Ga naar hoofdinhoud

PV op het dak

Bouwfout PV op het dak

Deze nieuwbouwwoning heeft PV-panelen over vrijwel het gehele dakvlak. Als opdrachtgever of koper vraag je je dan toch af waarom je nog moet betalen voor pannen op het gehele dak. Maar kennelijk is dat nog steeds goedkoper dan een volvlaks PV-dak.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “PV op het dak

 • bas

  Ten eerste mocht je willen dat je buren het zo netjes aanleggen als deze foto.
  Ten tweede ga jij maar eens met je projectontwikkelaar praten over een geïntegreerd systeem. Ik weet nog goed de discussies van het veranderen/ meer-/minderprijs van keuken en badkamer. Van pannen weet je dat ze waterdicht zijn, ventilatie en over 15-20 jaar vervang je ze simpel.

  Ik denk alleen dat als het een keer gaat sneeuwen . . . . .

 • Frans

  Het kan misschien wel slimmer en ook wel beter en misschien wel goedkoper, maar “fout” is er helemaal niks, lijkt me.

 • Wim

  PV-panelen los van de onderconstructie zorgt voor een zekere ventilatie, waardoor de temperatuur (iets?) minder hard oploopt en het rendement van de panelen hoger blijft.
  Dit is werkelijk zo (al is het misschien niet veel) en wordt ook gewaardeerd in de epg.
  Met deze zwarte panelen ziet er het echt zo verkeerd nog niet uit, dus waar hebben we het over?

 • Jaap Janse

  de foto toont aan dat er nog wel een weg te gaan is tussen de bouwpartners onderling die bij dit project betrokken zijn maar ook voor wat betreft de collectieve range aan “dakfabrikanten”. Wanneer je dan voor een zo grote vakvulling kiest waarom leg je het dan niet netjes volledig dicht en pas je je detaillering hier op aan. Zoals al eerder genoemd, dit gaat het bij hevige regenval niet worden bij de dakgoot. Daarnaast mag het voor alle leveranciers toch wel een uitdaging zijn om na te denken over het fijt dat je twee daken over elkaar legt en dat dan goedkoper is dan een dak in enkele dekking…..toch?

 • Er zijn wel degelijk geïntegreerde PV systemen op de markt die goedkoper zijn dan normale dakpannen en normale PV panelen! Maar je moet wel goed zoeken om ze te vinden. Zie ook ons BIPV status rapport op http://www.seac.cc/downloads/

 • Michel

  De bouwfout die nu ontstaat, is dat de ‘verhoogde’ pannenlijn die ontstaat niet meer in de goot terecht komt.

 • Hennie

  dit is inderdaad goedkoper, we zijn met 19 nieuwbouwwoningen bezig nul op de meter en daarvoor wilde we ook alleen panelen en geen pannen. aanzienlijk duurder dus toch pannen.

 • Lodi

  Dit is geen bouwfout, je kan er over twisten of het goedkoper is om de PV-panelen als dakafwerking te doen of niet, maar dit is geen fout van de bouwer, architect of opdrachtgever

 • De Vries

  Waarschijnlijk is dit nog steeds goedkoper dan een volledig geïntegreerd PV-dak. Bovendien zullen deze panelen een hoger rendement hebben doordat ze hun warmte beter kwijt kunnen.

 • TheoR

  Ik snap het wel: de panelen zijn eerder “versleten” dan de pannen.

 • René

  Ik vind dit inderdaad een gemiste kans.
  Dat de architect/ontwikkelaar dit ook zo wel wil.

  Maar denk inderdaad dat indaksysteem met bijbehorende zetwerken etc. te duur werd gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *