Hoe hier nog isolatie aangebracht moet worden is een raadsel. Spantbeen staat tegen het (te maken) buitenblad aan. Koudebrug en condensatie tot gevolg. Hoe de dpc folie nog aangebracht moet worden om de onderliggende kelder waterdicht te houden, is ook een raadsel. Kortom broddelwerk.
Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in
Dit zijn geen ongebruikelijke fouten. Je ziet ze vaker. Om welke reden dan ook is dit ontstaan, maar opvallend is dat er veel momenten zijn geweest dat dit gezien had kunnen worden. Op dat moment had dit al lang herstel kunnen worden, dat is nu veel minder makkelijk.
Dat een dergelijke fout gemaakt wordt kan ik wel begrijpen, maar dat dit nooit gezien is, dan is heel stom.
Bert. de grootste bouwfout is toch echt dat de stalen kolom in contact komt met de buitenomgeving met alle bouwfysische ellende als gevolg. als het staal niet in aanraking komt met de buitenomgeving en het is netjes geprimerd gaat het minimaal 100 jaar mee. verzinken is wel netter en gaat ook zeker langer mee……
Gevel is een buitengevel van een woning, op de vraag hoe de isolatie gemaakt wordt, is aangegeven dat ze de ‘spouwankers’ later voorboren en met pluggen vastzetten. (Wellicht werden isolatiepluggen bedoeld) Daarna kan de isolatie er aan. Of dit werkt in een (holle) snelbouwsteen weet ik niet. Met dpc maak je inderdaad geen kelder dicht, maar meer zat er niet. En waarom het daar zit is dus niet duidelijk. Dat maakte het ook zo bijzonder. Flens van stalen spantbeen zit aan de warme kant en zou wel’overgestucd’ worden. Tussen het buitenblad en de flens aan de koude kant zit nagenoeg geen ruimte en of je dan met folie de vereiste Rc waarde haalt? PS. aannemer had wel meer vreemde bouwkundige oplossingen en is door de opdrachtgever weggestuurd. (Nadat wij de bouw hadden stilgelegd)
Als ik dit zo bekijk voegt de bouw zich langzaam bij het leger van producenten dat zijn/haar producten/gebruiksartikelen zodanig ontwikkelt en samenstelt dat de levensduur beperkt is. Zo houden we de markt draaiende, wordt er sneller vervangen en de consument betaalt toch wel. Wij blijven echter positief: iedereen een inspirerend Kerstfeest gewenst en een voorspoedig 2016!
Jullie missen de grootste bouwfout. Een stalen kolom alleen in de menie in een spouw is vragen om problemen. Je ziet het niet, maar toch rot hij lekker weg en je kan er nooit meer bij. Verzinken en poedercoaten!
De hele situatie is twijfelachtig: nauwelijks een spouw aanwezig tbv isolatie en luchtspouw (min 30mm). Isolatie niet zichtbaar vanuit onderliggend deel.
Ook de veronderstelling dat dpc folie iets waterdicht maakt is onjuist.
Het lijkt wel of het commentaar bij de verkeerde foto staat. Slordig!
@daniel, bij het gebruik van harde isolatie worden veelal isolatiepluggen gebruikt die nadien worden ingeboord.
Ik mis hier de spouwankers, wat mij doet vermoeden dat er helemaal geen isolatie is bedoelt. Kan dit niet een ongeisoleerde buitenruimte zijn? @inzender Graag meer info over de situatie.
Zo te zien staat de kolom vrij van het buitenblad. Komt vaak voor deze situatie. Kwestie van meerlagen folie om de kolom toepassen. Dpc kan onder de folie aangebracht worden. Als men het goed heeft gedaan is de aansluiting kelderwand -> kelderdek gebitumineerd en zal eventueel vocht vanuit de spouw geen probleem opleveren.
Ik vraag me overigens wel af of deze kelder buitenom geïsoleerd is. Zo niet dan is er sowieso een gigantische koudebrug via buitenblad, kelderwand naar de kelderdek.