Ga naar hoofdinhoud

Steenwol vloerisolatie in kruipruimte

steenwol

Bij deze seriematig gebouwde woning uit 1996 is de vloerisolatie van de begane grond uitgevoerd in 30 cm steenwol. De kruipruimtebodem is niet afgedekt, waardoor de isolatie behoorlijk nat is geworden door de waterdamp uit de bodem. Zal door de aanzienlijke dikte van de isolatie de destijds geldende eis van Rc=2,5 m2K/W wellicht toch nog worden gehaald?

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Steenwol vloerisolatie in kruipruimte

  • ron

    inderdaad, ik denk dat de bouwfout is dat er geen of onvoldoende ventilatievoorzieningen zijn toegepast. Al zal een drain in kruipruimte en de dampremmende laag ook geen verkeerd geweest zijn. Maar in de strijd van kierendichten tegenwoordig gaan de o zo belangerijke en noodzakelijke ventilatieopeningen ook afgedicht. Zo was er bij ons in de gemeente een prijsvraag voor het beste energiebesparing en geloof het of niet de winnende bespaartip was het dichten van kieren van dichten waar en passant het afplakken van ventilatieroosters vernoemd werden…. het kennisniveau in de hele samenleving keldert. dit terwijl er nog nooit zoveel kennis beschikbaar is geweest. Maar het gezonde verstand is steeds vaker ver te zoeken

  • Theo.R

    Volgens een rekenvoorbeeld van Rockwool levert een steenwolpakket van 300 mm onder een betonnen vloer een Rc van 4.31. En dat in 1996? Naast de ontbrekende dampdichte folie op de bodem van de kruipruimte mankeert het geheid aan kruipruimte- ventilatie. Bij het bekijken van de foto’s bekruipt mij het gevoel dat de redactie met dit kruipgat de lezers niet serieus neemt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *