Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

PV-panelen in de zon

De zonnepanelen op dit dak liggen in de schaduw. Wat is hier het voordeel van? Levert dit nog wel wat op?

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

14 reacties op “PV-panelen in de zon

 • Curly

  Kennelijk ging het hier louter om een beter energielabel te verkrijgen, en niet te vergeten het incasseren van het subsidie voordeel.
  Uitgerekend is dat 2 voordelen.

 • DO

  Ik weet. Bij controle van deze situaties zitten deze er helaas nooit in.

 • SE

  Klopt ze worden ook wel optimizers genoemd

 • Jan

  DO: Dat geldt alleen als er sprake is van een centrale omvormer en tracker. Bij verschillende hellingshoeken of beschaduwingspatronen worden er tegenwoordig micromvormers of meerdere trackers gebruikt. Dat is wel iets meer kwetsbare electronica, maar in veel gevallen verdient zich datzelf eenvoudig terug, zelfs bij heel conservatieve inschatting van de levensduur.

 • DO

  Mooi dat nauwelijks iemand weet dat bij PV-panelen het recht van de zwakste schakel geldt.

 • Martijn

  Als er een brandscheiding tussen de 2 bergingen is, waarom zouden dan de gevelkozijnen brandwerend moeten zijn?
  De woning is 1 compartiment en er vindt echt geen overslag plaats van de berging van de ene bewoner naar de zolder van de andere woning.

 • Er is sprake van grote geldverspilling.
  Mijn advies voor alle vaklui: serieus te werk doen.

 • Leon

  @rb
  Ik baseer het ook niet op uiterlijk maar meer op praktijkervaring. Let wel: ik VERWACHT dat het niet voldoet, hard maken kan ik het natuurlijk niet. Maar ga even mee in mijn gedachtengang. Belangrijkste les in woningbouw: kosten zijn leidend. Ongeacht welke bouwer of ontwikkelaar je treft. Een standaard dakraam van Velux o.g. is niet brandwerend (als die al verkrijgbaar zijn). Die kopgevelkozijntjes lijken ventilatieroosters te hebben. Ik betwijfel ten zeerste of dit wel brandwerende exemplaren zijn want die vallen ook onder de categorie ‘gouden roosters’. 9 van de 10 keer wordt bij dit soort dingen helemaal niet stilgestaan, ook niet door de toetsend ambtenaar.

 • rb

  @leon, ik zie geen enkele reden waarom de kap en kozijnen niet cfm. eisen zouden zijn?
  Uiterlijk zegt hier namelijk niets over.

  Indien de gevels zuid georiënteerd zijn, wat plausibel is gezien de schaduw is er niets mis met de plaatsing. Ook op het hoge dak liggen panelen die in de praktijk meer opbrengst zullen hebben.

 • TheoR

  Leon: Wikipedia (neutraal?) zegt: “Een architect (Grieks: architektón: bouwmeester; archi: opper, tektón: hij die bouwt) is een ontwerper van gebouwen, die dit ontwerp visualiseert (op tekening zet) en de verwerkelijking van dit concept technisch en administratief begeleidt”. Iemand die zich architect noemt, of laat noemen, zou dus minimaal aan deze voorwaarden moeten voldoen. Het begrip “kundig” in samenhang met de titel “architect” is dan een pleonasme. Ben je niet (des-)kundig dan ben je hooguit een vormgever. Bij de hier getoonde stijl is er mijns inziens prake van hysterische historiserende vormgeving. De voorbeelden uit de jaren ’30 zijn vaak perfect, neem ze dan ook goed over. De treurigheid op de foto is als die van een nooit aflatende miezerige regenbui.

 • Leon

  Ik ben vooral benieuwd hoe het zit met de brandveiligheid. Het kapje op die laagbouw niet brandwerend uitgevoerd zijn verwacht ik. De kozijnen in de kopgevels (met ventilatierooster) waarschijnlijk ook niet. Gezien de combinatie van roedes (redelijk ‘verfijnd’) en ventilatieroosters (redelijk lomp) vraag ik me ook af of er een kundig architect bij betrokken is.

 • Spike Erschot

  Maakt niet uit of het iets opleverd. De EPC is binnen de eis en daar gaat het immers om.

 • TheoR

  De panelen waren vast in de aanbieding en de subsidie klotste tegen de plinten. Ach wat, misschien 3 à 4 uur zon per dag (als die schijnt) en alle kleine beetjes helpen. Wie het kleine niet eert…. Volstaat trouwens bij bodeminfriltatie van het regenwater één hwa (voor de laagbouw) en niet twee vanwege perceelscheiding? In dit “regelland” weet je het maar nooit! Wie?

 • bas

  aan de laagstaande zon te zien is ie of aan het opkomen of aan het zakken, of het is nog winter.

  Als deze gevel pal op het zuiden staat en de panelen in een grote cluster zijn aangeschaft kan het nog een aardige opbrengst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.