Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Vullen met PU-lijm

Bij de verbouwing van een  monumentaal pand zijn de verticale schuifvensters vervallen. Op de plek van het vaste deel zijn in de sponningen van de kozijnen vurenhouten latten aangebracht met verzinkte schroeven en gevuld met PU-lijm of bruislijm. Een schilder krijgt het kozijn nooit meer mooi!

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Vullen met PU-lijm

 • rkersten

  het was mooier geweest voor twee aparte raamdelen. met isolatie glas te kiezen waardoor de typische raamvorm – waarbij het bovenste raamdeel aan de onderzijde opnieuw voor het onderraamdeel komt- weer hersteld wordt.
  Vurenhout lijkt een hollandse ziekte, grenenhout is onder andere bij Bouwmaat XL verkrijgbaar.
  De ouderwetse kwaliteit Canadees Grenen helaas niet meer verkrijgbaar, of?

 • bas

  die lijm is een kwestie van wegschuren en de naad een beetje uitkrabben. Alleen die naad krijgt de schilder wel strak maar blijft niet strak en kan je het klusje elke 2-3 jaar herhalen.

 • @ppo

  Monumentaal pand?
  Ik zie toch duidelijk isolatie glas..

  Verder zou ik mij doodschamen als dit uit mijn handen kwam.

 • Johan van den Berg

  We zien niet het hele beeld van het kozijn. Wellicht is de verspringende glaslijn gehandhaafd en zijn de delen vervangen en voorzien van isolerende beglazing. Daardoor dient de detaillering iets aangepast te worden.
  Als ik de foto bekijk heb ik het idee dat het onderste deel uitgevoerd is als naar binnen draaiend raam of misschien wel draai- valraam.
  vanuit de gebruiker kan ik mij die keuze wel voorstellen omdat de tochtdichting dan ook beter op orde is.
  De meeste kozijnen zijn destijds uitgevoerd in Canadees Grenen. Hardhout heeft een heel andere werking dan het Canadees Grenen waardoor open verbindingen ontstaan. Het toepassen van Grenen lijkt mij hier de beste optie. Wellicht is dit hier ook wel aan de orde. vanaf deze foto kan ik dat niet beoordelen…

 • TheoR

  Indien het hier een monumentaal pand zou betreffen dan is deze vervanging van het schuifraam door een vast deel wel erg primitief. Deze qualificatie is ook van toepassing op de opdrachtgever en de maker. Doodzonde!

 • rb

  Ziet er niet netjes uit, maar geen probleem voor de schilder… plamuur mesje erover om de grootste druppels weg te halen, schuren en schilderen. Persoonlijk vind ik het toepassen van vuren latten ipv hardhout een groter probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.