Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Raam open

De architect vond dat de verdeling van de ramen volgens stramien moest. De constructeur vond dat er een kolom naast moest worden geplaatst. Het raam kan nu niet open, niet zo handig dus.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “Raam open

 • Leon

  Los van de fouten in het ontwerpproces vraag ik me ook wel af waar de montageploeg van de kozijnen met de gedachten zat toen ze dit kozijn monteerden…
  Ach ja laten we het positief bekijken mensen: dit raam voldoet in ieder geval wel aan de inbraakwerendheids-eisen šŸ˜‰

 • Jan-Willem

  Allemaal mooi commentaar hoor, en ik zal ook zeker niet zeggen dat een ieder geen gelijk heeft met zijn mening, maar een oplossing kan zo simpel zijn !
  Op de foto is te zien dat het een naar binnen draaiend raam of draaikiepraam is en dus is de draairichting aan de buitenzijde (meestal voor een architect de belangrijkste zijde) zelfs nergens aan te herkenen. Verander de draairichting van het raam, dan kan het raam gewoon open (weliswaar niet volledig maar wel functioneel) en ook de architect is tevreden omdat de verdeling gehandhaafd kan blijven zoals door hem gewenst.

 • WV

  Dit is geen bouwfout.
  Dit is een tekenfout, en nog wel een hele slordige! Daarbij is het niet de architect maar de (bouwkundig)tekenaar/projectleider/coƶrdinator die dit moet zien te ondervangen.

 • pkuperus

  Mijn oplossing is misschien niet zo slank, maar wel gangbaar. Belangrijker is vind ik dat het raam gewoon open moet kunnen. Dit is gewoon een pijnlijke en ook wel een grappige fout. Maar ik vraag me af of de kozijnen tekenaar dit niet gezien heeft? Of zou dit een gevolg zijn geweest van een last minute wijziging?

 • Marc

  Ik ben gewend dat architect en constructeur vroeg in het proces al samen aan tafel zitten. Oftewel ruim voordat werktekeningen worden gemaakt, had men dit kunnen zien.
  Helaas is het ook mijn ervaring dat een verdeling op stramienen of slanke detailering voor een architect vaak belangrijker is dan bruikbaarheid, goede detailering of duurzaamheid. Waarschijnlijk was het intekenen van de draairichtingen voor ramen al voldoende geweest om dit te voorkomen. Helaas gebeurd dit nog maar weinig en moet ik hier altijd om vragen.

  Volgens mij bewijzen dit soort fouten juist dat de rol van architecten overschat wordt.
  Ik durf zelfs nog de stelling aan dat dit soort fouten het gebrek aan (huis)vrouwen bewijst in de bouw.

 • John

  Architecten en werktekeningen zijn anders ook geen goed huwelijk… De kennis is vaak al lang en breed weg bij architecten om goede productietekeningen te kunnen maken.

 • Kees

  Oplossing pkuperus is niet fraai (Essentie was naar ik aanneem de zaak slank detailleren, dus kolom vrijstaand en niet omkleden). Het lijkt mij overigens geen communicatie probleem maar een coƶrdinatie probleem. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de architect niet de werktekeningen gemaakt (foute besparing van de opdrachtgever dus). Eigenlijk moet je blij zijn met dit soort bouwfouten, hiermee wordt het belang van de architect maar weer eens aangetoond.

 • pkuperus

  Nou, dit was heel simpel op te lossen. Kozijn opdelen in twee afzonderlijke en deze beiden tegen de kolom aanzetten en de kolom afdekken met isolatie en een strookje multiplex. Is dit nou een communicatie probleem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.