Ga naar hoofdinhoud

PV panelen

Bouwfout PV panelen

Deze woningen zijn niet echt ontworpen op toepassing van PV-panelen. Twee rijen zo hoog mogelijk op het dak was het maximum. En zelfs dan zul je buiten de hoogzomer veel last van schaduwwerking hebben.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “PV panelen

  • Raymond

    Erg grappig om je eigen huis hier tegen te komen.

    Het betreffen 8 Yingli Panda 250WP zonnepanelen en er is gebruik gemaakt van micro omvormers. De panelen zijn eind 2012 geplaatst en hebben sindsdien 9900 kwh opgebracht. (1750-1800 kwh per jaar). Ik heb destijds bewust gekozen voor micro omvormers in verband met schaduw in de winter. De oriëntatie is exact zuid. De onderste rij panelen brengen over het jaar gezien circa 10% minder op dan de bovenste rij. De schaduw komt dekt in de winter maximaal precies de onderste rij af. De bovenste rij kent geen schaduw. De schaduw op de onderste rij begint ongeveer half oktober en eindigt half februari. In die maanden wek je niet heel veel op… dus je mist ook niet heel er veel in de winter. De schaduwval is door mijzelf vooraf exact uitgerekend en de plaatsing van de zonnepanelen is dus wel degelijk een bewuste keuze geweest.

    Als ik vandaag weer zou moeten investeren in zonnepanelen zou ik het zeker weer doen. Dan 300+ wp panelen met een SolarEdge omvormer met optimizers.

  • rb

    Geen bouwfout, maar een (bewuste) keuze van de eigenaar. Wellicht dat de bewoner met deze 8 panelen genoeg opbrengst heeft om op 0 uit te komen en pakt deze configuratie voor hem/haar goed uit.

    Aan de hand van de foto is niet te zeggen of er al dan geen optimizers zijn gebruikt. Ook zie ik er niet aan af hoe de panelen georiënteerd zijn.

    Op dak panelen storen mij overigens niet. Ja, zonder is mooier, maar we moeten gaan leven in de geest van deze tijd waarin duurzaamheid een hot item is. Laten we ons er dan ook bij neerleggen dat een duurdere indak of vol geïntegreerde oplossing niet voor iedereen die een steentje wil bijdragen is weggelegd.

  • Met bijv. SolarEdge Power Optimizers vallen de schaduwverliezen erg mee.. gezien de kwaliteit van de panelen vrees ik echter dat hier niet in geïnvesteerd is. Hiernaast blijft het natuurlijk geen gezicht: na de schotelantennes en de gevelairco’s nu overal die lelijke panelen op het dak. Dan is een geïntegreerde oplossing zoals de nederlandse zonneceldakpannen van Zep een stuk beter alternatief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *