Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Scharnier

Deze deur voor een noodtrappenhuis is gemaakt op drie scharnieren. Wel jammer dat de stalen platen voor dat derde scharnier er wel zitten, maar het scharnier zelf niet is ingebouwd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Scharnier

 • TheoR

  Kees, je betoog over de horizontale belasting op scharnier of paumelle klopt. Zeker op de bovenste. Officieel heet dat de “afschuif-dwarskracht”. Mijn betoog is gebaseerd op het feit dat er in de markt scharnieren en paumelles bestaan die zijn ontworpen op extreem hoge draagkracht, verticaal èn horizontaal. Post en Eger voert zo’n serie: Twin-Line scharnier en paumelles. Ook de Duitse markt heeft zo zijn fabrikaten. Filosofie achter dergelijke ontwikkelingen is steeds: twee scharnieren/paumelles per deur is voldoende. Uiteraard zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen.

 • KeesR

  Theo, m.i. klopt jouw verhaal maar ten dele. Echter een scharnier (met deur) wordt niet alleen verticaal belast (in dat geval zou het verhaal correct zijn), maar ook horizontaal. Het is niet voor niets dat we m.n. de zware deuren aan de bovenzijde vaak aan 2 scharnieren afhangen.
  De scharnieren worden excentrisch belast door de deur, waarbij dus het bovenste scharnier(en) op (horizontale) trek worden belast. Dit mede in ogenschouw nemende is de aanwezigheid van het scharnier op halve hoogte van de deur discutabel.

 • Leon

  Daar in heb je in principe gelijk Theo. Maar vergeet niet dat bij zware constructies een extra scharnier geen kwaad kan. Uiteraard zijn deze op het moment van plaatsing niet 100% zuiver te stellen, maar ik heb ook niet de indruk dat dergelijke constructies 100% maatvast blijven in de loop der jaren. De wetten der natuur(kunde) zitten goed in elkaar, dikke kans dat die scharnieren zichzelf wel wat bijstellen.

 • TheoR

  Ik heb ooit (1970) van een timmerman geleerd dat meer dan twee scharnieren geen zin heeft anders dan om de deur recht te houden. Het lukt bijna niemand om drie (of tegenwoordig zelfs vier scharnieren) GELIJKMATIG dragend af te stellen. Er zijn tegenwoordig dermate perfecte scharnieren en paumelles leverbaar dat voor elk (normaal) deurtype en -materiaal en -gewicht met twee stuks kan worden volstaan. Kost wel wat meer! Of is dat weer het probleem? Ken je vak!

 • jp

  Die zit er voor reserve … voor als een van de andere scharnieren stuk is … 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.