Ga naar hoofdinhoud

Strak gedetailleerd

De detaillering van deze gevel was op papier vast heel strak. Het staand metselwerk, aluminium kozijn en de  betonnen gevelband sloten strak op elkaar aan. Totdat er lood om de hoek kwam kijken. Aangebracht door iemand die wel oog had voor de kwalitatieve dichting maar niet voor de esthetische afwerking.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Strak gedetailleerd

  • Leon

    @Jaap van den Bosch
    Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Echter:
    a) Daar waar het metselwerk doorloopt onder de spekband is een loodslabbe volstrekt onnodig. De spouw loopt immers door.
    b) T.p.v. het kozijn is een vochtkering wel nodig, echter zou ik er dan zelf voor kiezen om ofwel het lood op de betonlatei te leggen i.c.m. open stootvoegen, ofwel een DPC-slabbe laten eindigen op het kozijn, eventueel i.c.m. een kunststof hoekstrip. Overigens lijkt het er op dat de betonlatei slechts een esthetische functie heeft en dat er staal onder zit. Het lood lijkt op die stalen hoeklijn te liggen. Niets mis mee, maar snijd het dan even af. En zorg er voor dat het water er ook daadwerkelijk uit kan, want zo op het oog blijft het nu achter de betonlatei hangen.

  • Jaap van den Bosch

    @ Ko Kulderij
    Voor het regenwater wat naar binnen kan lopen is dit wel eenvoudig te regelen met een waterhol, sponning o.d. in de betonlatei, maar voor het vocht wat ontstaat na dat het bijvoorbeeld enige dagen heel koud is geweest, en dan plots zoele relatief vochtige lucht het land binnen komt en die koude delen dus ook die latei dan kletsnat worden, en dat stopt dan niet bij het waterhol of voorkant kozijn, nee dat loopt nog wel even verder door, en dat los je niet op met een waterhol o.d., dan is een waterdichte strook toch wel het koekie van de bakker hiervoor, of dat altijd lood moet zijn is een ander verhaal, maar wel iets in die geest.
    Met alle creativiteit zul je wel iets kunnen bedenken opdat dit niet nodig zou zijn, maar vrees dat je dan toch wel ver gaat afwijken van de normale gangbare bouwwijze, en verbaast mij zo’n strookje lood niet echt dat ze daar voor gekozen hebben.

  • Ko Kulderij

    Ik ben al jaren kwaliteits controleur waar ik mij aan stoor is dat met alle goed willen de gedachten lood toegepast waar het totaal niet nodig is , in dit geval als de beton latei goed geprofieleerd is is er totaal geen lood nodig geweest denk er maar eens goed overna.

  • A.ter Avest

    Het kan hier ook zijn dat de architekt een detailering heeft gemaakt en daarbij de waterdichtheid van het geheel uit het oog is verloren, en waarbij de aannemer (terecht) voor waterdichtheid gaat boven esthetische afwerking.

  • p.burgers

    Het lijkt er meer op dat de aannemer is vergeten om het lood af te snijden na dat het voegwerk is uitgehard.
    Aan de afgeplakte ramen aan de binnenzijde te zien kan het ook nog zijn dat de woning nog niet eens is opgeleverd en dus uiteindelijk niet eens een bouwfout blijkt te zijn.Maar nog afgewerkt moet worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *