Ga naar hoofdinhoud

Scheidingswand als buitenmuur

Deze uitbouw bestaat uit een zijmuur van aan elkaar geschroefde houten frame’s bespannen met folie en is voor de oude binnenmuur geplaatst. Deels staat deze muur strak gemonteerd tegen het schuurdak van de bewoners naast de uitbouw. Dit is niet handig. Men had de bestaande muur kunnen aanpassen op de nieuwe uitbouw, of een hele nieuwe muur voor de oude gesloopte bestaande constructie (met spouw en binnenmuur) kunnen plaatsen.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Scheidingswand als buitenmuur

 • Harm

  @RB
  Je reageert wel erg ‘scherp’ op de gegeven reacties. Misschien enige affiniteit met de aannemer V. en Al. uit Wateringen?
  Dan; de gekozen construktie is op zich is sowieso al fout te noemen aangezien het hier een zwakke constructie betreft, eenzijdig afgewekt aan de tegenoverliggende zijde wel met een halfsteensmuur en deze zijde (die op de foto dus) afgewekt met 12mm OSB-3 waarop 12,5mm Gyproc gipsplaat is geschroefd. Op dit geheel rust dan ook nog eens de gehele eenzijdige een dakconstructie. Daar komt bij dat je -en indien diegene het nodige vindt om wat te bevestigen tegen deze muur- er bijna geen ‘houvast/grip’ is met deze uiteindelijke afwerking (men moet de ‘staanders opzoeken’), om idd nog maar te zwijgen van de burenzijde indien deze het in hun hoofd krijgen om het nodige te gaan aanpassen, dat gaat gegarandeerd fout. Uit informatie is mij onlangs gebleken, dat het hier een uitbouw betreft t.b.v. een keuken-, (blok), toilet en hal en het keukengedeelte (blok en kastjes) nu net tegen deze wand worden geplaats. Niet echt slim te noemen en laten wij het daar ook maar op houden.

 • D.driessen

  Hoh afstand dak balken ? Wanden ook niet helemaal volgens houtskeletbouw normen . Vind ik schokkender.

 • RB

  @Bas,
  Blauwe folie aan de koude kant, dus buitenzijde! De hier toegepaste folie is een gewapende folie en geschikt voor toepassing achter een gesloten gevelbekleding zoals volkern of multiplex. De duurdere zwarte variant die jij zou toepassen is een UV bestendige spinvlies die achter een open gevelbekleding wordt toegepast. De enige reden dat deze zwart is is het uiterlijk en dus niet per definitie beter.
  En inderdaad wanneer de buren gaan slopen zal de gevelbekleding aangeheeld moeten worden.

 • bas

  De vout is, dat dat als de buren besluiten hun dak af te breken je met een folie als enige scheiding zit.
  De juiste folie, ja als ie aan de andere kant betimmerd was, ik had toch echt in deze situatie voor de (duurdere) zwarte gekozen.
  Het was slimmer geweest een 10/12 mm cementgebondenplaat aan de buitenkant te plaatsen.

 • RB

  Nieuwe naam voor de rubriek: Bouwniethandigjes??

  Net zoals bij een dakkapel wordt hier een enkele wand toegepast. De juiste folie is aangebracht, straks isolatie er tussen, een folie met afwerking aan de binnenzijde, verholen gootje + buitenafwerking aanbrengen et voila!
  Niet handig zo stelt de inzender, maar wat is de fout?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *