Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Stalen latei

Wat de oorzaak is, is lastig te zeggen. Maar duidelijk is wel dat de muur rechts schade heeft opgelopen. En dat de stalen latei in de lintvoeg ter plaatse er iets mee te maken heeft. Wellicht is het ook alleen thermische werking, want elders zijn meer stenen beschadigd over de hele hoogte van de dilatatie, die vanwege zijn formaat nauwelijks een dilatatie mag heten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Stalen latei

  • TheoR

    Ik beken: mijn vermeende aanbouw is enkel een wand. De rest van mijn betoog snijdt mogelijk toch hout?

  • @TheoR; het betreft niet eens een uitbouw want je kijkt dwars door die ramen naar de achtergevel van de woning, het is dus slechts een perceelafscheiding van metselwerk met ramen (bovenlichten?). Zonder overzicht van het geheel is het lastig in te schatten maar dan zou de kans groter zijn dat de fundering gewoon doorloopt en de dilatatie alleen is vanwege de verschillende afmetingen van de vlakken metselwerk. Maar waar dan de zakking cq. het verschil tussen de lintvoegen vandaan komt?

  • TheoR

    Curieus: de lage aanbouw wordt kennelijk constructief gescheiden gehouden van de “hoogbouw” en de stalen latei wordt “doorgelegd” met de zichtbare gevolgen. Het wringt stevig rechts naast het gat van de weggesprongen kop: deze steen wordt ook naar buiten gedrukt. Het lijkt of de aanbouw iets is gezakt (ongelijke lintvoegen) waardoor de latei in zijn oplegging wellicht wat omhoog buigt met de schade als gevolg. De volgende??

  • D

    Naar mijn mening is een stalen latei boven een kozijn sowieso een bouwfout. Hoeveel ellende die consensus ons wel niet bezorgt, bouwfysisch en esthetisch gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.