Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Strip

Een los rubber valt het meeste op, maar erger is dat de strip tussen kozijn en metselwerk deels verdwenen is. De spouw staat dus gewoon open voor allerlei ongedierte. Wellicht was het toch niet zo’n verstandige keuze om deze strip alleen met lijm op het kozijn te bevestigen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Strip

 • Nico L.

  Waarschijnlijk zijn dit foto’s van de “wethouder Verwij” sporthal in Amsterdam Oost.

  En ondanks de waarschuwingen tijdens de bouw heeft men besloten hier geen gevolg aan te geven. Men dacht dat de te verwachte problemen aan hun deur voorbij zouden gaan.

  Kan er een boek over schrijven, maar dat doen we niet.

  Het probleem zat naast het ontwerp ook in het budget volgens de PL.

 • TheoR

  Aanvulling: met uitvoeringsdetails afkomstig van de architect bedoel ik natuurlijk de details die hem “heilig” zijn voor het eindresultaat van zijn ontwerp. Je mag zeker de overige uitvoeringszaken aan de aannemer overlaten en er op vertrouwen dat hij die ook goed invult. Beide partijen moeten elkaar serieus nemen en dat begint met het huiswerk van de architect die daarmee kan aantonen dat hij zijn vak verstaat.

 • TheoR

  Een architect die zijn vak serieus neemt vergezeld zijn ontwerp van uitvoeringsdetails en laat daar niets aan het toeval (van de uitvoering) over. Het onderhavige geval zou een knipoog kunnen zijn naar bijvoorbeeld de rijke baksteentraditie van de Amsterdamse School. Zou! In die tijd werd er op topniveau gedetailleerd. Gevels en ornamenten vertoonden niet of nauwelijks sporen van geconcentreerde waterafvoer met dito vervuilingen of aantastingen. Het geheel droeg zeer gelijkmatig de sporen van de tijd. Deze architect heeft daar weinig of niets van begrepen. Leuk, zo wat verspringende vlakjes in de gevel. Zoek het maar uit, als ik mijn vlakjes maar heb. Sta ik iemand op zijn tenen?

 • D. Baars

  @mart, zelf geen architect?
  Een bouwproces is toch dat wat het zegt: een proces.
  Van een eerste bierviltje-schets via allerlei tussenstappen naar een uitgevoerd ontwerp. (Met vaak allang niet meer alleen architect en opdrachtgever maar ook vele adviseurs en bouwmanagement bureau’s) In dit proces staat centraal: de vertaalslag van papier naar product. het succes van deze vertaalslag is de gezamenlijke verantwoording van alle partijen. Een ontwerpfout haal je er tijdens dit proces uit en bestaat dus alleen op papier. Een fout in het eindproduct (zoals hier) is per definitie een fout van alle betrokken partijen. Mijn mening wordt gestaafd door het onderschrift: vast geen verlijmde rubber strip terug te vinden in de detail tekeningen.

 • Ernst Kleeblatt

  Het kan best architectonisch verantwoord wezen maar hoe lang duurt het voordat op de bovenrand van het vooruitspringend metselwerk mos gaat groeien. Met als gevolg de ontwikkeling van algen. Wie dát mooi vind mag de vinger opsteken. Dat daarnaast de aansluiting tussen het metselwerk en het kozijn nergens op lijk zijn we het hier (bijna) allemaal wel over eens. Tja, en dan dat rubberbandje tussen het kozijn en het paneel: daar moet de kozijnleverancier nog maar even bij komen. Kwestie van onderhoudstermijn.

 • Mart

  @D Baars: zelf architect?
  Je refereert aan prachtige ontwerpen uit het verleden maar daarbij werden dit soort details wel goed uitgewerkt en kreeg je geen vreemd neggeverschil waarbij alleen de kop van het metselwerk zichtbaar was. Op z’n minst, zoals MdL al opmerkte, de negge ommetselen.
  Nee, duidelijk ontwerpfout van de 1e orde.

 • D Baars

  Er wordt wel vaak ondoordacht de schuld bij de architect gelegd. Al vele honderden jaren worden er prachtige ontwerpen uitgevoerd met vooruit of terugspringend metselwerk, ronde muren, overstekken en andere bijzondere verbanden. Dat de architect hier een ontwerp maakt met verspringend metselwerk is in dit geval niet een ‘schattige vorm-wil’ maar het voortborduren op een prachtige architectonische traditie. Dat er bij de uitvoering dan fouten worden gemaakt kan allerlei oorzaken hebben. Zelf als de architect hier een verkeerd detail voor heeft getekend (zeer onwaarschijnlijk) is een ervaren aannemer prima in staat de tekening te controleren en een ander detail voor te stellen.

 • steven

  Inderdaad, zoals reeds werd opgemerkt: een combinatie van een ontwerpfout en een uitvoering/bouwfout levert meestal de vreselijkste beelden op. Shame, shame, shame!

 • TheoR

  Die vlakverdeling van het metselwerk ziet vast schattig uit op tekening. De praktijk is weerbarstiger. Zowel de architect die dit verzint, de aannemer die het uitvoert en de opdrachtgever die dit accepteert moeten zich doodschamen.

 • MdL

  Probleem zit ‘m in het ontwerp, hier had de gevelsteen in de negge omgemetseld moeten worden, gewoon zoals het hoort tot tegen het stelkozijn naast de gevelpui. Typische architecten verzinsel of een aannemer die dacht er goedkoop vanaf te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.