Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Rookmelder voor ventilatiekanaal

De rookmelder is volgens de NEN2555 op een beugel geplaatst boven in de noklijn. Het is alleen wel jammer dat het ventilatiekanaal in de weg zit.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Rookmelder voor ventilatiekanaal

 • Swinkels Houtbouw Management

  Het lijkt inderdaad een pendel om een rookmelder aan te monteren. Niet echt een bouwfout maar wel onhandig.

  De echte bouwfout die op deze foto te zien is, is de manier waarop de dakdoorvoeren zijn uitgevoerd. De voor, met minerale wol isolatie uitgevoerde dakelementen, essentiële dampremmende laag is hier ernstig beschadigd. Dit is nauwelijks adequaat te herstellen mits het al gerepareerd wordt.
  Helaas is het de laatste tiental jaren gemeengoed geworden dakdoorvoeren zo uit te voeren.
  Wil men het goed doen dan moet men in dit soort dakelementen, meestal vooraf vervaardigde, dampdichte dakdoorvoersparingen maken. (Zie SBR referenriedetails.)

 • @TheoR
  Een rookmelder hoort niet zo hoog mogelijk in de nok te zitten vanwege de dode lucht bij brand die er zit en er dan geen rook komt.
  Meestal zo’n 50 cm uit de nok plaatsen dan zou de pendel een prima oplossing afgezien van de plaatsing.

 • Frank

  Er is – los van de plaatsing – zeker sprake van een tegenstrijdigheid. Zoals rb zegt is er een zwarte draad, wat wijst op schakelen, maar de rode draad wijst n.m.m. op (het koppelen van) rookmelders.

 • TheoR

  Waarschijnlijk heeft de “ontwerper” het lichtpunt voor de zolder precies onder de “schoorsteen” op de wand geprojecteerd. Daar moet nog een hoeveelheid kanaalwerk langs. Werkt niet dus dan maar een “hulpstuk” om het lichtpunt vóór de wand te plaatsen. Moet er waarschijnlijk toch nog geprutst worden om het middelste kanaal in de “schoorsteen” aan te sluiten. Mechanische ventilatie? Een rookmelder hoort zo hoog mogelijk in de nok!

 • rb

  Ik zie meerdere kanalen met nog voldoende ruimte eronder om af te monteren dus da er iets in de weg zit?? Verder lijkt het of ik 3 draden zie, waaronder een zwarte draad ofwel een schakeldraad. Moet hier niet gewoon een lamp gemonteerd worden??

 • Sjors

  Welke rookmelder ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.