Op een bouwplaats aangetroffen, de verankering van de gordingen (75×225) aan de spantbenen met een spaanplaatschroef. Geen lip, schoen of strip aangetroffen. Uiteraard hadden hier deugdelijke lippen/schoenen aangelast moeten worden , met minimaal twee slotbouten.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl.
Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
beste allemaal, het ging mij bij het plaatsen van de foto niet om slotbouten of houtdraadbouten. Een spaanplaatschroef is wel erg weinig bevestiging. Maar zoals in mijn eerdere reactie, er was erg veel mis. De foto was daar representatief voor. (En er zat onder, voor, achter, binnenin op de flens echt geen lip of schoen.)
Wat een “koude” drukte. Waarschijnlijk weer geen budget voor een goede architect of een serieuze bouwkundige adviseur. Vervolgens worden enkele aannemers gevraagd een prijs te maken aan de hand van halvegare schetsen met bijgekrabbelde teksten. Uiteraard krijgt de laagste aanbieder de (mondelinge) opdracht. Het resultaat is op de foto te zien. Misschien boekt dezelfde opdrachtgever ook een drieweekse reis naar Turkije voor € 200, — en eist dat hij in de watten wordt gelegd. Waar is Alberto Stegemans?
Deze foto is van boven naar beneden genome, en dus is het niet te zien of er gordinglippen in de spanten zijn opgenomen en deze met houtdraadbouten m8 zijn vastgezet.
dus aan de hand van deze foto is het niet vast te stellen dat het hier om een bouwfout gaat
Wat een gezever of de slotbouten of houtdraadbouten. Het gaat erom dat er ‘gewerkt’ is op een niet goede manier. De spaanplaatschroeven zijn daar een voorbeeld van. Helaas komt dit soort bouwen veel vaker voor dan men denkt.
@Houtbouwer, in het geval van slotbouten zit de kop van de bout juist op het hout, het vierkante stukje moet ervoor zorgen dat de bout niet meedraait. Alleen moet er vaak een revet onder de moer omdat de moer aalleen niet altijd in staat is om de kracht op te houden, en moeten er zelfborgende bouten worden gebruikt, twee dingen die vaak worden vergeten.
Dat er veel mis is, helemaal mee eens, maar Slotbouten? Nee! Ik zal uitleggen waarom niet…
1: De lip in het spant komt aan de onderzijde, dat zou betekenen dat de moer aan de bovenzijde van de constructie komt en de bout bij verwijderen van de moer eruit kan vallen… Bouten altijd tegen de zwaartekracht in!
2: een bout moet door en door geboord worden waardoor er onnodig speling op de bevestiging ontstaat.
3: ipv een rond gat zou er een vierkant gat in de lip moeten komen waarbij de maat van de slotbout vooraf bepaald moet zijn. Technisch mogelijk? Ja. Handig cq gebruikelijk? Nee.
@Teunis, over het algemeen worden houtdraadbouten toegepast, ik heb er zelf genoeg in gedraaid, en wat is het probleem als de balk in het spant ligt met de lip aan de onderkant?
Overigens is het ooit in een constructievak van mijn HBO-opleiding ter sprake gekomen, gewoon toegestaan mits berekend, bij slotbouten moeten de revetten officieel ook worden berekend maar daar kijkt een aannemer bijna nooit naar. Maar als je M8x80 houtdraadbout schrijft is er bijna geen een die er M7x70 indraait ivm duidelijke constructieve aansprakelijkheid.
veel reacties zijn juist, aannemer is van de bouw gehaald, het rijtje kan nog wel wat aangevuld worden. Achtergevel zonder haakankers 5 meter hoog gemetseld (half steens) met daar achter de auto en spelende kinderen, geen spouwankers (die ‘kwamen’ later wel, het binnenwerk van het voorhuis volledig verwijderd, sporenkap nog aanwezig, spattende gevels, stalenspantbenen tegen het buitenblad, forse koudebrug, In het spant (en de ligger) geen strippen, schoenen o.i.d. dus de achtergevel en het voorhuis (ook een hoge muur) stonden volledig los. ‘Hanebalk’ niet passend tussen spantbenen, maar hing aan bouten (M16)Per direct bouw en sloop stilgelegd, spoedbestuursdwang toegepast en bouwhekken laten plaatsen. Kortom een aannemer die de naam aannemer niet waard is. PS. gelaste schoenen/strippen met de bevestiging aan het hout met slotbouten, geen houtdraadbouten!! ‘deskundigen’
Is hier een aannemer bezig of is het een ‘klussen met kijkers-project’ ?
Naast de vraagtekens die je bij deze bevestiging kunt zetten, had ik het staalprofiel ook laten verzinken ipv grondverf/menie. Daarnaast zou ik me veel meer zorgen maken over de veiligheid op deze ‘bouwplaats’ !
Open vloeren zonder valbeveiliging etc. En nu niet roepen dat het maar 1 verdieping is !!
Gezien de verkleuring van de gordingen en de roest op het stalen spant, het “steigerwerk”van losse delen is dit geen bouwwerk maar werk een beunhaas.
En wellicht zitten er aan de onderzijde van de gordingen wel een een aangelaste plaat het houtdraad bouten in de gording, ik kan dat op de foto niet zien zo.
@Jan
Jij denkt serieus dat ze naderhand nog even overal schotjes aan gaan lassen terwijl de gordingen er al in hangen?
@rb & Henk
Hoezo? Het is zeker niet ongebruikelijk om de gordingen met slotbouten (door en door) aan de stalen lip te koppelen. Volgplaat er achter en het zit hartstikke vast. Dus voordat we over kundigheid beginnen…
Als je naar de foto kijkt zie je dat er een stalen latei onder het metselwerk is geplaatst
Een lip had aan de andere zijde van de balk gezeten, dus sowieso niet te zien op deze foto. Waarom ligt er trouwens geen latei boven die deur?
Slotbouten? Jaja… Geeft meteen de kundigheid van de plaatser weer…
Er wordt waarschijnlijk een houtdraadbout bedoeld…
Op een bouwplaats. Kortom: daar wordt nog aan gewerkt. Ik zie het probleem niet.