Ga naar hoofdinhoud

Scheve deur, scheef kozijn

Het kozijn is bedoeld voor een dubbele stolpdeur met bovenlichten, het is ingemeten op een dorpel die geschikt is voor deze toepassing. Eerst stond het kozijn recht en waterpas maar de monteurs kregen de standdeur niet afgesteld. Deze bleef scheef hangen en klemmen. De standdeur gaat niet meer open, het kozijn hangt aan schroeven en is aan het doorzakken.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “Scheve deur, scheef kozijn

 • Rvdb

  Aanvullend op Kees’ reactie;
  Een stolpdeur heeft ook geen klink of cilinder aan de buitenzijde, maar wordt afgesloten met een pompespagnolet aan de binnenzijde. De espagnolet vergrendeld één deur aan boven en onder zijde en doordat de deuren in elkaar grijpen zitten ze vervolgens beiden vast.

 • Kees

  En nee, dit is geen stolpdeur. Stolpdeuren worden namelijk gelijkertijdig gesloten, waarbij de deuren in elkaar grijpen middels een stolpnaald. Stolpdeuren worden zelden meer gemaakt (hooguit in de restauratie). Dit is gewoon een dubbele deur, met een passieve en een actieve deur. Ik geef toe dat voor een dubbele deur geregeld de naam stolpdeur foutief wordt gebruikt. Van een technisch tijdschrift had ik de correcte benaming verwacht.

 • Kees

  Hoezo leerzaam?
  Zoals bij de meeste inzendingen ontbreekt ook hier het ‘kader’ oftewel de volledige informatie, om een oordeel te kunnen vormen over oorzaak en gevolg en om dus vast te kunnen stellen of hier sprake is van een leerzame inzending. Kijk naar de reacties (en ook bij andere zgn bouwfouten), deze zijn voor het merendeel speculatief over wat er aan de hand is, over hoe heeft kunnen ontstaan en hoe op te lossen. Lijkt mij dus niet leerzaam, tenzij speculeren het doel is van deze rubriek.
  Een oproep aan de redactie van deze, overigens interessante, rubriek, geef meer informatie, zodat er betere en gerichtere reacties komen.

 • Stolpdeur: ja, foto: aan beide kanten scharnieren, nietwaar?Maar heeft de inzender dit zelf gedaan of een klusser of een aannnemer? En is het niet zo dat een mooi haaks kunststofkozijn nu eenmaal altijd strikt gefixeerde maten heeft?Stellen is wel makkelijk met gefixeerde dimensies maar als er dan ook wat fout gaat, zoals hier, zijn de gevolgen extremer dan bij “traditionle” houten kozijnen en deuren. En PUR-schuim lost ook niet alle fouten op.Of is hier een snelle en aardige kunststofkozijnen verkoper langs geweest die volstrekt en alleen de voordelen van kunststofkozijnen en – ramen heeft opgedist? Toch sneu voor de bewoners straks als het terras klaar is en de deuren kunnen niet open en het water loopt naar binnen. Erg leerzaam deze inzendending.

 • Richard

  Is er ook een foto van de bovendorpel gemaakt want ik ben heel benieuwd of deze wordt belast door het bovenliggende metselwerk of dat er een latei is aangebracht.

 • JACK

  Heren !!!!! Letop en leer er wat van!!!!!
  In de eerste plaats is dit kozijn van veka zo haaks en recht als het maar kan zijn. Ten tweede zit er geen onderdorpel aan!!! Lekker goedkoop niet slim voor een terrasdeur beneden. Over de maatvoering kun je twisten maar daar komt het probleem niet van!!!
  Ga er vanuit dat ze het stelkozijn weer hebben gebruikt of vernieuwd (betwijfel dat) dan garandeer ik je dat zr geen spanningsvrije stelschroeven hebben gebruikt maar gewoon spaanplaatschroeven waardoor je het kozijn krom trekt als een ballon zowel onder, boven als de zijkanten. Binnen een uurtje gefixxxxt met koffie en sigaretje.
  PS. Mensen die hier als reactie zeggen een stuk van het kozijn af te zagen kunnen beter een hondenuitlaatcentrum beginnen en ga lekker een stukje lopen.

 • Het is puur een montage fout zo te zien.
  Als je de onderdorpel en de stijlen goed waterpas stelt dan kan er eigenlijk niets mis gaan.
  Misschien heeft degene die het kozijn ingemeten heefd wel te weinig stelruimte ingecalculeerd waardoor er nu iets van het kozijn afgezaagd dient te worden.

 • bert van lieshout

  Wat mij opvalt is dat de loopdeur (met het schild) onder wel redelijk lijkt te sluiten. De vaste deur daarentegen loopt aan. Het lijkt er ook op dat de onderdorpel iets bol staat (of is alles door de lens behoorlijk vertekend?). Misschien dat het kozijn langs de gevel tijdens het stellen gezakt is en hierdoor de onderdorpel bol is gaan staan.
  Ook de sluitnaad ziet er redelijk uit; dus scheef hoef het niet te staan… Maar om het helemaal goed te beoordelen zou je toch het hele kozijn moeten zien.

  Natuurlijk zal een vakman dit beter hebben kunnen stellen, maar een vakman die geen tijd gegund is?

 • Jack

  Dit probleem is heel eenvoudig op te lossen! Maar het geeft weer eens aan dat ondanks de slechte tijd knoeiers nog steeds werk hebben.

 • Cornelis Prul

  Kees, graag reacties op de bouwfout. Laten we elkaar niet op woordjes/naampjes proberen te pakken!

 • Kees

  Een stolpdeur is per definitie dubbel.
  Is dit wel een stolpdeur?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.