Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Stormvast

Hoeken en randen van daken zijn extra gevoelig voor stormschade. Dat wist de dakdekker kennelijk niet. En de eerste storm is dan het bewijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Stormvast

 • Standaard voorschrift naleven, gevels altijd schroeven, rechter gevelpannen haken, bij linketgevelpannen direct naast gelegen rij dakpannen haken, hoort iedere dakdekker te weten. Controle hier op door een onafhankelijk adviseur had dit aan het licht moeten brengen. Ikgraag de ccontrole gedaan. …

 • rb

  Een ankerplan is goed, maar alle gevelpannen schroeven is beter. Kleine moeite en voorkomt een hoop. Bouwfout? Tsja… Het had minder fout kunnen zijn.
  Overigens is de naad in de boei tenen krommend!

 • Wim

  Vreselijk, waar is onze know-how gebleven?

 • JP

  @Bart:
  Goed opgemerkt, inderdaad een tweede bouwfout 😉

 • JP

  @ Mulder:
  Natuurgeweld is natuurlijk soms moeilijk in te schatten, maar onze wetgever heeft wel bepaalde waarborgen in de wetgeving opgenomen om met name letselschade door bezwijkende constructies te voorkomen. 100% veiligheid is nooit te garanderen, maar een object moet wel bestand zijn tegen bepaald regelmatig voorkomend natuurgeweld. De storm van oktober was krachtig, maar niet buitenproportioneel zover ik me kan herinneren. Waarschijnlijk heeft de berekenaar van de verankering geen rekening gehouden met de bijzondere dakvorm waar nogal wat turbulentie kan ontstaan.

  De vergelijking met een hagelbui op een auto gaat geheel mank. Behalve de emotionele schade voor de eigenaar van de auto is de kans op letselschade voor passanten door rondvliegende deukjes (kunnen die rondvliegen?) natuurlijk nihil.

 • Bart

  Ik vind de naad tussen de boeiborden boven in de nok nog mooier. Volgens mij gewoon 45* gezaagd.

 • Mulder

  Afgewaaide dakpannen door natuurkrachten (hier wind) hoeven geen bouwfout te zijn.

  Dat zal betekenen dat heel Nederland vol bouwfouten zit na een storm. Maar als u vind dat door natuurkrachten aangerichte schades vallen onder de bouwfouten dan wordt het nog druk in deze rubriek.

  Zal leuke zijn voor de autobranche om na een hagelbui de fabriek aansprakelijk te stellen voor de deukjes in het dak….Want daar moet de auto toch tegen kunnen.

  Kom op……hele bomen worden uit de grond gerukt met een storm.

 • Jan

  Mulder: Dus als je maar volgens het boekje fouten maakt is het geen fout? De bouw moet eens ophouden met elke schakel als een los onderdeel zien. Een bouwfout is een fout in het eindproduct, of nu de architect, de constructeur, het materiaal of de aannemer de fout maakt doet niet ter zake.

 • Mulder

  Wie zegt dat het verankeringsplan niet is gehandhaafd? Indien het verankeringsplan niet is nageleefd is dit een bouwfout. Stormschade is niet ten alle tijde verantwoording van aannemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.