
  Als je die buis vierkant timmert blijft de omtrek 31,4 cm, maar het oppervlak van de doorsnede is nu 61,6 cm2. Dat is dus 21,5% minder. Het enige dat gelijk blijft is de weerstand met de wand, voor de rest wordt het er niet beter op.
  Als je in plaats van een vierkant eindresultaat iets met een langwerpige doorsnede creëert, dan wordt het oppervlak van de doorsnede steeds kleiner (bij gelijkblijvende wandomtrek), tot het meest extreme resultaat: een geheel platgeslagen buis… dan is de capaciteit nul.
  In ieder geval wordt de kans op lekkages (bij koppelstukken) ook groter, maar dat valt op te lossen door de buis goed in het beton te storten.

 • rvdb

  Daarom worden er voor ventilatie systemen ook veelal platte kokers gebruikt… Deze zijn maar half zo hoog als een rond kanaal.

  Overigens veranderd de cappaciteit van het kanaal niet. Theoretisch krijg je een andere weerstand en zou dit geluid overlast kunnen veroorzaken. Ik denk dat dat in de praktijk echter meevalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.