Zitten er nu per ongeluk mislukte stenen in deze gevel verwerkt? Dat is de eerste gedachte die opkomt bij deze gevel. Een beetje speurwerk levert als resultaat echter op dat het een bewuste keuze is. Er zitten er meer in de gevel. Maar dan wel weer zo weinig dat je je bijna afvraagt of de ontwerper je bewust in de maling wilde nemen.
Steensoort

Kijke eens bij steenfabriek Maaseik Wienerberger of Janinhoff, er zijn mensen die dit waarderen en er zeker voor willen betalen mooi hoor. Het wordt speciaal geproduceerd.
Zouden het misschien misbaksels zijn? Dan heeft de metselaar toch nog redelijk werk geleverd.
@ Wouter, en dat het strenpersers zij blijkt hier uit de vormvastheid zeker? Dacht het niet.
Tja, smaak… Maar het zijn gewone strengpersstenen!
@fred… Ik drukte iets te snel op het knopje reactie plaatsen. Ik wou eigenlijk zeggen dat dit een wasserstrich is in hoofdmoot met een percentage gesinterde stenen.
@fred… Volgens mij is dit een wasserstrich voor de leken onder ons.
Blijft staan dat dit gewoon een bakstenen muur is, materiaal waarvan de eigenschappen genoeglijk bekend kunnen worden verondersteld. En dus geen bouwfout, alleen smaakgevoelig.
Op basis van dit kleine fragment kan ik niet zeggen dat ik dit ‘mooi’ of ‘lelijk’ vind.
Bij een muur als deze zou ik zoiets niet vinden misstaan: http://s1.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2012/10/11/WOON2_GT53VHCCR010WOON_13_Bortmeerbeek701.jpg?maxheight=416&maxwidth=568&format=jpg
Olaf: je uitleg neigt sterk naar vakjargon. Ruimtelijke kwaliteit is evenzo subjectief en wordt door de beoordelaar bezien vanuit eigen en (dus) niet objectief perspectief. De rubriek “bouwfouten” èn de stukjes van Nico Hendriks tonen regelmatig conceptueel bepaald materiaalgebruik dat in de praktijk niet blijkt te voldoen. De oorzaak is vaak onvoldoende kennis van het ingezette materiaal dan wel dat de typische eigenschappen ervan doodleuk worden genegeerd. Gelukkig zie ik om mij heen ook voorbeelden waaruit de liefde voor het vak gecombineerd met gedegen vakkennis duidelijk blijkt. Er blijft dus hoop!!!
Wij begrijpen architecten toch niet , wij hebben er een meegemaakt die wilde in een gevlinderde betonnen vloer in de woning scheuren hebben, en het liefst nog een handvol roestige spijkers in gevlinderd hebben !!!!!!!!!
Natuurlijk en over 2 jaar zeggen alle vakbladen: Dat soort stenen is toch wel erg 2015, en over 5 jaar wordt de hele gevel alsnog gekeimd of gestucd omdat niemand in zo’n gebouw wil zitten. Maar natuurlijk is het ego van de architect tussentijds wel gestreeld.
Het doel heiligt de middelen, zou ik als architect willen zeggen. Als “moderne architect” praten we overigens niet over mooi(zeer subjectief), maar over (ruimtelijke) kwaliteit en het conceptmatig toepassen van materiaal en kleurgebruik. Als het concept tot in de steensoort kan worden doorgevoerd, is de missie geslaagd…
@Daan,
Nee joh, niet keimen of stuccen. Dit is modern, dit vindt de moderne architect van heden ten dage juist mooi.
(ik heb er net één standrechtelijk ge-executeerd die het bij een renovatie uit onze portefeuille wilde toepassen 😉 )
Is dit het eindafwerking of moet dit nog gekeimd of afgestuct worden? Niet bepaald mijn smaak om het maar voorzichtig te zeggen…
Ach, misschien kan Dirk hier nog een fout in zien en het opnemen voor de redactie …
Kan misschien een bewuste keuze zijn maar ik vind een dergelijke gevel er zo niet uit zien. Een bouwfout is het niet maar wel een verkeerde keuze.
Er worden wel degelijk bouwfouten ingezonden, alleen niet geplaatst
Pffff…
Het is al een tijdje komkommer tijd hier…
Dat je dit durft te plaatsen.
Voor de “leken” onder ons, dit zijn gesinterde gevelstenen.
Er gaat veel goed op de Nederlandse bouwplaatsen tegenwoordig gezien de foto’s die de redactie de laatste tijd voor bouwfout door laat gaan. Zoals de plaatser aangeeft is hier een bewuste keuze gemaakt. Wederom geen bouwfout. Over smaak valt nog altijd niet te twisten…