Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Raamdorpelsteen

Deze metselaar had waarschijnlijk geen zin of tijd om een aantal stenen pas te zagen/haken en bedacht deze oplossing. Heel slordig van de metselaar. Nadat de opzichter deze fout had gezien is het alsnog goed uitgevoerd.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Raamdorpelsteen

 • Dinant

  Volgens mij is de enige goede oplossing om de raamdorpels weg te laten en het lood tussen onderkant kozijn en stellat te plaatsen. Vervolgens dakbedekking tot hieronder plakken en lood vastkloppen. Zodoende ligt waterlijn kozijn in ieder geval hoger dan de dakrand, heb je nooit last van binnenwateren.

 • Walther

  Ben erg benieuwd naar de definitieve oplossing na afkeuring door de opzichter.

 • Walther

  Raamdorpelstenen onderkauwen met specie op multiplex ondergrond is het niet raar dat de raamdorpelstenen niet strak en gelijk komen te liggen. Om over de verdeling van de raamdorpelstenen maar niet te spreken. Evenals het ontbreken van lood of loodvervanger onder het kozijn tegen vocht. Tevens is de opstand voor de dakdekker aan d eerg krappe kant, zodat van zijn zijde het waterdicht maken ook erg lastig gaat worden.

 • Jaap v.d. Bosch

  1 laag metselwerk onder die raamdorpelstenen is in principe ook de oplossing niet, dit zijn en blijven moeilijke details, want die laag staat doorbroken op een loodlaag o.i.d. en dus los.
  Je zult dan eigenlijk al die stenen onder de raamdorpelstenen moeten verankeren aan de ondergrond, dus door het lood heen en dat waterdicht uiteraard.
  Of een andere oplossing bedenken met iets van prefab wat aan de naastliggende muur kan worden ingemetseld met een beugel o.d.

 • Leon

  @S. vd Horst
  Ik snap wat jij en Frank bedoelen, maar in welke wereld refereer je een raamdorpelsteen aan een draairaam? Bij mij thuis blijft het kozijn namelijk gewoon op z’n plek wanneer ik het raam open. Dus is de afstand tussen kozijn en raamdorpelsteen ook altijd gelijk. šŸ™‚

 • S. vd Horst

  @Leon

  Wat Frank bedoelt is dat er ogenschijnlijk meer ruimte tussen raam en raamdorpels aan de rechterkant zit, als dat er aan de linkerkant zit. Als het raam links naar buiten toe open staat dan geeft dat deze illusie. En anders liggen de raamdorpelstenen gewoon ongelijk, hetgeen in het midden duidelijk zichtbaar is. Bovendien lijkt het erop dat dit een naar binnen draaiend raam is.

  Wat is trouwens dat gele goedje op het metselwerk? Lijkt wel voorstrijk. Moet hier nog gepleisterd worden?

 • Leon

  @Michiel
  Volgens mij gaat het in deze foto niet om het zagen van de raamdorpelstenen, maar juist om de (gevel)stenen daar onder, dus inderdaad dat multiplex šŸ™‚ Dus dat had je wel goed gezien.

  @Frank
  Het raam op een kier? Pardon? Bedoel je nu serieus dat als jij thuis het raam open zet, dat het hele kozijn mee komt? Of lever je ze zelf zo op? Ik zie even niet in hoe je het verband kunt leggen tussen een openstaand raam en het weglopen van de raamdorpelstenen… :S

 • Frank

  ….en tenzij het raam op een kier staat, lopen de ramdorpelstenen vlgns mij ook nog eens naar rechts toe af. En wat doet dat pijpje daar links?

 • Michiel

  Op deze foto zijn heel veel fouten te zien, maar met het pas zagen van de raamdorpelstenen is niet zo veel mis.

  Het hout onder de raamdorpels, het ontbreken van lood, de bevuilde dakbedekking, de niet vlak liggende raamdorpelstenen, de terug geklapte dakbedekking, het bevuilde metselwerk, de bevuilde raamdorpelstenen, de lage opstand tussen dak en raamdorpelstenen en de naar beneden omgeslagen dakbedekking is echter wel fout.

  Wat daarnaast uit de foto niet duidelijk is is de aansluiting aan het kozijn aan de rechterzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.