Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Slechte isolatie

Bij dit project is de isolatie niet goed aangebracht. De stukken sluiten niet op elkaar aan en lopen niet hoog genoeg door tot de aansluiting met de isolatie van de dakvloer.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

15 reacties op “Slechte isolatie

 • Mozes

  @JP, de meeste toegepaste spouwankers hebben wel degelijk een constructieve functie. Zeker wanneer er sprake is van een enorm brede spouw. Ze zorgen voor stabiliteit in de structuur.

 • Leon

  @rb
  Je kunt die lat natuurlijk telkens op de spouwankers leggen. Daarbij zul je in de praktijk toch zeker een luchtspouw van 30 à 40 mm realiseren, dus het zou wel kunnen werken in theorie. Ik vraag me alleen af of je het metselwerk hier niet mee beschadigd, blijven de bovenste stenen wel liggen als je die lat omhoog trekt? Daarbij: is het niet gewoon praktischer/sneller om telkens even de troffel door de spouw te halen? Oftewel: gewoon netjes te werken?

 • Laurens

  @rd: ik heb ook wel gehoord van de lat met touwen in de spouw, dat was op de MTS. Ik kan me voorstellen dat die en het omhooggaan meegetrokken wordt/werd. En uiteraard heeft de lat de breedte zodat die in de luchtspouw past.

 • rb

  @bart,
  ik weet niet hoe je aan deze wijsheid komt, maar het lijkt me erg lastig een lat in een spouw te hangen die vol zit met isolatie en spouwankers, laat staan om deze er weer uit te krijgen.

 • Bart Huysman

  Er was ooit een oplossing om te voorkomen dat valspecie zich ophoopte en om valspecie uit de spouw te halen tijdens het werk:een lat aan twee touwen in de spuw hangen en geregeld omhoog halen. Zelfs een nette metselaar knoeit wel eens. Bij een slordige, zoals hier, wat een slagroom, zou het averechts kunnen werken.

 • frde van der eijk

  hmmm.

  Ik zie alleen maar ellende op deze foto.
  Daarbij vindt ik de benaming “prutsers” nog veel te netjes.

 • Rob

  Pas terug hele ondergevel woning moeten slopen en opnieuw moeten opmetselen door valspecie 0,40 cm onder spouw dicht en niks als schimmel in huis wat een metselaars zeg maar prutsers.

 • TheoR

  Zou er hier sprake kunnen zijn van “luchtankers”? Toepassingsgebied: luchtkastelen. Of is hier sprake van “luchtfietserij”?

 • JP

  Spouwankers, de naam zegt het al, ankers die in de spouw zitten. De naam geeft niet aan dat ze het binnen en buitenblad moeten koppelen. Toch netjes dat ze ze in ieder geval aan 1 zijde hebben vastgezet. Maar goedkoper was geweest om er gewoon een handjes vol los in te gooien.

 • Wim

  En de functie van de spouwankers??

 • Edje S

  dit was dus helaas niet het enige wat er mis was op dit bouwproject. De bouwfout van de slechte afwerking loodslabbe is van het zelfde project, en heb hier wel enkele bouwfouten meer gezien.
  moest hier in opdracht van de dakdekken op het dak zijn en trof dit toen aan.

 • Rob

  Dat krijg je met ongeschoolde metselaars (prutsers)loopt daar geen opzichter/uitvoerder????

 • Robert B

  Hiervoor is er maar 1 oplossing, metselaar(vast een bakker die denkt dat-ie kan metselen) en uitvoerder per direct van de bouw sturen. Dit moet je als aannemer niet willen.
  Als opdrachtgever zou ik eisen dat als het metselwerk gesloopt word, want wat voor ellende zit hieronder nog meer verborgen.

 • TheoR

  Een ramp komt zelden alleen. Wat deugt er wel op deze foto? Dit is geen bouwfout maar één wanprestatie. Er waren tijden dat opzichters deze zooi bij hun controle op het einde van de werkdag omver schopten.

 • Laurens

  Om nog maar te zwijgen over de ankers en de valspecie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.