Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Slordig voegwerk

Vanaf afstand geeft dit nieuwe voegwerk de woningen weer een fris uiterlijk. De bewoners waren er dan ook blij mee. Maar wie iets beter kijkt ziet een slordige en variërende structuur, ziet beschadigingen van de steen en ziet vlekken. Het mocht vast niet veel kosten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

6 reacties op “Slordig voegwerk

 • steven

  Inderdaad, erg veel is vooraf reeds onmogelijk geworden, maar ik heb ook mijn twijfels over de combinatie van de steen (is die zo oud? M.i. zeker niet!) met die vreemde nepstructuur en de gewenste geknipte voeg, waarmee de voeger overduidelijk geen ervaring heeft. Kijk o.a. naar de aansluiting stoot -en lintvoegen. Houd het toch simpel in dit geval, dan treedt de onkunde niet zo aan het licht. Ik vind dit ( v.z.v. te beoordelen op dit plaatje)overigens een van de meest lelijke stenen die ik ooit gezien heb.

 • Theo.R

  Beste Dick, zoals ik eerder in deze rubriek suggereer ik een aantal zaken die zeker tot een bouwfout gerekend kunnen worden: Het oude voegwerk is onbarmhartig uitgehakt met veel beschadigingen als gevolg. Vervolgens is de gevel zo te zien onbarmhartig “schoon” gestraald met waarschijnlijk water met grit onder zeer hoge druk. Alles wat een oudere steen charmant maakt zoals een lichte vervuiling en een patina van misschien wel tussen de 80 en 100 jaar verdwijnt in het riool. Met de geknipte voeg is op zich niets mis maar ziet er niet uit door het slagveld waarop het wordt aangebracht. Het voegsel verspreidt zich immers op en in de rafelranden en het verminkte oppervlak van de bakstenen. Eigenlijk geen bouwfout maar eerder vernielzucht. Om het verder nog maar niet te hebben over een onvermijdelijke hydrofobeer-behandeling.

 • Dick van de Velde

  Ik denk ieder ander voegwerk wat zo uitvergroot wordt er altijd wel wat aan mankeert, zeker met een donkere steen en wit voegwerk. Is dit een bouwfout? Nee het is vragen hierom met wit voegwerk, iedere oneffenheid in de steen tekent zich inde voeg.

 • karel

  mag zeker niets kosten… dan hadden ze het wel platvol gevoegd. Ik vind dit weer een opmerking die de plank volledig misslaat.

 • Theo.R

  En is het oude voegwerk er met mechanische middelen uit geramd in plaats van zorgvuldig met de hand? Eerst de gevel natuurlijk onder hoge druk kaal gespoten met water en grit? Misschien ook nog een nabehandeling met een degelijk hydrofobeermiddel op chemische basis met waterafstotende eigenschappen en als toetje de gevel volledig waterdampdicht gekregen?

 • Leon

  Tja het maken van een knipvoeg is toch iets wat we steeds meer als ‘ambacht’ mogen zien. De moderne metselaar/voeger komen dit nauwelijks nog tegen, laat staan dat ze het kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.