Ga naar hoofdinhoud

Schachtwand sluit niet aan

Bij een aantal appartementen is geklaagd over kookluchtjes. Bij nader onderzoek bleek dat er tussen de bovenzijde van de schachtwand achter de meterkast en het plafond een metselblok ontbreekt. Deze schachtwand en doorvoeren horen brandwerend en dicht te zijn.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Schachtwand sluit niet aan

 • JP

  PS is dat nou een stalen kokerprofiel?

 • JP

  Geen idee hoe ze het private toezicht gaan regelen, maar zolang de betaalde toezichthouder niet aansprakelijk wordt voor zaken die hij/zij over het hoofd ziet zal er niets veranderen. Te vaak meegemaakt dat de brandweer/gemeente het ene jaar iets goed keurt en het andere jaar afkeurt terwijl de regelgeving niet is veranderd. Als je ze er op aanspreekt, omdat je dan ook de kosten niet meer bij de aannemer kan verhalen, verschuilen ze zich achter: “de eigenaar blijft ten alle tijden verantwoordelijk om aan het bouwbesluit te voldoen”. Leuk, maar als de eigenaar verantwoordelijk is, moet hij ook zelf kunnen bepalen hoe hij die verantwoordelijkheid vorm geeft en betaald. Wel dikke leges betalen en er niets voor terug krijgen is geldklopperij.

 • Gijs-Jan Kragting

  @Bouwtoezicht en @TheoR
  Privaat of publiek toezicht!? Dit is te wijten aan een gebrek aan verantwoordelijkheid van de betreffende bouwer!

  Overigens, als jullie willen afgeven op het toekomstige private toezicht moet je dat doen op de juiste locaties daarvoor en al helemaal niet anoniem!

 • Leon

  @TheoR
  Nou nou nou, een kritische blik is prima maar ik denk dat je hier toch een beetje overdrijft. Wand aanhelen, plafond er onder (zie je ook niet vaak trouwens…) en je hebt een prima meterkast.

 • TheoR

  Beste Bernard. Wat ik met “rotzooi” bedoel is de schaamteloze manier waarop zowel het bouwkundige alsook het installatiewerk in elkaar geflanst is. En als er een plafond onder wordt gemonteerd (tegen het hoekstaal?) is het dan netjes afgewerkt?

 • Bernard

  Het gebrek was niet direct zichtbaar omdat er een plafond in de meterkast(en) zat.
  Door de VvE is verder onderzoek uitgevoerd wat aan heeft getoond dat dit probleem bij meerdere appartementen aanwezig was, vaak in de vorm van een spleet die niet was afgedicht.

  Gelukkig is binnen de termijn voor het melden van verborgen gebreken de aannemer in gebreke gesteld. Dus nee, de gebouweigenaren accepteren dit niet.

 • TheoR

  Wordt deze rotzooi gepikt door de eigenaar/opdrachtgever? Het ontbrekende metselblok heeft inderdaad vervelende gevolgen. Wanneer in dit land van kruideniers het Bouwtoezicht naar private partijen verhuist zijn de kwaliteitsrapen helemaal gaar. In wat voor wereld leven wij???

 • JP

  @Toezichthouder:
  Helaas al te vaak gezien dat door het bevoegd goedgekeurde objecten niet aan de brandveiligheid voldoen. Dus veel verschil met wel of niet privaat toezicht zou ik niet hier aan willen toekennen.

 • Toezichthouder

  Lang leven het toekomstig private toezicht! Wanneer hier een controle zou zijn uitgevoerd in het bijzijn van de brandweer, had dit opgemerkt moeten worden. Geloof mij maar, dit ga je nog veel tegenkomen als ze in Den Haag beslissen dat het Bouwtoezicht naar private partijen moet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *